Strengere grenscontroles Frankrijk zorgen voor financiele onrust

Franse grenscontroles zorgen voor onzekerheid in transportsector, economische impact onduidelijk

De Franse aankondiging van strengere grenscontroles vanaf 1 november 2024 tot eind april 2025 zorgt voor onrust onder.  Nederlandse bedrijven. De transportsector vreest voor vertragingen en extra kosten. Transport en Logistiek Nederland (TLN) uit bezorgdheid over mogelijke files en verstoringen in de logistieke keten. De maatregel treft de grenzen met België, Luxemburg, Duitsland, Zwitserland, Spanje en Italië.

  • Franse grenscontroles vanaf november, transportbranche bezorgd over vertragingen
  • TLN: impact onzeker, ervaringen Duitsland relatief positief
  • Oproep flexibiliteit transporteurs, overheden gevraagd om duidelijke communicatie

De precieze gevolgen voor transportbedrijven zijn nog niet volledig duidelijk. De transportkoepel geeft aan dat het afwachten, is hoe de controles in de praktijk zullen uitpakken. Ervaringen met recente Duitse grenscontroles leren dat de impact kan meevallen. Toch blijft de sector alert, gezien de potentiële financiële schade bij langdurige vertragingen.

Premier barnier zet in op migratiebeheersing

De Franse premier Michel Barnier motiveerde de verscherpte controles als noodzakelijk om illegale immigratie en grensoverschrijdende criminaliteit aan te pakken. Frankrijk zou momenteel onvoldoende grip hebben op deze kwesties. De maatregel past in een bredere Europese trend van strengere grenscontroles.

Vergelijking met duitse grenscontroles

In september 2024 voerde Duitsland al strengere grenscontroles in, ook aan de Nederlandse grens. Hoewel TLN initieel grote zorgen had, bleken de problemen in de praktijk mee te vallen. Slechts op enkele plekken aan de Nederlands-Duitse grens vonden daadwerkelijk controles plaats, met beperkte filevorming als gevolg.

Economische belangen op het spel

Voor Nederlandse transporteurs is Frankrijk een belangrijke, maar niet de grootste markt. Duitsland blijft de primaire handelspartner. Toch kunnen verstoringen in het transport naar Frankrijk, bijvoorbeeld van bloemen, significante economische gevolgen hebben voor betrokken bedrijven.

Europese trend van verscherpte grensbewaking

De Franse maatregel past in een bredere Europese ontwikkeling. Steeds meer EU-landen kiezen voor strengere grenscontroles, ondanks het Schengenakkoord. Deze trend roept vragen op over de toekomst van vrij verkeer binnen de EU.

Weinig mogelijkheden voor schadevergoeding

Volgens experts hebben bedrijven helaas weinig mogelijkheden om eventuele schade als gevolg van de Franse grenscontroles te verhalen. De maatregel is een legitieme overheidsbeslissing gericht op nationale veiligheid en migratiebeheersing waartegen weinig polissen verzekerd zijn. In dergelijke gevallen is het doorgaans niet mogelijk om de overheid aansprakelijk te stellen voor economische schade, aldus een bericht op de transportwebsite van de koepel.

Zorgen over schengenakkoord en vrij verkeer

TLN en andere brancheorganisaties uiten zorgen over de impact van deze maatregelen op het Schengenakkoord en het vrije verkeer van goederen. Ze pleiten voor een gecoördineerde Europese aanpak om de belangen van de transportsector te waarborgen.

Oproep tot flexibiliteit en communicatie

Transportbedrijven worden geadviseerd flexibel te zijn in hun planning en alternatieve routes te overwegen. Goede communicatie met klanten over mogelijke vertragingen is cruciaal. TLN roept overheden op om de sector tijdig en duidelijk te informeren over de implementatie van de controles. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Vermoedt u dat dit artikel interessant is voor anderen binnen uw organisatie of netwerk, wijs anderen hier dan op door dit bericht te delen via uw whatsapp, email, Linkedin of Twitter (bovenaan dit artikel).

Economische impact breder dan transport

De gevolgen van de grenscontroles reiken verder dan alleen de transportsector. Just-in-time leveringen kunnen in gevaar komen, wat impact heeft op productieprocessen en supply chains in diverse industrieën. Dit kan leiden tot hogere kosten en verminderde concurrentiekracht voor Europese bedrijven.

Zoektocht naar balans veiligheid en economie

De uitdaging voor beleidsmakers ligt in het vinden van een balans tussen veiligheidsoverwegingen en economische belangen. Slimme, gerichte controles zouden een oplossing kunnen bieden om zowel migratiestromen te beheersen als economische schade te beperken.

Het handelsverkeer tussen Nederland en Frankrijk vormt een belangrijke pijler van de economische betrekkingen tussen beide landen.

1. Nederlandse export naar Frankrijk

De totale uitvoer van Nederland naar Frankrijk bedroeg in 2023 ongeveer 60 miljard euro. Frankrijk is een belangrijke afzetmarkt voor Nederlandse producten, met name:

– Diverse fabricaten (3,2 miljard euro)
– Toestellen voor telecommunicatie (3,0 miljard euro)
– Elektrische apparaten (2,4 miljard euro)
– Voertuigen voor wegvervoer (2,5 miljard euro)
– Organisch chemische producten (2,1 miljard euro)

2. Nederlandse import uit Frankrijk

De totale invoer uit Frankrijk naar Nederland bedroeg in 2023 ongeveer 25 miljard euro. Belangrijke importproducten zijn:

– Aardgas en industriegas (2,3 miljard euro in 2022)
– Ruwe aardolie en aardolieproducten (1,4 miljard euro in 2022)
– Voertuigen voor wegvervoer (1,3 miljard euro in 2023)
– Diverse fabricaten (1,2 miljard euro in 2023)
– Granen en graanproducten (1,1 miljard euro in 2023)

Handelsbalans

Nederland heeft een handelsoverschot met Frankrijk. In 2021 bedroeg het Franse handelstekort met Nederland 8,3 miljard euro, een toename ten opzichte van voorgaande jaren. Frankrijk is een van de belangrijkste handelspartners van Nederland. Volgens Franse douanegegevens is Nederland de 7e leverancier van Frankrijk. Omgekeerd was Frankrijk in 2021 de 3e grootste afnemer en 6e grootste leverancier van Nederland.

Technologische oplossingen als uitweg?

Er wordt gekeken naar technologische innovaties om grenscontroles efficiënter te maken. Geavanceerde scansystemen en digitale documentverwerking zouden controles kunnen versnellen zonder de doorstroom ernstig te verstoren. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Als toonaangevende bron voor financieel nieuws, financiële strategieën en inzichten in finance, helpt FM.nl financieel directeuren, hoger financieel management en CFO’s om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de FM-nieuwsbrief met al het relevante nieuws en unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en volg ons op Linkedin.

Internationale samenwerking cruciaal

Experts benadrukken het belang van internationale samenwerking om de effectiviteit van grenscontroles te vergroten zonder het vrije verkeer onnodig te belemmeren. Uitwisseling van informatie en gecoördineerde acties tussen EU-landen worden gezien als essentieel.

Gerelateerde artikelen