Top 5 redenen om met zelforganisatie starten
Opvallend veel organisaties zijn bezig met het thema zelforganisatie. Hieronder de meest voorkomende argumenten om hiermee aan de slag te gaan.
Door Alexander Berkhoff
1. Gevoel van onbehagen, weten dat het anders, beter kan
Van veel mensen hoor ik dat de bureaucratie en de operational excellence gedachte in hun organisatie te ver is doorgeslagen. Medewerkers zijn vervreemd van de why van hun eigen werkzaamheden. Zelforganisatie wordt gezien als het middel om het werk weer betekenisvol en leuk te maken.
2. Verhogen klanttevredenheid
Klanten worden veeleisender en wisselen veel makkelijker van leverancier doordat internet hun keuzemogelijkheden transparanter maakt. Organiseren rond de klantvraag is noodzakelijk om wendbaar in te spelen op deze vraag.
3. Zoektocht naar nieuwe business- en verdienmodellen in een sterk veranderende markt
Dit argument kom ik vooral tegen bij banken en verzekeraars. Hun bestaande verdienmodellen worden momenteel volledig uitgehold en zij zijn naarstig op zoek naar nieuwe business- en verdienmodellen om geld te blijven verdienen. Hierbij kijken zij vooral naar organisaties zoals Spotify en Google.
4. Verhogen eigenaarschap en ondernemerschap bij medewerkers
Veel gehoord onder leidinggevenden: ‘veel van onze medewerkers zijn opgehouden met echt bij te dragen aan de organisatie en zijn in plaats daarvan steeds meer gaan bijwonen’. Zelforganisatie wordt door hen gezien als middel om medewerkers te binden & boeien door weer echt eigenaarschap over het eigen werk te geven en ondernemerschap te stimuleren.
5. Vergroten duurzame inzetbaarheid medewerkers
De manier waarop het werk in veel organisaties wordt uitgevoerd is in snel tempo aan het veranderen. Robotisering en automatisering is allang gaande in veel organisaties. Ik kom momenteel regelmatig afdelingen tegen waar 30 tot 50 procent van het werk overbodig is geworden of binnenkort wordt. Mensen die soms al 20 jaar hetzelfde werk doen krijgen door middel van zelforganisatie de mogelijkheid om hun echte talenten te gebruiken en zich zo voor te bereiden op nieuw werk binnen of buiten de eigen organisatie.
Alexander Berkhoff is organisatieontwikkelaar en talentenversneller bij Finext