Trends in M&A en Private Equity volgens 5 experts

We bevinden ons nog steeds in economisch zwaar weer, maar er zou weer ruimte moeten zijn voor overnames. Ondernemingen wereldwijd hebben de kostenkant van hun organisaties onder handen genomen en er zijn voldoende bedrijven met gezonde balansen. 5 experts delen hun visie: Philip Houben (Voorzitter NVP), Hugo Peek (ABN AMRO), Ronald van Zetten (CEO Hema), Willem Vunderink (KPMG Meijburg & Co) en Onno Sloterdijk (KPMG).

Philip Houben, NVP: “Financiële slagkracht is groot”

Volgens Philip Houben, die in november 2010 André Olijslager opvolgde als voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Participatiemaatschappijen (NVP), heeft de crisis van de afgelopen jaren naast alle negatieve bijklanken ook een goede uitwerking gehad: financiële slagkracht bij bedrijven en participatiemaatschappijen. Houben: “Men heeft de afgelopen jaren vooral gebruikt voor het op orde brengen van de financiën en de balanskracht van veel ondernemingen is duidelijk toegenomen.”

“Ook de private equity-sector heeft tijdig en snel de maatregelen genomen die nodig waren. Wanneer het algemene vertrouwen in de economie weer toeneemt, zijn er in ieder geval goede oorlogskassen beschikbaar voor het doen van overnames. Economie blijft uiteindelijk wel een gedragswetenschap; mensen houden niet van onzekerheden.” De voorgenomen beperking op de renteaftrek voor bedrijven met een hoge schuldenlast, zoals staatssecretaris Weekers (Financiën) die dit jaar naar buiten bracht, baart Houben enige zorgen. “Ik kan me best voorstellen dat de staatssecretaris iets wil doen aan oneigenlijke bedrijfsconstructies die alleen bestaan om renteaftrek te kunnen bewerkstelligen. Dat zijn echter constructies die je vaker buiten private equity ziet dan er binnen. Ik pleit voor een aanpak van de oneigenlijke financiersmodellen zelf; dat zou een veel constructievere oplossing zijn.”

Hugo Peek, ABN AMRO: “Er is wel degelijk financiering te krijgen”

“Paniek is sneller gezaaid dan rust is wedergekeerd”, aldus Hugo Peek, Hoofd Corporate Finance & Capital Markets bij ABN AMRO. “Toch bevinden we ons in een kopersmarkt die genoeg kansen biedt en zijn er voor bedrijven met goede vooruitzichten voldoende financieringsmogelijkheden. Bedrijven met een comfortabele kaspositie en hoge solvabiliteit denken goed na voordat ze die positie op het spel zetten om een relatief onzekere overname te doen. De waarderingen zijn echter laag en dat maakt deze markt tot een echte kopersmarkt. Er is ook wel degelijk financiering te krijgen voor goede overnames, al hoor je geregeld andere geluiden. Met name in het midmarket segment worden nog altijd mooie deals gesloten.”

“Wellicht dat er op termijn een diversificatie van financieringsbronnen te verwachten valt, zoals kredietverstrekking door participatiemaatschappijen of hedge funds, zodat goede ondernemingen meer financieringsroutes kunnen aansnijden.” ABN AMRO is na de overname in 2007 een compleet andere bank geworden. Peek: “Onze thuismarkt Nederland is nu eenmaal crossborderland bij uitstek. Wij streven er echter niet meer naar om overal ook een grote lokale speler te zijn, maar zijn alleen daar aanwezig waar we Nederlandse bedrijven in een buitenlands avontuur kunnen helpen of buitenlandse bedrijven in een Nederlands avontuur.”

Ronald van Zetten, HEMA: “Schaalvergroting in retail is van levensbelang”

Van 350 winkels in 2007 gaat HEMA naar zo’n 600 winkels aan het einde van 2011, in Nederland, België, Duitsland en Frankrijk. Ronald van Zetten, CEO HEMA: “Schaalvergroting is in de retail van levensbelang. Toen wij naar Frankrijk wilden gaan werd ons dat door alle adviseurs en analysten afgeraden; HEMA zou een te Nederlands merk zijn. Gelukkig hebben we doorgezet en is de uitbreiding in Europa tot nu toe zeer succesvol te noemen. Men rept altijd over Azië bij groeiplannen, maar wij zoeken het eerst wat dichter bij huis. Er wonen immers een paar honderd miljoen consumenten naast onze deur in Europa.”

