Terugblik op beursgangen en emissies in 2012
2012 was het jaar van de veelbesproken beursgang van Facebook, alsook die van Ziggo. Na een jaar waarin IPO’s wereldwijd achterbleven, geeft de huidige rust op de kapitaalmarkten en de recente opleving van wereldwijde aandelenbeurzen vertrouwen in een toename van het aantal beursgangen in 2013.
Hieronder vindt u een aantal opvallende conclusies uit het document:
– Ondanks de grote Facebook IPO van 12.6 miljard euro in mei is afgelopen jaar wereldwijd 14 procent minder geld opgehaald (107,9 miljard euro) met IPO’s dan in 2011 en zelfs 51 procent minder dan in 2010.
– Met name de terugval van Aziatische beursgangen valt op (-39 procent opgehaald kapitaal met beursgangen, -37 procent in aantallen).
– Emissies van bestaande beursgenoteerde bedrijven zijn in aantallen met 6 procent afgenomen, maar door de grote omvang van transacties is het totaal opgehaald kapitaal wel met 18 procent gestegen tot 392,7 miljard euro’s.
– Nog meer dan in 2011 stond het afgelopen jaar in het teken van emissies door financiële instellingen, waaronder vastgoedbedrijven. Wereldwijd hebben deze partijen bijna de helft van het totale kapitaal opgehaald (47 procent, 27 procent meer dan in 2011).
– Op de valreep van 2012 heeft de Amerikaanse overheid haar overheidssteun in verzekeraar AIG volledig afgebouwd. Met een totaal van vijf emissies alleen al in 2012, is op deze manier een recordbedrag van 35,7 miljard euro opgehaald op de NYSE.
– Al in januari vond in Europa de grootste emissie van het jaar plaats toen de Italiaanse bank UniCredit 7,5 miljard euro ophaalde. Veel banken en verzekeraars volgden om zo met name te kunnen voldoen aan nieuwe regelgeving en bestand te zijn tegen het tumult dat werd veroorzaakt door de Europese schuldencrisis.
– Ondanks een sterk debuut van Ziggo in Amsterdam in maart, bleven overige grote Europese beursnoteringen uit tot het laatste kwartaal. Zeven van de tien grootste Europese IPO’s vonden in de laatste drie maanden van 2012 plaats. Hieronder vallen: Telefonica Deutschland (1,4 miljard euro) op de Deutsche Börse; Megafon (1,4 miljard euro) op de London Stock Exchange en de Braziliaanse Banco BTG Pactual (1,3 miljard euro) op Alternext Amsterdam.
Bron: PwC