Tijdelijke arbeid steeds meer de norm
Page Personnel interviewde wereldwijd meer dan 13.000 werkgevers en professionals over tijdelijke arbeid en interim management. Werkgevers zien vooral de flexibiliteit en de effectiviteit op de korte termijn als voordelen, maar ook de werknemers omarmen tijdelijke arbeid vanwege de waardevolle ervaring die ze ermee kunnen opdoen en de mogelijke opstap die het kan bieden naar een vast contract.
De wereldwijde opmars van tijdelijke arbeid
De Global Temp Survey laat zien dat de vraag naar tijdelijke krachten, mede door de geboden flexibiliteit voor zowel werkgever als werknemer, in 2014 zal stijgen. 30,8% van de Nederlandse werkgevers verwacht dat zij dit jaar meer gebruik zullen maken van tijdelijke krachten (vergeleken met 34% in de rest van de wereld) en 42,2% verwacht dat hun gebruik van tijdelijke krachten gelijk zal blijven (vergeleken met 44,2% wereldwijd).
Nederland loopt voorop
Hoe komt het dat Nederland een minder sterke groei laat zien dan de wereldwijde trend? Volgens Joost Fortuin, Executive Director van Page Personnel, heeft dit te maken met het feit dat uitzendwerk in andere landen nog veel meer een noviteit is dan in Nederland: “In Nederland zijn we meer gewend aan het gebruik van uitzendkrachten dan in de ons omringende landen. Het is hier veel meer onderdeel van onze werkfilosofie. Nederland loopt dus juist voor op de rest van de wereld. In landen als Italië en Frankrijk is de wetgeving voor uitzendwerk pas enkele jaren geleden geregeld en is het nog aan een sterke opmars bezig.”
De crisis als kapstok
Tijdelijk werk is inmiddels zo normaal geworden dat het volgens Fortuin een vast onderdeel van onze maatschappij is geworden. “Tijdelijk werk werd altijd gezien als werk voor studenten of ZZPer’s die anders niet aan de bak kwamen, maar die visie is nu aan het veranderen, zo blijkt uit ons onderzoek,” zegt Fortuin.
“Tijdelijk werk is al lange tijd onderdeel van onze arbeidsmarkt, maar was altijd een beetje een taboe, omdat we een sterke traditie kennen van arbeidsbescherming. De economische crisis waar we in verkeren wordt nu gebruikt als kapstok om toe te geven dat tijdelijke arbeid de norm aan het worden is. En dat is denk ik een enorm goede ontwikkeling voor de flexibiliteit in de arbeidsmarkt: je vergroot de mobiliteit en kunt zo veel efficiënter gebruik maken van talent. Het zou onder meer kunnen helpen de hoge werkloosheid te bestrijden.”
Economie herstelt langzaam
Het afgelopen jaar verkeerde de Nederlandse arbeidsmarkt in zwaar weer en steeg het aantal werklozen. Fortuin kijkt terug op 2013 als “een weerbarstig jaar waarin de bezorgdheid over de wereldwijde economie zorgde voor een verminderd vertrouwen bij werkgevers en professionals. Kandidaten waren wat terughoudender in hun zoektocht naar een nieuwe uitdaging en er waren simpelweg minder vacatures. Buurlanden als Duitsland of het Verenigd Koninkrijk, waar het ontslagrecht flexibeler is, herstelden sneller dan Nederland, maar gelukkig worden de signalen voor ons ook langzaam positiever.”
Voordelen van tijdelijk werk
De Global Temp Survey benadert tijdelijke arbeid en interim management zowel vanuit een werkgeversperspectief als vanuit het perspectief van de kandidaat. Zo zijn er, vanuit de werkgever bekeken, diverse voordelen te identificeren voor het werken met tijdelijke krachten.
__________________________________________________________________________________
Toon uw vacature aan 130.000 Finance Professionals
Breng uw vacature voor 400 euro onder de aandacht van 130.000 (!) finance professionals. Uw vacature wordt getoond op Finance.nl (grootste niche vacaturesite), getwitterd naar 12.000 finance professionals, getoond op FM.nl (50.000 abonnees), gemaild en getoond op LinkedIn (20.000 leden van de Finance Professionals Netherlands groep). Ga direct naar Finance.nl.
__________________________________________________________________________________
Voor het overgrote deel van de Nederlandse werkgevers zijn flexibiliteit (91%) en het inspelen op behoeftes op de korte termijn (85%) de voornaamste voordelen van tijdelijke arbeid (afgezet tegen 89,4% en 87,8% wereldwijd). Zij zien tijdelijke arbeid dan ook primair als een operationele HR tool.
Een andere reden die werkgevers aandragen voor het inhuren van tijdelijke krachten is dat het hen beter in staat stelt geschikte kandidaten te identificeren voor een vaste positie (63,3% in Nederland vergeleken met 75,7% wereldwijd). Werkgevers zien deze aanpak als een manier om potentiële nieuwkomers te testen in hun rol.
Ook vanuit het perspectief van de werknemer levert het onderzoek interessante resultaten op. 29,8% van de Nederlandse professionals kreeg een vast contract aangeboden aan het einde van een tijdelijke opdracht (vergeleken met 23,1% wereldwijd). Andere motieven voor Nederlandse professionals om op tijdelijke basis te werken zijn:
Bron: Page Personnel.