Tipping Point: 3 maatregelen voor goedkopere financiering (om te verduurzamen)
Europese bedrijven die duurzaamheid nastreven kunnen mogelijk goedkopere bedrijfsfinanciering krijgen dankzij recente ontwikkelingen in het EU-kader voor duurzame financiering. De inspanningen van de Europese Commissie om particuliere investeringen naar duurzame activiteiten te kanaliseren, creëren kansen voor bedrijven om toegang te krijgen tot goedkoper kapitaal, wat mogelijk de financieringskosten verlaagt voor bedrijven die sterke prestaties leveren op het gebied van milieu, sociale aspecten en goed bestuur (ESG).
- EU’s €1 biljoen Green Deal Investeringsplan creëert nieuwe duurzame financieringsmogelijkheden
- Corporate Sustainability Reporting Directive verbetert ESG-transparantie vanaf 2024
- Nieuwe koolstofarme benchmarks (CTB en PAB) bieden potentieel voor gespecialiseerde duurzame beleggingsproducten
De toezegging van de Europese Unie om tegen 2050 het eerste klimaatneutrale continent te worden, heeft geleid tot een reeks initiatieven gericht op het heroriënteren van kapitaalstromen naar duurzame investeringen. Het Europese Green Deal Investeringsplan, aangekondigd in januari 2020, beoogt ten minste €1 biljoen aan duurzame investeringen te mobiliseren in het komende decennium. Dit ambitieuze plan creëert een gunstiger omgeving voor bedrijven die zich richten op duurzaamheidsdoelen, waardoor zij mogelijk toegang krijgen tot goedkopere financieringsopties.
3 stappen richting goedkopere financiering
Finance teams die een afstemming op EU-duurzaamheidscriteria kunnen aantonen en hun ESG-prestaties effectief kunnen communiceren, kunnen profiteren van gunstige financieringsmogelijkheden.
1. Stem de bedrijfsrapportage af op CSRD-vereisten om de transparantie en vergelijkbaarheid van duurzaamheidsinformatie te verbeteren.
2. Evalueer hoe bedrijfsactiviteiten aansluiten bij de EU-taxonomie om mogelijk in aanmerking te komen voor groene financieringsmogelijkheden.
3. Overweeg hoe ESG-prestaties effectief gecommuniceerd kunnen worden om te profiteren van de groeiende focus van investeerders op duurzame investeringen.
Financiering afstemmen op taxonomie
Een van de belangrijkste ontwikkelingen is de EU-taxonomieverordening, die een classificatiesysteem voor duurzame economische activiteiten vaststelt. Deze taxonomie is ontworpen om investeerders te helpen bij het identificeren en vergelijken van duurzame investeringsmogelijkheden, wat mogelijk de kapitaalstromen naar kwalificerende bedrijven vergroot. Bedrijven die hun activiteiten afstemmen op de taxonomie, kunnen zich in een betere positie bevinden om investeerders aan te trekken en financiering tegen gunstigere tarieven te verkrijgen.
Biedt inzicht in CSRD voor financiering
De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), die vanaf 1 januari 2024 geleidelijk van toepassing zal zijn, is een andere belangrijke ontwikkeling. Deze richtlijn zal de huidige Non-Financial Reporting Directive (NFRD) vervangen en zal naar verwachting de transparantie en vergelijkbaarheid van duurzaamheidsgerelateerde informatie verbeteren. Voor CFO’s betekent dit een meer gestandaardiseerde aanpak voor het rapporteren van ESG-metrics, wat kan leiden tot een betere erkenning van hun duurzaamheidsinspanningen door investeerders en kredietverstrekkers. [Artikel gaat verder na de volgende advertentie]
Op dinsdag 15 april nemen we je tijdens FM Dag 2025 mee op ontdekkingsreis door de kleine veranderingen die zorgen voor grote impact. Geïnspireerd door The Tipping Point van Malcolm Gladwell, verkennen we onder andere het integreren van laagdrempelige automatisering tot het herkennen van early warning signs in financiële patronen om het verschil in jouw organisatie maken. Reserveer nu je ticket met early-bird korting.
Openbaarmaking ESG-data als voorwaarde
De Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR) speelt ook een cruciale rol bij het vormgeven van het landschap van duurzame financiering in Europa. Deze verordening vereist dat financiële marktdeelnemers openbaar maken hoe zij ESG-factoren integreren in hun investeringsbeslissingen. Als gevolg hiervan kunnen bedrijven met sterke duurzaamheidscredentials zichzelf aantrekkelijker vinden voor investeerders die in toenemende mate hun portefeuilles willen afstemmen op ESG-overwegingen.
Benchmarks voor financiering
Naast deze regelgevingskaders heeft de Europese Commissie nieuwe categorieën koolstofarme indices geïntroduceerd: Climate Transition Benchmarks (CTB) en Paris-Aligned Benchmarks (PAB). Deze benchmarks zijn ontworpen om investeerders te helpen bedrijven te identificeren die zijn afgestemd op klimaattransitiedoelen, wat mogelijk nieuwe kansen creëert voor duurzame bedrijven om toegang te krijgen tot gespecialiseerde beleggingsproducten.
Partners die risico-opslag verminderen
De Europese Investeringsbank (EIB) speelt ook een belangrijke rol bij het ondersteunen van duurzame financiering. De EIB is actief betrokken bij de financiering van projecten die bijdragen aan klimaatactie en milieuduurzaamheid. Deze institutionele steun kan bedrijven extra mogelijkheden bieden om financiering te verkrijgen voor duurzame projecten, vaak tegen gunstigere voorwaarden dan traditionele markttarieven. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]
Groeipijnen in duurzame financiering
Het is echter belangrijk op te merken dat, hoewel deze ontwikkelingen veelbelovend zijn, hun volledige impact op het verlagen van financieringskosten voor duurzame bedrijven zich nog steeds ontwikkelt. Een kritische review gepubliceerd in Intereconomics suggereert dat, hoewel de transparantie aanzienlijk is verbeterd, het twijfelachtig blijft of het huidige regelgevingskader voldoende is om substantieel meer privékapitaal naar duurzame investeringen te mobiliseren.
Complexiteit als drempel
De complexiteit van de duurzame financieringsregelgeving heeft geleid tot discussies over de noodzaak van vereenvoudiging. Sommige experts suggereren dat het opstellen van een vereenvoudigde “groene rating” op basis van de taxonomieverhouding particuliere beleggers kan helpen om gemakkelijker groene financiële producten te selecteren. Dit zou potentieel voordelig kunnen zijn voor bedrijven door hun duurzaamheidsinspanningen duidelijker zichtbaar te maken voor een breder scala aan investeerders.