Topman Booking waarschuwt voor slecht vestigingsklimaat
Topman Glenn Fogel van Booking.com heeft in een interview met De Telegraaf forse kritiek geuit op het vestigingsklimaat voor bedrijven in Nederland. Hij vraagt zich hardop af waarom Nederland, ooit zeer bedrijfsvriendelijk, zo is veranderd. Dat meldt het ANP.
- Fogel: Nederland vergalt bedrijfsklimaat
- ASML: Nederland te klein voor expansie
- Kabinet investeert 2,5 miljard in microchipsector
“Kijk naar Ierland”, aldus Fogel. “Toen ik daar voor het eerst zaken deed, reden er ezelskarren op de wegen. Dertig jaar later is het een technologiegigant geworden. Waarom? Omdat ze een klimaat hebben gecreëerd dat bedrijven zoals Apple, Dell, IBM en Google aantrok om grote campussen te ontwikkelen. Nederland kan dat ook doen, maar nu gaan we de tegenovergestelde richting op.”
Andere bedrijven zijn kritisch
Booking.com is niet de eerste grote onderneming die klaagt over het vestigingsklimaat in Nederland. Chipmachinefabrikant ASML waarschuwde eerder dat het bedrijf wil uitbreiden, maar dat Nederland voor ASML mogelijk te klein zou worden. Dat pleidooi lijkt te hebben gewerkt. Het kabinet steekt samen met de regio Eindhoven 2,5 miljard euro in verbeteringen van het ondernemingsklimaat voor de microchipsector.[Artikel gaat verder na de volgende alinea]
Europese regelgeving als belemmering
Fogel zegt dat Booking.com zich beperkt voelt door Europese regelgeving. “Voor ons gelden extra regels en dat heeft negatieve gevolgen voor ons bedrijf en de Europese markt als geheel. We zijn het grootste Europese techbedrijf, misschien op ASML na. Laten we er in ieder geval voor zorgen dat onze eigen thuisregio ons niet schaadt. Dat is frustrerend. Het is een mindset die ik gewoon niet begrijp.”
Impact op Nederlandse werkgelegenheid
Booking.com heeft in Nederland duizenden werknemers in dienst. De topman wil niet zeggen of de situatie voor Booking.com een reden is om Nederland op termijn te verlaten. “We moeten altijd nadenken over waar we iets het beste kunnen doen”, stelt hij tegen De Telegraaf.
Economische groei en technologische innovatie
Nederland heeft historisch gezien geprofiteerd van een gunstig vestigingsklimaat. Dit heeft geleid tot de komst van vele multinationals en technologische innovaties. Echter, recente veranderingen in wet- en regelgeving en een mogelijke verschuiving in de belastingdruk maken het land minder aantrekkelijk voor buitenlandse investeerders.
Vergelijking met andere Europese landen
Fogel wijst op de groeiende concurrentie van andere Europese landen. Ierland, bijvoorbeeld, heeft door een proactief beleid en gunstige belastingtarieven veel grote techbedrijven aangetrokken. Ook landen zoals Zweden en Duitsland voeren beleid dat innovatie en buitenlandse investeringen bevordert.
Reacties uit de politieke wereld
De uitspraken van Fogel hebben geleid tot reacties in de Nederlandse politiek. Sommige politici erkennen de problemen en pleiten voor hervormingen om het vestigingsklimaat te verbeteren. Anderen zijn van mening dat strikte regelgeving noodzakelijk is om consumenten te beschermen en eerlijke concurrentie te waarborgen.
Toekomst van techbedrijven
De kritiek van Fogel roept vragen op over de toekomst van techbedrijven in Nederland. Met name de balans tussen regelgeving en een aantrekkelijk vestigingsklimaat blijft een punt van discussie. Voor bedrijven zoals Booking.com en ASML is het cruciaal dat Nederland aantrekkelijk blijft om hun operaties te behouden en uit te breiden.
Internationaal perspectief
Internationaal gezien zijn er gemengde reacties op de situatie in Nederland. Bloomberg meldt dat investeerders steeds vaker kiezen voor andere Europese hubs vanwege gunstiger voorwaarden . Reuters meldt dat de Europese Commissie werkt aan nieuwe richtlijnen om de technologie-industrie te ondersteunen, maar het blijft onduidelijk hoe snel deze veranderingen zullen worden doorgevoerd.
Innovatie en duurzaamheid
Daarnaast speelt duurzaamheid een steeds grotere rol in de beslissingen van bedrijven. Nederland heeft ambitieuze doelen gesteld op het gebied van duurzaamheid, maar de uitvoering hiervan vereist aanzienlijke investeringen. Voor bedrijven betekent dit zowel kansen als uitdagingen.
Dialoog
Om het vestigingsklimaat te verbeteren, is samenwerking tussen de overheid, het bedrijfsleven en andere stakeholders essentieel. Regelmatige dialoog kan helpen om knelpunten te identificeren en oplossingen te vinden die zowel de belangen van bedrijven als de bredere samenleving dienen.