Thuiswerker overbelast

Thuiswerken productiever en efficiënter, maar uitputtend. Slechts 1 op 4 krijgt thuiswerkvergoeding.

Sinds zij thuiswerken door de coronacrisis, heeft vier op de tien thuiswerkers (41 procent) vaker last van fysieke klachten, vooral last van schouders, nek, rug, en arm. Iets meer (44 procent) beschikt niet over een Arbo-verantwoorde werkplek. Bijna 1 op de 10 gaat vaker naar de fysiotherapeut sinds ze thuiswerken. Dit concludeert CNV uit eigen onderzoek onder zo’n 2600 thuiswerkende leden.

Een op de drie ondervraagden voelt zich geïsoleerd, net zo veel ervaren concentratieproblemen en is vaker uitgeput. Bijna een kwart voelt zich overbelast. Bijna een op de tien zegt tegen een burn-out aan te zitten of meer relatieproblemen met de partner te hebben.

Thuiswerksteun

Om deze fysieke en mentale thuiswerkproblemen het hoofd te bieden, pleit CNV ervoor dat werkgevers hun thuiswerkers een fitpakket aanbieden. Werkgevers zouden de extra investeringen met gemak moeten kunnen opbrengen. Want nu al zegt de helft van de respondenten productiever te zijn en efficiënter te werken door thuis te werken. Een op de drie werkt bovendien meer uren dan voor de coronacrisis. Een kwart zegt creatiever te zijn.

Door thuis te werken is ook veel tijd vrij gekomen. Zo is de helft van de ondervraagden minder tijd kwijt aan nutteloze overleggen. De vrijgekomen reistijd wordt voor een groot deel aan werk besteed. De vrijgekomen reiskosten worden overigens niet door alle werkgevers besteedt aan thuiswerken: slechts een op de vier ondervraagden zegt een een thuiswerkvergoeding te krijgen.

(bron: CNV; foto: Ketut Subiyanto, Pexels)

 

Gerelateerde artikelen