Thuiswerken nog problematisch

Helft MKB had geen tools voor remote-werken. Acht op tien informeerde personeel niet over IT-beveiliging.

Recent coronacrisisonderzoek onder bijna 500 MKB'ers toont aan dat de tijdelijke thuiswerkeconomie nog een aantal grote obstakels heeft. Het onderzoek door softwarezoeker Capterra liet zien dan 54 van de ondervraagden de benodigde tools voor remote werken niet in huis had. Iets minder, 46 procent, werkt thuis op privé-apparatuur. En slechts 18 procent van heeft IT-beveiligingsvoorschriften ontvangen van de werkgever.

Ondanks alle beperkende maatregelen en de daling van de economische activiteit biedt de coronacrisis ook kansen. “Het is een geschikt moment voor organisaties om zich verder digitaal te ontwikkelen en meer digitale inkomsten te genereren,” zegt Capterra. “Consumenten gaan nu bijvoorbeeld massaal online shoppen, er ontstaan nieuwe behoeften doordat er thuis gewerkt moet worden. Doordat de fysieke verkoop grotendeels stil ligt, hebben bedrijven nu opeens tijd voor projecten die anders misschien op de plank zouden blijven liggen.”

Thuiswerktools en werken in de cloud

Uit de antwoorden blijkt dat er vooral veel tools voor online communicatie en vergaderen zijn aangeschaft. Tools voor online messaging zoals Slack en video-vergaderprogramma’s zoals Microsoft Teams en Google Hangouts (overigens nu tijdelijke gratis voor G-suite gebruikers) worden vaak genoemd. Ook Zoom is razendpopulair met ruim 17 miljoen downloads tussen februari en maart. Wel kwam Zoom de afgelopen dagen slecht in het nieuws vanwege het gemak waarmee opgenomen videogesprekken op het internet te vinden zijn, waardoor alternatieven zoals Cisco Webex in populariteit stegen.

Cloudsoftware is nu populair: 53 procent van de ondervraagded werkt momenteel uitsluitend met zakelijke applicaties in de cloud, 20 procent werkt met een mix van cloudoplossingen en on-premise (lokale bedrijfservers), en 12 procent werkt nog uitsluitend in een on-premise omgeving.

Sociale problemen

Capterra keek verder dan software: zo blijkt dat 36 procent van de thuiswerkers zich eenzaam voelt. De constante stroom aan berichten leidt af van het 'echte' werk, veroorzaakt concentratieverlies en vertraagt het werk voor 27 procent. Wellicht dat daarom maar een kwart het wel ziet zitten om na de crisis gewoon thuis te blijven werken. 38 procent houdt het liever bij een paar dagen, en ongeveer net zoveel (39 procent) wil gewoon weer terug naar kantoor.

(bron: Capterra)

Gerelateerde artikelen