Turkse inflatie dendert maar door

Turkse inflatie dendert maar door
Vorige maand bedroeg de geldontwaarding 36 procent.

De Turkse inflatie is in december veel hoger uitgepakt dan een maand eerder. De consumentenprijzen gingen vorige maand met ruim 36 procent omhoog ten opzichte van december 2020.

Dat is het hoogste niveau sinds 2002. In november bedroeg de inflatie op jaarbasis nog 21,3 procent.  Dit blijkt uit cijfers van het Turkse statistiekbureau Turkstat.

De stijging is ook veel forser dan waar economen rekening mee hielden. Die gingen uit van een toename tot ruim 27 procent. De geldontwaarding ten opzichte van november was 13,6 procent.

Turkije is een prominente handelspartner van de EU, ondanks de politieke geschillen. In 2020 importeerde Nederland bijna 3,8 miljard euro aan goederen uit Turkije. De export naar Turkije bedroeg dat jaar bijna 5,7 miljard euro.

De Turkse inflatie is al langere tijd hoog en wordt net als overal voortgestuwd door de prijzen van energie. Tegelijkertijd verlaagde de Turkse centrale bank sinds september herhaaldelijk de rente, op aandringen van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Die meent, in tegenstelling tot de meerderheid van de economen, dat een hoge rente tot hogere prijzen leidt.

De gangbare economische theorie is dat de rente wordt verhoogd om de inflatie in toom te houden en veel economen hadden dan ook al gewaarschuwd dat het beleid van Turkije zou zorgen voor meer inflatie.