Top krijgt fors meer, gemiddelde loonkloof gelijk

De gemiddelde Nederlandse CEO ontvangt 30 keer meer inkomen dan diens gemiddelde werknemer.

Topinkomens in Nederland zijn vorig jaar sterk gestegen. De totale beloning van de bestuursvoorzitters steeg vorig jaar gemiddeld met 7,2 procent tot 1,83 miljoen euro. De gemiddelde loonkloof tussen top en werkvloer in het bedrijfsleven is wel stabiel gebleven. Een baas verdiende vorig jaar gemiddeld dertig keer zoveel als diens gemiddelde werknemer. De loonkloof is het grootst bij Unilever, maar liefst 283 keer zoveel. De top vijf CEO-verdieners was: Shell met 20,1 miljoen euro, Wolters Kluwer met 13,7 miljoen, Booking.com met 12,7 miljoen, Unilever met 11,7 miljoen en Heineken met 9 miljoen. Een en ander blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van de Volkskrant.

Interessant is dat een aantal supermarktklanten van Unilever ook flink boven het gemiddelde zit: bij Ahold 125 keer en 47 keer bij Jumbo (dat net de kleine keten Agrimarkt heeft overgenomen van CZAV). Vorige week nog gingen de bonden niet akkoord met een loonsverhoging voor supermarktpersoneel, omdat die netto slechts 0.9 procent zou zijn over dit jaar. Ook de onderhandelingen bij KLM liepen stuk, maar daar kan men in ieder geval zeggen dat ook de baas onder het gemiddelde zit, met slechts 17 keer.

De door politiek en aandeelhouders bekritiseerde topinkomens van vele miljoenen worden vaak verdedigd door te wijzen op het afbreukrisico voor een baas. Een mooi voorbeeld daarvan is Gillian Tans, CEO van Booking.com. Die verdiende vorig jaar 12,7 miljoen euro, of 183 meer dan de gemiddelde Bookinger, maar werd twee weken geleden plotseling vervangen. Nu mag de voormalige CEO verder als voorzitter voor een schamele 50.000 euro per jaar, ruim onder het gemiddelde van 83.000 euro in het bedrijf, maar dat is wel exclusief bonussen. Hoeveel keer gemiddeld krijgt u?

(bron: Volkskrant)

Gerelateerde artikelen