Transportsector blijft zorgen voor stijgende co2-uitstoot

Transportsector blijft zorgen baren met stijgende CO2-uitstoot ondanks klimaatafspraken

De wereldwijde CO2-uitstoot van de transportsector blijft onverminderd hoog en groeit zelfs verder, ondanks klimaatafspraken. Tussen 1990 en 2022 stegen de CO2-emissies in deze sector gemiddeld met 1,7% per jaar. Dit heeft grote financiële gevolgen voor bedrijven die moeten investeren in verduurzaming. Dat meldt het ANP.

  • Transportsector CO2-uitstoot blijft stijgen, SUV’s grootste vervuilers
  • Oxfam pleit voor progressieve belasting op vervuilend vervoer
  • Kabinet onder druk om strenger op te treden tegen luchtvaartsector

Binnen de transportsector zijn SUV’s en vliegverkeer de grootste boosdoeners qua CO2-uitstoot. Als de totale uitstoot van alle SUV’s bij elkaar wordt opgeteld, neemt deze de vijfde plaats in op de wereldranglijst van CO2-emissies, net achter Rusland. Het vliegverkeer heeft tussen 1990 en 2023 bijna 434 miljard euro aan economische klimaatschade veroorzaakt volgens nieuwe berekeningen van Oxfam Novib. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Bent u financieel manager, business controller of heeft u te maken met (bedrijfs)financiering, financeprocessen en IT rondom finance en wilt u reageren op dit artikel of heeft u een visie op dossiers, issues en (praktische) zaken die relevant zijn, informeer dan de redactie middels redactie@sijthoffmedia.nl voor een mogelijke publicatie, blog, analyse of een interviewgesprek.

Oproep tot progressieve belasting op vervuilend vervoer

Oxfam Novib pleit voor een hogere en progressieve belasting op zwaar vervuilende vervoersmiddelen zoals SUV’s en veelvuldig vliegen. Dit kan jaarlijks 3,7 tot 4,4 miljard euro aan klimaatfinanciering opleveren. De organisatie benadrukt dat vooral de rijkste 1% verantwoordelijk is voor een onevenredig groot deel van de uitstoot.

Luxe leefstijl rijken onder vuur

In het rapport ‘Carbon Inequality Kills’ bekritiseert Oxfam de luxe leefstijl van de allerrijksten. Zo maken de 50 rijkste miljardairs gemiddeld 184 privéjetvluchten per jaar, wat evenveel CO2 uitstoot als een gemiddeld persoon in 300 jaar zou produceren. Dit staat in schril contrast met de klimaatinspanningen die van de gemiddelde burger worden verwacht. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Vermoedt u dat dit artikel interessant is voor anderen binnen uw organisatie of netwerk, wijs anderen hier dan op door dit bericht te delen via uw whatsapp, email, Linkedin of Twitter (bovenaan dit artikel).

Groei vliegverkeer zorgt voor toenemende schade

Het vliegverkeer blijft naar verwachting groeien, wat kan leiden tot een klimaatschade van 7.700 miljard euro in de komende decennia. In Nederland vliegt slechts 3% van de bevolking vijf of meer keer per jaar, maar deze kleine groep is verantwoordelijk voor een groot deel van de uitstoot.

Kabinet onder druk om actie te ondernemen

Klimaatexpert Jacqueline Persson van Oxfam Novib bekritiseert het Nederlandse kabinet voor het terugdraaien van de geplande krimp van Schiphol en het ontzien van de luchtvaartsector. Ze roept op tot strengere maatregelen om de klimaatdoelen voor 2030 te halen.

In 2022 was het aandeel van de transportsector in de totale CO2-uitstoot van Nederland ongeveer 12%, zo meldt het CBS. Dit komt neer op 24 miljard kilogram CO2-equivalenten. Binnen de transportsector draagt de luchtvaart het meest bij met 40%, gevolgd door vervoer over land met 26%.

Voorgestelde maatregelen en financiële impact

Oxfam Novib stelt voor om progressieve belastingen te heffen op luxe leefstijlen met een hoge CO2-uitstoot. Dit zou in Nederland minimaal 3,7 tot 4,4 miljard euro per jaar kunnen opleveren. Deze inkomsten kunnen worden geïnvesteerd in duurzaam openbaar vervoer en klimaatfinanciering.

Als toonaangevende bron voor financieel nieuws, financiële strategieën en inzichten in finance, helpt FM.nl financieel directeuren, hoger financieel management en CFO’s om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de FM-nieuwsbrief met al het relevante nieuws en unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en volg ons op Linkedin.

Gerelateerde artikelen