Trump’s handelsbeperkingen bedreigen wereldeconomie en Nederlandse export
De handelsbeperkingen die de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump wil invoeren, zullen leiden tot een lagere wereldwijde economische groei en flinke schade aan de Nederlandse export. Dat waarschuwt kredietverzekeraar Allianz Trade. De Nederlandse economie wordt relatief hard geraakt in vergelijking met andere eurolanden vanwege haar open karakter en exportgerichtheid. Dat blijkt uit berichten op het ANP.
- Wereldwijde economische groei daalt met 0,8 procentpunt door Trumps tarieven
- Nederlandse economie kan krimpen met 0,5 tot 1 procent
- Technologie- en machinebouwsector worden hard geraakt door importtarieven
Volgens Allianz Trade zal Trump bij aantreden een importtarief van 25 procent invoeren op Chinese producten en 5 procent op import uit de rest van de wereld. Bij escalatie van handelsconflicten kan het tarief voor Chinese import stijgen tot 60 procent en voor Europa tot 10 procent. Dit zou de wereldwijde economische groei met 0,8 procentpunt verminderen – bijna een derde van de totale groei. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]
Nederlandse economie kan krimpen met 1 procent
Door de sterke exportgerichtheid is Nederland extra kwetsbaar voor de importheffingen. De VS zijn de belangrijkste handelspartner buiten de EU. Allianz Trade verwacht dat de Nederlandse economie met 0,5 tot 1 procent kan krimpen als de Amerikaanse importtarieven oplopen tot 10 procent.
Technologie en machinebouw hard geraakt
Vooral de Nederlandse technologie- en machinebouwsector krijgen “zeker een knauw”, zegt risicodirecteur Johan Geeroms van Allianz Trade. Hun concurrentiepositie verzwakt door de tariefverhogingen. Ook het mkb kan last krijgen van verstoorde toeleveringsketens door toenemend protectionisme. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]
Hogere inflatie en rente verwacht
Allianz Trade verwacht dat Trumps plannen zullen leiden tot hogere inflatie en rente in de VS. De inflatieverwachtingen zijn bijgesteld naar 2,9 procent in 2025 en 3,4 procent in 2026. Dit kan doorwerken naar Nederland, waar de inflatie richting 4 procent kan oplopen volgens Geeroms.
Belang
De Verenigde Staten exporteerden in 2023 voor 116,9 miljard dollar aan goederen en diensten naar Nederland. Andersom exporteerde Nederland voor 54,4 miljard dollar naar de VS. Dit resulteerde in een handelsoverschot van 62,5 miljard dollar voor de Verenigde Staten, waarmee Nederland de handelspartner is waarmee de VS het hoogste handelsoverschot heeft. De economische banden tussen de twee landen hebben een significante impact op de werkgelegenheid. In 2023 ondersteunden de handels- en investeringsrelaties met Nederland 1.077.956 Amerikaanse banen. Dit omvat 603.100 directe banen bij Nederlandse ondernemingen in de Verenigde Staten. Nog eens 474.856 banen werden ondersteund door export naar Nederland.
Belangrijkste sectoren
Productie, met name voedsel, dranken, tabak, machines en chemicaliën, genereert de hoogste waarde uit Nederlandse export. Zakelijke dienstverlening, handel (vooral groothandel via wederuitvoer) en transport zijn ook belangrijke bijdragers. Voor Nederlandse export naar de VS zijn de top drie categorieën:
1. Ruwe olie en aardolieproducten
2. Gespecialiseerde machines (bijv. landbouwmachines)
3. Elektrische apparaten
Bedrijven en Investeringen
Multinationale ondernemingen (MNE’s) spelen een cruciale rol in de handelsrelatie. In 2021 waren er ongeveer 3.000 Amerikaanse bedrijven actief in Nederland, waarmee de VS de grootste buitenlandse investeerder is qua aantal bedrijven. Amerikaanse bedrijven hadden in 2021 ongeveer 250.000 mensen in dienst in de Nederlandse bedrijfseconomie. Nederlandse multinationals hebben een significante aanwezigheid in de VS, waarbij de VS een belangrijke bestemming is voor Nederlandse directe buitenlandse investeringen.
Verdiensten
Gemiddeld verdiende Nederland in 2020 41 cent voor elke euro aan geëxporteerde goederen en diensten. De export van diensten was het meest winstgevend, met 63 cent per euro. Binnenlandse export leverde 56 cent per euro op, terwijl wederuitvoer 14 cent per euro opleverde.
Toekomst
De handelsrelatie kan volgens experts in de nabije toekomst enkele uitdagingen tegenkomen. De uitkomst van de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2024 kan de handel tussen de EU en de VS beïnvloeden. Mogelijke verhogingen van invoerrechten op EU-producten door de VS kunnen variëren van 1,6% tot 10%, afhankelijk van de verkiezingsuitslag.
ABN Amro: nog te vroeg voor inschatting
ABN AMRO-topman Robert Swaak waarschuwt dat het nog te vroeg is voor een goede inschatting van de impact. Hij benadrukt dat het belangrijk is dat de nieuwe Amerikaanse regering eerst aan de slag gaat. De bank houdt de machtswisseling in de VS scherp in de gaten.
Zorgen over gevolgen voor Duitsland
Ook de Duitse centrale bank is bezorgd over Trumps plannen. Volgens Bundesbank-president Joachim Nagel kunnen de heffingen de Duitse economie forse schade toebrengen. Hij sluit niet uit dat Duitsland opnieuw in een recessie belandt. Het Ifo-instituut schat dat de Duitse export naar de VS met 15 procent kan dalen.
VK mogelijk minder hard geraakt
Volgens een recent artikel in Food Navigator zou het Verenigd Koninkrijk mogelijk minder hard geraakt worden door Trumps tarieven dan de EU. Dit komt doordat het VK al een handelsovereenkomst heeft met de VS, in tegenstelling tot de EU.