Treft Frans belastingplan (Nederlandse) bedrijven in Frankrijk?

Overheidssteun maakt Frankrijk hot voor multinationals
Franse fiscale hervorming heeft gevolg voor bedrijfsleven

Bedrijven in Frankrijk worden geconfronteerd met hogere belastingen als gevolg van de nieuwe begrotingsplannen van de Franse regering. Premier Michel Barnier heeft een ambitieus plan gepresenteerd om de overheidsfinanciën op orde te brengen, waarbij grote bedrijven en vermogende huishoudens een aanzienlijke bijdrage moeten leveren. De plannen moeten nog wel door het parlement worden goedgekeurd.

  • Franse belastingplannen treffen Nederlandse multinationals en expats
  • Parlement bespreekt volgende week omstreden begrotingsvoorstellen
  • Werkgevers waarschuwen voor mogelijk verlies honderdduizenden banen

De Franse regering wil een bijzondere belastingheffing invoeren voor ongeveer 440 winstgevende bedrijven met een jaaromzet van meer dan 1 miljard euro. Deze maatregel moet in 2025 8 miljard euro opleveren en in 2026 nog eens 4 miljard euro. Nederlandse multinationals met grote activiteiten in Frankrijk, zoals Philips, ASML en Unilever, zullen waarschijnlijk door deze heffing worden getroffen. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Bent u accountant of heeft u te maken met accountancy en wilt u reageren op dit artikel of heeft u een visie op dossiers, issues en (praktische) zaken die voor de sector relevant zijn, stuur dan een reactie naar redactie@sijthoffmedia.nl voor een mogelijke publicatie, blog, analyse of een interviewgesprek.

Extra belasting voor zeetransportbedrijven

Naast de algemene heffing voor grote bedrijven, introduceert de Franse regering een speciale belasting voor zeetransportbedrijven. Deze moet in 2025 en 2026 respectievelijk 500 miljoen en 300 miljoen euro opbrengen. Nederlandse rederijen en logistieke bedrijven die actief zijn in de Franse wateren zullen deze extra kosten moeten incalculeren.

Hogere belastingen voor vermogende huishoudens

De belastingplannen raken niet alleen bedrijven, maar ook ongeveer 65.000 vermogende huishoudens. Deze maatregel moet volgend jaar 2 miljard euro extra opleveren voor de Franse schatkist. Nederlandse expats en investeerders in Frankrijk kunnen hierdoor te maken krijgen met een hogere belastingdruk.

[Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Vermoedt u dat dit artikel interessant is voor anderen binnen uw organisatie of netwerk, wijs anderen hier dan op door dit bericht te delen via uw whatsapp, email, Linkedin of Twitter (bovenaan dit artikel).

Ambitieuze bezuinigingsplannen

Premier Barnier streeft naar bezuinigingen en belastingverhogingen die in totaal meer dan 60 miljard euro moeten opleveren. Het doel is om het begrotingstekort terug te brengen tot 5 procent van het bbp in 2025, een daling ten opzichte van de verwachte 6,1 procent voor dit jaar.

Lees ook:

Kritiek en politieke spanningen

De voorgestelde maatregelen stuiten op veel kritiek, zowel van linkse als rechtse oppositiepartijen. Een motie van wantrouwen, ingediend door het linkse Nouveau Front Populaire, is reeds mislukt. Marine Le Pen’s Rassemblement National heeft ook kritiek geuit op de plannen, wat de politieke spanning verder verhoogt.

Zorgen in het bedrijfsleven

De Franse werkgeversorganisatie heeft gewaarschuwd dat de voorgestelde maatregelen kunnen leiden tot het verlies van honderdduizenden banen. Deze zorgen worden gedeeld door veel bedrijven, waaronder Nederlandse ondernemingen die actief zijn op de Franse markt.

Parlementaire behandeling en mogelijke obstakels

Het begrotingsplan zal volgende week in het Franse parlement worden besproken, waar parlementariërs wijzigingen kunnen voorstellen. Als de regering geen meerderheid weet te behalen, bestaat de mogelijkheid dat zij zich beroept op een grondwetsartikel om een stemming over het wetsvoorstel te omzeilen. Dit zou echter de kans op nieuwe moties van afkeuring vergroten.

Impact op de Nederlandse economie

De voorgestelde belastingmaatregelen in Frankrijk kunnen significante gevolgen hebben voor Nederlandse bedrijven die daar actief zijn. Dit kan leiden tot hogere operationele kosten, verminderde winstgevendheid en mogelijk zelfs heroverweging van investeringsplannen in Frankrijk.

Reacties van Nederlandse bedrijven

Grote Nederlandse multinationals hebben nog niet publiekelijk gereageerd op de Franse plannen. Het is echter waarschijnlijk dat zij achter de schermen lobbyen en strategieën ontwikkelen om de impact van de nieuwe belastingen te minimaliseren.

Mogelijke gevolgen voor handel en investeringen

De verhoogde belastingdruk in Frankrijk kan leiden tot een verschuiving in handels- en investeringspatronen. Nederlandse bedrijven zouden kunnen overwegen om activiteiten te verplaatsen naar landen met een gunstiger fiscaal klimaat, wat gevolgen kan hebben voor de bilaterale economische betrekkingen tussen Nederland en Frankrijk.

Europese context en implicaties

De Franse begrotingsplannen moeten worden gezien in de bredere Europese context. De Europese Commissie heeft Frankrijk onder druk gezet om zijn begrotingstekort aan te pakken. De manier waarop Frankrijk omgaat met deze uitdaging kan precedenten scheppen voor andere EU-lidstaten met vergelijkbare fiscale problemen.

Bent u op zoek naar een goede (register)accountant? Heeft een vacature voor een business controller? Is er ruimte voor aan financieel adviseur in uw onderneming? Is er behoefte in uw organisatie aan een financieel manager, een financial risk manager of een andere high potential op het gebied van finance? Begin uw zoektocht naar personeel dan zo vroeg mogelijk op dé vacaturewebite finance.nl

 

Gerelateerde artikelen