Tijd voor regulering zakelijke kredietmarkt?

Verandering hangt in de lucht. De wereld van zakelijke kredietverstrekking, die jaren op slot zat, is in beweging. Terwijl banken nog steeds herstellende zijn van de economische crisis en hun energie richten op het opbouwen van hun reputatie en balans, stappen nieuwe, creatieve partijen in de markt met innovatieve financieringsproducten.

Ze spelen in op de grote financieringsbehoefte onder kleinere ondernemers (MKB en ZZP’ers), die vaak nul op het rekest krijgen bij traditionele kredietverstrekkers. Of worden geconfronteerd met lange doorlooptijden en het afgeven van garanties en borgstellingen. Een nieuwe generatie FinTech-bedrijven speelt hier handig op in met alternatieve financieringsmogelijkheden. 
Crowdfundingplatforms schieten als paddestoelen uit de grond, zoals geldvoorelkaar.nl, symbid en oneplanetcrowd.nl, en buiten Nederland Lending Club (VS), Funding Circle (VK). Maar ook andere technologie gedreven partijen betreden de markt, zoals Spotcap (leningen tot 100.000 euro). 
 
Er is echter iets vreemds aan de hand met deze nieuwe ‘peer-to-peer’ kredietmarkt. Waar het toezicht op de markt voor consumentenleningen is geregeld in de Wet Financieel Toezicht (WFT) en de Gedragscode Consumptief Krediet, ontbreekt op de zakelijke kredietmarkt (nog) iedere vorm van wetgeving. Terwijl banken, die ook op deze markt actief zijn, gebukt aan onder strenge regelgeving. Als consument ben je dus uitstekend beschermd tegen malafide leenbedrijven, maar als ondernemer ben je in principe vogelvrij, als het gaat om een zakelijke lening. Heb je een eenmanszaak en leen je geld voor de aanschaf van een bedrijfsauto, dan loop je dus een groter risico, dan dat je als particulier geld leent voor de koop van een auto.
________________________________________________________________________________________
Voorziet u een (her)financieringsbehoefte? Is de bank ook uw belangrijkste bron van financiering? Kunt u nog rekenen op ononderbroken financiering van uw onderneming? Volg de eendaagse Masterclass Alternatieve Financieringsvormen en maak een succes van uw (her)financiering. Het is nu tijd om de alternatieven te onderzoeken en de continuïteit en groei van uw onderneming veilig te stellen. Meld u nu aan….
________________________________________________________________________________________ 
 
Wordt het niet eens tijd om na denken over regulering van deze nieuwe, opkomende ‘peer-to-peer’ kredietmarkt. Om mogelijke toekomstige misstanden voor te blijven en de goede naam van de sector te beschermen. Om te voorkomen dat de sector straks in het beschuldigdenbankje van Radar zit. En het onderwerp op de agenda van het wekelijkse Vragenuurtje staat en vervolgens de politieke arena ingaat. Met als risico dat de markt het slachtoffer wordt van overregulering, met rigide wetgeving waar niemand op zit te wachten. 
We kunnen in die zin een voorbeeld nemen aan het Verenigd Koninkrijk. De Britten liggen jaren voor op Nederland, niet alleen wat betreft de ontwikkeling van de FinTech-markt, maar ook de manier waarop ze de markt hebben georganiseerd en gereguleerd. Na verschillende incidenten waarbij ondernemers het slachtoffer werden van malafide praktijken van kredietverstrekkers, greep de Financial Conduct Authority (FCA) in. 
Vanaf 1 april 2014 stelde de FCA een vergunningplicht in voor aanbieders van peer-to-peer financieringen. Om de markt niet meteen om zeep te helpen, kregen alle FinTech-bedrijven per direct een tijdelijke vergunning voor twee jaar. In die tijd moeten ze bewijzen dat ze aan de voorwaarden van de FCA konden voldoen. Inmiddels zijn de meeste Britse FinTech-bedrijven ‘compliant’. 
Vroegtijdige regulering voorkomt excessen en overregulering, waardoor juist weer te veel belemmeringen worden opgelegd door de politiek. Basel III is hier een goed voorbeeld van; er is te laat gereageerd op de gebeurtenissen omtrent de crisis, te laat gestart met regulering en nu dreigen banken bijna te bezwijken onder de regeldruk die is opgelegd vanuit Europa. Laten we dat voorkomen. Dit is het moment om regulering van de zakelijke kredietmarkt bespreekbaar te maken en op de agenda te zetten. Beter nu goed, dan achteraf horen “too little, too late…”.
 
Niels Turfboer is managing director van Spotcap. Eerder was Niels werkzaam als hoofd Investor Development bij MarketInvoice in London, een toonaangevend FinTech-platform dat zich richt op de financiering van werkkapitaal van het midden- en kleinbedrijf. Niels werkte meer dan tien jaar in de banksector bij ING en ABN AMRO in Nederland en Frankrijk. 
Gerelateerde artikelen