Nog 10 jaar stroomcongestie voor bedrijven

Nog één decennium beperkingen op stroomnet

Particulieren en bedrijven hebben nog zeker tien jaar last van het volle stroomnet. Dit komt door een tekort aan technici, lange procedures, te weinig locaties voor nieuwe infrastructuur en trage keuzes van de overheid. Dat schrijft het ANP deze ochtend.

  • Nog 10 jaar stroomnetcongestie
  • Veel europese landen kampen met hogere prijzen door minder duurzame energie.

De problemen in Nederland zijn niet uniek. In omringende landen kampen ze met vergelijkbare problemen. Dit leidt tot hogere stroomprijzen voor bedrijven en beperkingen voor de ontwikkeling van duurzame energie. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]


Vermoed u dat dit artikel interessant is voor anderen binnen uw organisatie of netwerk, wijs anderen hier dan op door dit bericht te delen via uw whatsapp, email, Linkedin of Twitter (bovenaan dit artikel).


Gevolgen voor Nederlandse bedrijven:

De congestie van het stroomnet heeft een directe impact op Nederlandse bedrijven. Zo zullen de wachttijden voor een nieuwe stroomaansluiting voor nieuwe investeringen op gaan lopen vanwege de congestie. Voor verduurzaming door electrificatie kan dit gevolgen hebben.  Daarnaast kunnen bedrijven te maken krijgen met hogere energiekosten door congestiebijdragen. [Artikel gaat verder na de advertentie]

Maak kennis met de FM Dag Orakels: stel jouw vragen, deel uitdagende financiële vraagstukken en laat je inspireren door experts en ervaringsdeskundigen. Beleef samen met 300 vakgenoten de 9e editie van FM Dag. Meld je nu aan voor een unieke ervaring op 17 april in Spant! Bussum.

Ondanks de uitdagingen zegt Alliander fors te investeren in het versterken van de energienetten. Het bedrijf investeerde 1,4 miljard euro in 2023. Dit geld wordt gebruikt om de netten te onderhouden en uit te breiden. De investeringen leiden tot hogere kosten, maar ook tot hogere opbrengsten.

Noodzakelijke stappen:

Om de congestie van het stroomnet aan te pakken, zijn er verschillende stappen nodig:

  • Snellere keuzes: Provincies en gemeenten moeten sneller en duidelijker keuzes maken over de uitbreiding van energienetten.
  • Inzet van buitenlandse technici: Het is noodzakelijk om technici uit het buitenland aan te trekken om de knelpunten op te lossen.
  • Strategie voor alternatieven: De overheid moet samen met de industrie een strategie ontwikkelen voor de inzet van alternatieven zoals waterstof en groen gas

Als toonaangevende bron voor financieel nieuws, financiële strategieën en inzichten in finance, helpt FM.nl financieel directeuren, hoger financieel management en CFO’s om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de FM-nieuwsbrief met al het relevante nieuws en unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en volg ons op Linkedin.


Gerelateerde artikelen