Toezichthouder weert cryptoplatform Binance uit België

De aanbieder was actief in het zuiden zonder een vergunning.

Teruggave cryptomunten
Cryptoplatform Binance mag geen diensten meer aanbieden in België die met digitale munten te maken hebben. Dat heeft de Belgische financiële toezichthouder FMSA bepaald omdat Binance zonder vergunning actief was in België. Belgische klanten van Binance moeten hun cryptomunten terugkrijgen of Binance moet ze helpen die munten over te dragen aan een platform dat wel legaal is.

Zonder vergunning in Nederland
In Nederland is Binance ook niet meer actief. Hier trok het cryptobedrijf, een van de grootste ter wereld, zelf de conclusie om te vertrekken. Toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) verstrekte Binance geen vergunning. Vorig jaar kreeg het bedrijf ook al een boete van ruim 3,3 miljoen euro omdat het zijn diensten aanbood zonder een registratie bij DNB.


Understand the impact of automation, AI, big data, and blockchains on finance and learn how to profit. Follow this course at the Amsterdam Institute of Finance

Advies aan gebruikers
Eerder melde de zakenwebsite Business Insider dat Nederlandse bezitters van cryptomunten werd geadviseerd hun bezittingen bij het platform weg te halen.”Bestaande Nederlandse gebruikers krijgen een e-mail met uitgebreide informatie over wat dit betekent voor hun accounts en bezittingen die ze momenteel hebben”, zo meldde Binance aan de website.  Het platform gaf wel aan te willen blijven samenwerken met de Nederlandse toezichthouders.

Kritiek van Amerikaanse beurswaakhond
Begin deze maand werd Binance in de Verenigde Staten aangeklaagd door beurswaakhond SEC. Ook oprichter Changpeng Zhao kreeg de toezichthouder achter zich aan. Binance.US, de Amerikaanse tak van Binance, zou niet volledig los staan van het moederbedrijf. Ook heeft de SEC zorgen om gebrekkige procedures om de klantentegoeden te beschermen.


Intussen heeft een woordvoerder van het platform gereageerd: We zijn teleurgesteld dat de FSMA tot deze beslissing is gekomen, ondanks onze lopende gesprekken. We bestuderen de details van hun kennisgeving en zullen blijven samenwerken met regelgevende instanties in België en over de hele wereld in overeenstemming met onze verplichtingen.” Welke denkrichting het platform heeft, is nog niet duidelijk.