Tax-technology verandert vak fiscalisten

De behoefte aan real-time reporting, meer compliance en de wens voor meer efficiëntie jagen de versnelde inzet van ICT in de fiscaliteit aan.

Uit het jaarlijkse onderzoek Werken in de Fiscaliteit van adviesbureau Berenschot blijkt dat tax-technology grote gevolgen gaat hebben voor onder meer de werkgelegenheid in de aangiftepraktijk en de aard van het advieswerk. Onder het begrip ‘tax-technology’ vallen informatie-technologieën als big data-analyse, kunstmatige intelligentie, robotisering en blockchain.

De arbeidsmarkt voor fiscalisten komt door de inzet van tax-technology sterk in beweging. De allergrootste fiscale adviesorganisaties hebben de afgelopen jaren hiervoor teams opgebouwd, vooral bemand door jonge mensen met een STEAM-profiel: afgestudeerden met een opleiding op het gebied van science, technology, engineering, analytics of mathematics. De afgelopen jaren ging het om enige honderden mensen die instroomden.

Werk fiscale back-office vermindert

De verwachting bestaat dat door de inzet van tax-technology de helft van de werkgelegenheid in het fiscale back-office gaat verdwijnen. Het complexe advieswerk blijft mensenwerk waarbij de nadruk zal verschuiven naar implementatie. Robot-applicaties nemen het eenvoudigere fiscale advieswerk over. Een op de drie respondenten zegt van plan te zijn een opleiding, training of cursus op het gebied van tax-technology te willen volgen om goed voorbereid te zijn op de toekomst.

 

Vorig jaar nam tweederde van de organisaties in de fiscaliteit nieuwe medewerkers aan voor fiscaal werk. Meestal waren dat mensen op wo-niveau, in mindere mate mensen met een hbo-achtergrond. Grote fiscale adviesorganisaties nemen steeds vaker jonge mensen met een STEAM-profiel aan. Tax-technology heeft in 2018 met de opleiding Tax & Technology zijn intrede in het wetenschappelijk fiscale onderwijs gedaan. Uit het onderzoek onder studenten fiscaal blijkt dat tax-technology bij een op de zeven studenten aan bod komt tijdens de fiscale studie.

Een derde van de respondenten uit de fiscale praktijk verwachten veranderingen voor de (wijze van) dienstverlening en producten, blijkt uit het onderzoek van Berenschot. Fiscalisten denken dat tax technology kansen biedt. Tijdens de laagconjunctuur maakten fiscalisten zich zorgen over bezuinigingen op de arbeidsvoorwaarden en bevriezing van het salaris. Inmiddels bloeit de economie en was de belangrijkste zorg in 2016 en 2017 onvoldoende budget om doelen te bereiken. Nu staat 'bijblijven op ICT-gebied' op nummer één.

Belastingdienst populairste werkgever

Ook vorig jaar was de Belastingdienst verreweg de favoriete werkgever voor de fiscalist. De Belastingdienst is niet alleen de grootste en meest populaire werkgever in de fiscaliteit, maar ook spelbepaler als het gaat om digitalisering. Actuele onderwerpen op het gebied van tax-technology zijn onder meer: koppeling van data, bouwen van datafundamenten om geavanceerde informatieproducten te ontwikkelen, subjectgerichte analytics en een andere wijze van interactie met de belastingplichtige.