Top 5 verkeerd begrepen sollicitatietips

Veel finance professionals die op gesprek moeten, zullen de dag voor het cruciale sollicitatiegesprek nog even snel het internet afstruinen voor de bekende sollicitatietips & tricks. Prima op zich. Echter, je kunt door het verkeerd interpreteren van veel gegeven tips juist de verkeerde indruk maken tijdens de sollicitatie. Lees dus deze top 5 goed door en voorkom dat je een flater slaat.

Tijdens een sollicitatiegesprek worden vele van ons nerveus. Op moeilijke momenten in het gesprek grijpen we dan al snel terug op tips die we recentelijk gelezen of gehoord hebben. Daarbij hopen we zo geschikt mogelijk te lijken voor de aangeboden functie. Er kan zich een probleem voordoen wanneer we het voorgestelde gedrag uit de adviezen gaan overdrijven. Hieronder vind je daarom 5 tips van The Undercover Recruiter die erom bekend staan kandidaten de verkeerde richting op te sturen.

1. ‘Stel veel vragen tijdens het sollicitatiegesprek om je interesse kenbaar te maken’
Zonder twijfel, zul je in het interview zitten omdat de positie je aanspreekt. Het gesprek is een goed moment op middels vragen te testen of het bedrijf en de cultuur je inderdaad zo aanspreken als je dacht. Stel dus gerust vragen waarvan je echt benieuwd bent naar het antwoord. Stel nooit een vraag om zogenaamd te laten zien dat je interesse hebt in een bedrijf of baan.

Door de verkeerde vragen te stellen, maak je twee dingen duidelijk aan je gesprekspartner. Je bent zenuwachtig om in het sollicitatiegesprek te zitten of je probeert de tijd te doden met vragen. Beide wil je niet. Stel dus goede vragen waarover je hebt nagedacht of vraag helemaal niets.

2. ‘Zorg dat je goed op de hoogte bent van de business waarin de onderneming actief is’
Sollicitanten gaan vaak de mist in met deze tip op dezelfde manier als de eerste. Ze lezen zich actief en uitgebreid in over een organisatie, zodat ze deskundig overkomen, maar er is een dunne lijn tussen iemand die deskundig is en iemand die ‘toch alles al weet’. In het ideale geval weet je precies genoeg over een onderneming om uit te kunnen leggen hoe jouw competenties en ervaringen zouden bijdragen aan het succes van de organisatie.
__________________________________________________________________________________
Toe aan nieuwe uitdaging?
Finance.nl is met alle vacatures en de top-bedrijven in Nederland, dé nummer 1 vacaturesite voor finance professionals. Voor controllers, accountants,  administrateurs en financieel managers. Vind uw droombaan op Finance.nl  en plaats uw CV in de CV-databank om door werkgevers gevonden te worden.
__________________________________________________________________________________

Het gaat verkeerd wanneer de interviewer uitleg begint te geven over het bedrijf, en jij tussendoor komt met allerlei informatie over het bedrijf, die moet aantonen hoeveel je wel niet weet. Niet doen! De interviewer zal je overijverig vinden in je poging de baan te krijgen, en vervelend vinden omdat je hem/haar onderbreekt en niet goed luistert. Hoeveel onderzoek je ook doet, je zult nooit meer weten dan de interviewer. Luister dus aandachtig, zodat je gesprekspartner zijn/haar taak goed kan uitvoeren.     

3. ‘Verlicht de sfeer door wat humor in te zetten’
De sfeer van het interview kun je meestal wel in de eerste minuten vaststellen. In deze korte tijd kun je, als je een beetje sensitief bent, wel bepalen of een klein grapje goed zal vallen bij de interviewer. Wanneer je gesprekspartner zich heel formeel opstelt, kun je het beter veilig spelen en het sollicitatiegesprek volgens het boekje doen. Natuurlijk kan een klein grapje helpen om het ijs te breken, maar de consequenties zijn te groot als het niet goed valt.

4. ‘Praat nooit slecht over een voormalig werkgever’
Natuurlijk moet je niet je oude werkgever gaan afkraken. Geen goed idee. Maar er is natuurlijk wel een reden waarom je op zoek bent naar een nieuwe baan, en dat is waarschijnlijk niet omdat je vorige werkgever de beste, meest fantastische werkgever aller tijden was. In plaats van afkraken, kun je ook een opbouwend punt van kritiek geven voor je vorige werkgever. Dit moet je zeker niet laten als dit bijdraagt aan jouw potentieel voor het adequaat vervullen van de functie waarop je solliciteert.

Bijvoorbeeld, je kunt best uitleggen dat de gebrekkige communicatie skills van je vorige manager je nog meer het belang hebben aangetoond van open communicatie tussen teamleden. Of je kunt zeggen dat een vorige positie je heeft doen realiseren een ander carrièrepad te kiezen. Zolang je kritiek maar constructief is, is er geen enkel probleem.

5. ‘Vraag niet naar je potentiële salaris’
Net zoals de vorige tip, gaat deze vooral over timing en context. De meeste mensen werken voor een belangrijk deel om geld te verdienen, daar is niks vreemds aan. Het is dan ook niet meer dan normaal om te willen evalueren of het geboden salaris en de overige compensatie in verhouding staan tot je vaardigheden en ervaring. Maar in de meeste gesprekken komt het vanzelf naar voren, dus wacht rustig af. Vind je de baan leuk en zeggen ze er niks over, kun je het prima zelf ter sprake brengen.

Gerelateerde artikelen