Tanate Phutrakul nieuwe CFO van ING
De aandeelhoudersvergadering van ING heeft Tanate Phutrakul benoemd tot de nieuwe financieel directeur van ING. Hij volgt Koos Timmermans op, die een half jaar geleden opstapte in de nasleep van de witwasaffaire.
Phutrakul (53) is geboren in Thailand en werkt sinds 1998 voor ING. Hij wordt verantwoordelijk voor alle financiële departementen van ING, Group Treasury (inclusief capital management activities), Investor Relations, Group Research en Regulatory & International Affairs.
ING Group controller
Phutrakul begon in 1998 als managing directeur van ING Barings in Thailand, werd in 2008 CFO van de IT-afdeling van ING en later CFO van Retail Banking. Daarna schoof hij door naar de positie van CFO van ING België (2015-2018). Hierna werd hij kort ING Group controller op het hoofdkantoor in Amsterdam, omdat hij eind vorig jaar al werd voorgesteld als nieuwe CFO van ING. Hij heeft onder meer een master degree Engineering van het Imperial College in Londen en de MBA gevolgd aan de Harvard Business School.
Geen decharge
Vanwege de witwasaffaire verleende de meerderheid van de aandeelhouders op de aandeelhoudersvergadering geen decharge voor de ING-bestuurders – iets dat hoogstzelden voorkomt in Nederland. Het besluit is niet alleen gezichtsverlies voor de raad van bestuur en de raad van commissarissen, maar hierdoor kunnen belanghebbenden alsnog een juridische zaak tegen bestuurders aanspannen voor aansprakelijkheid. De reden is vooral de schikking van 775 miljoen euro met de Nederlandse justitie in verband met de witwasaffaire. Hans Wijers, voorzitter van de raad van commissarissen van ING, sprak zijn teleurstelling uit over de uitslag van de stemming.
Lees ook: 'Aangifte vanwege witwassen'
Behalve het akkoord voor Phutrakul werd Herna Verhagen, topvrouw van PostNL, benoemd tot commissaris bij ING. Ook de herbenoeming van commissaris Mariana Gheorghe werd goedgekeurd.
Verder blijft de leiding van ING bevoegd om een mega-emissie te doen op het moment dat het dit nodig acht, zo werd duidelijk op de vergadering van aandeelhouders. Daarmee kan het bestuur, net als in de voorgaande jaren, zonder inmenging van aandeelhouders tot 40 procent van het al uitstaande kapitaal ophalen. Dit geld kan worden gebruikt voor overnames. In dit verband wordt ING al langer gelinkt aan een overname van het Duitse Commerzbank, maar de leiding van het bedrijf ging niet in op vragen over deze overnamegeruchten.