Transitie: kosten voor waterstof lopen uit de hand

Het leidinggennet kan dubbel zo duur uitvallen als voorzien.

Waterstof wordt gezien als belangrijke schakel in de energietransitie. Maar de Autoriteit Consument & Markt (ACM) vreest voor fors hogere waterstofnettarieven.

Wat is er met de kosten voor waterstof aan de hand?
Doordat grootschalig gebruik van waterstof achterblijft en de benodigde investeringen hoger uitvallen, kunnen de tarieven voor het transport van waterstof via leidingen aanzienlijk stijgen, waarschuwt de toezichthouder donderdag.

Waarom willen we zo graag werken met waterstof?
Volgens de ACM kan het dienen als duurzame oplossing in sectoren die moeilijk te elektrificeren zijn. De stof is in principe ruim beschikbaar, schier oneindig en niet vervuilend.

Waar zit de bottleneck?
Nog maar weinig bedrijven maken gebruik van waterstof. Uit ramingen van Gasunie blijkt daarnaast dat de kosten voor een leidingennet meer dan twee keer zo hoog kunnen uitvallen als eerder voorzien. Vanaf uiterlijk 2033 stelt de ACM de nettarieven voor waterstof vast op basis van de gemaakte kosten. Zonder extra maatregelen moeten bedrijven dan mogelijk veel hogere tarieven gaan betalen.

Wat is de oplossing?
Die is nog niet zo eenvoudig. Er is een samenhangend pakket aan maatregelen nodig waarbij alle betrokken partijen – overheid, netbeheerders en marktpartijen – hun bijdrage leveren”, zegt ACM-bestuurslid Manon Leijten. De ACM wijst er in een rapport op dat het bijvoorbeeld zou helpen als het tempo van de aanleg van het waterstofnet en de toename van het gebruik ervan goed op elkaar worden afgestemd.

Kan de overheid niet ingrijpen?
Dat is nu wel de suggestie. Volgens de ACM heeft de overheid ook verschillende opties als zij in de opstartfase de hoogte van de tarieven betaalbaar wil houden. Zo kan zij directe subsidie verstrekken aan Gasunie. De overheid kan ook indirecte steun bieden in de vorm van garantstellingen op leningen.

Gerelateerde artikelen