AWVN: laat tax equalisation-afspraken vooraf beoordelen

Een betaling die de werkgever aan de werknemer doet op grond van een tax equalisation-afspraak, geldt als loon dat kan worden belast op het moment van uitbetalen. De werknemer kan geen aftrek claimen ter voorkoming van dubbele belasting.
Dat heeft de kennisgroep van de Belastingdienst bepaald naar aanleiding van de vraag over hoe een tax equalisation-afspraak uitgelegd moet worden en op welk moment een vergoeding belast is die de werknemer ontvangt. Naar aanleiding hiervan raadt werkgeversvereniging AWVN aan om de wijze waarop tax equalisation-afspraken in de loonadministratie verwerkt worden, vooraf te laten beoordelen. Dit om discussies en mogelijke naheffingen door de Belastingdienst te voorkomen.
Een tax equalisation-afspraak tussen een werkgever en een werknemer komt erop neer dat de werknemer geen fiscaal voor- of nadeel ondervindt van het werken in een ander land. De werknemer heeft daardoor de garantie dat de belastingdruk op zijn inkomen gelijk is aan die in het land van herkomst.
Een tax equalisation-afspraak betreft meestal alleen op het salaris dat de werknemer verdient, maar kan ook uitgebreider zijn en bijvoorbeeld gaan over de eigen woning en beleggingen van de werknemer. AWVN bericht over deze kwestie.
Die draaide om een Nederlander die tijdelijk in Frankrijk werkte. Gebruikelijk is om met een werknemer een brutoloon-afspraak te maken. Uit de tax equalisation-afspraak volgt dat de werknemer een compensatie van de Nederlandse werkgever ontvangt voor het progressienadeel dat ontstaat doordat de nabetaling door de voormalige Franse werkgever, die niet gelieerd lijkt aan de Nederlandse werkgever, tot het wereldinkomen van de werknemer behoort. Hij is immers fiscaal inwoner van Nederland.
De nabetaling is in Frankrijk belast, de werknemer claimt daarvoor in de aangifte inkomstenbelasting een aftrek ter voorkoming van dubbele belasting en krijgt deze ook. Maar omdat de aftrek ter voorkoming van dubbele belasting wordt berekend tegen het gemiddelde Nederlandse tarief in de inkomstenbelasting, heeft de werknemer een progressienadeel.
Als de Nederlandse werkgever dit nadeel aan de werknemer compenseert, dan is dat een voordeel uit de Nederlandse dienstbetrekking en is daarom ook in Nederland belast. Hoewel het nadeel ontstaat door een nabetaling van de voormalige Franse werkgever, kan geen aftrek ter voorkoming worden geclaimd in de aangifte inkomstenbelasting.
Alternatieven voor tax equalisation-afspraak
AWVN vraagt zich af of dit anders zou zijn geweest als de Nederlandse werkgever de compensatie van het progressienadeel had doorbelast aan een gelieerde Franse groepsvennootschap. “In dat geval is goed voorstelbaar dat de werknemer wel degelijk een aftrek ter voorkoming van dubbele belasting kan claimen en dat de compensatie van het progressienadeel in Frankrijk belast wordt”, stelt de werkgeversorganisatie.
Ook is het mogelijk om een hele andere benadering te kiezen, met als uitgangspunt dat op het moment waarop de werkgever loon betaalt de werknemer ook meteen het recht krijgt op een compensatie van het belastingnadeel over dat loon, en niet pas op het moment waarop een belastingaanslag op de mat valt. Het uitbetaalde loon moet dan meteen gebruteerd worden.
Directe brutering
Bij een directe brutering volgt meestal geen te betalen bedrag meer uit de aangifte inkomstenbelasting en dan is de tax equalisation-afspraak direct via de loonadministratie afgewikkeld. Het is niet nodig om dat pas te doen, nadat er enkele jaren later een aanslag inkomstenbelasting wordt opgelegd.