Daarbij moet de expansie voor een nuchter bedrijf als HEMA wel te behappen zijn. Ook in de huidige, financieel onzeker tijden, blijft Van Zetten optimisch en vol vertrouwen. “Volgens mij worden de slechte sentimenten flink versterkt door de hausse aan media-aandacht; iedere dag word je ermee geconfronteerd. Ik wil de crisis niet bagatalliseren maar we blijven een land waar heel veel artikelen weinig geld kosten en niemand van honger of armoede om hoeft te komen. Mensen moeten weer vertrouwen krijgen.”

Willem Vunderink, KPMG Meijburg: “Dogma in de prullenmand”

Fiscaliteit is niet de reden om een deal te doen. Maar, zo zegt Willem Vunderink, hoofd van de M&A Tax groep van KPMG Meijburg & Co., het kan duidelijk wel een dealmaker of –breker zijn. Vunderink ziet dat het onderwerp fiscaliteit zich steeds vroeger in een overnametraject manifesteert. “Je maakt of breekt er steeds vaker een deal mee. Stel: je hebt net een fiscale regeling ontdekt die een positieve invloed heeft op je cashflow. Als je het bedrijf wilt verkopen, betekent dat dus dat jouw onderneming meer waard is geworden. Dan kan er, zoals is gebeurd in mijn praktijk, op een ondernemingswaarde van honderd miljoen ineens een waarde vermeerderend effect van dertig miljoen inzitten.”

Fiscaliteit is voor een CEO niet de belangrijkste reden om een deal te doen, constateert Vunderink. “Natuurlijk niet. Hij ziet een goede kans en een mooi bedrijf of een bijzonder specialisme. Maar de fiscale kant kan wel een upside opleveren of een dealstopper zijn. Het schoolvoorbeeld van dat laatste is de overname van een Indiaas telecombedrijf door een Britse branchegenoot. De koper zag niet dat er een liability werd getriggerd, waardoor de Indiase fiscus een rekening van 2 miljard dollar indiende. In BRIC-landen, maar ook in ons land komen dit soort omissies vaker voor. Daarmee mag het dogma ‘tax is geen dealbreker’ in de prullenmand.”

Onno Sloterdijk, KPMG: “Onzekerheid hangt boven de markt”

Opgelopen schulden van een aantal EU landen, afgezet tegen hun bruto binnenlands product, hebben de kapitaalmarkten opgeschud”, aldus Sloterdijk, partner Corporate Finance & head of Private Equity bij KPMG. “Verlaagde ratings, mogelijke faillissement van Euroland(en), stijgende rentes en gedaald consumentenvertrouwen hebben aandelenmarkten in een duikvlucht gestuurd. Deze waren juist net bijgekomen van de val van Lehman en alles wat daar op volgde. Toch is de verwachting, alsmede het beeld dat volgt uit historische crises, dat de impact van de ‘Eurocrisis’ op de fusie- en overnamemarkt van korte duur zal zijn.”

_________________________________________________________________________________

Bezoek de M&A Awards op 15 december 2011 in het Krasnapolsky
Met zo’n 500 professionals is de M&A Awards het evenement waar de bedrijfstak het jaar feestelijk afsluit. Een evenement met schwung, black tie, hospitality en topentertainment. Professionals simply can’t afford to miss out. Zie overnames.nl.

Lees onze M&A en PE special in het FD op 28 december 2011
Wat is de outlook voor 2012? Wat zijn de achtergronden van de genomineerden en de winnaars van de M&A Awards? Wat zijn volgens Overfusies.nl de grootste deals en meest actieve adviseurs? Laat u als adviseur of investeerder interviewen of adverteer. Zie feno.nl.

Lees de special ‘M&A en Private Equity’
Eerder verscheen de 40-pagina’s tellende special ‘M&A en Private Equity’ bij het FD. U leest de trends en ontwikkelingen volgens de leading experts via deze link.

Word lid van de F&O Community
F&O is het platform voor investeerders en dealmakers in Nederland. Naast uitnodigingen voor 6 jaarlijkse M&A Cafés en de Private Equity Summit op 9 mei 2012 ontvangen leden het blad F&O. Meld u aan als lid. Leden hebben meer kennis en doen meer deals. Zie feno.nl.

Meld u hier aan voor een van de succesvolle M&A trainingen.
_________________________________________________________________________________

Gerelateerde artikelen