Standaard verplichte duurzaamheidsrapportage bedrijven in EU

Standaard voor duurzaamheidsrapportage van GRI krijgt steun van Europees Parlement

Europese parlementsleden hebben hun steun uitgesproken voor de volledige uitrol van de Europese Duurzaamheidsrapportagestandaarden (ESRS). Dit kan als een keerpunt wordt beschouwd voor de toekomst van verplichte rapportage. Dat schrijft de organisatie voor duurzaamheidsrapportages GRI in een bericht op de eigen website. De ESRS zal vanaf januari 2024 van kracht worden en van toepassing zijn op 50.000 bedrijven.

  • buitenwereld krijgt inzicht in duurzaamheid bij bedrijven
  • transparantie moet leiden tot meer inzet
  • GRI standaard voldoet en valt binnen vastgestelde ESRS

Het recente akkoord tussen GRI en EFRAG (het Europese orgaan dat  verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van de ESRS) bevestigt de overeenstemming tussen de ESRS en de GRI-standaarden.

Global Reporting Initiative (GRI) is de onafhankelijke, internationale organisatie die bedrijven ondersteunt bij het rapporteren van de impact van bedrijfsactiviteiten op ESG. De GRI-standaarden worden wereldwijd gebruikt normen voor duurzaamheidsrapportages en zijn ontwikkeld in processen met meerdere belanghebbenden.

GRI standaard voldoet aan europese ESRS …

De overeenstemming strekt zich uit tot definities, concepten en meldingen met betrekking tot duurzaamheidsimpact. Dit betekent dat bedrijven die al gebruikmaken van GRI-standaarden gerustgesteld kunnen zijn, omdat hun bestaande rapportages goed aansluiten op de nieuwe vereisten. [Artikel gaat verder na deze alinea]

Als toonaangevende bron voor financieel nieuws, financiële strategieën en inzichten in finance, helpt FM.nl financieel directeuren, hoger financieel management en CFO’s om voorop te blijven lopen.

Schrijf u daarom nu in voor de FM-nieuwsbrief met al het relevante nieuws en unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en volg ons op Linkedin.

… over 27 maanden ESRS verplicht

De ESRS vormt een centraal onderdeel van de bredere Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) en is verplicht voor alle grote en beursgenoteerde bedrijven binnen de Europese Unie. Vanaf 2028 zullen ook niet-EU-bedrijven (die actief zijn in Europa) verplicht worden om hun impact te rapporteren volgens de ESRS normen of daaraan-gelijkwaardige normen. Dit betekent een grotere transparantie en verantwoording voor bedrijven in de EU.

Nieuwe standaard gezet

De goedkeuring van de ESRS en de nauwe afstemming met GRI betekenen een nieuwe standaard voor duurzaamheidsrapportage in de financiële wereld en benadrukt de groeiende noodzaak voor financiële leiders om duurzaamheid op te nemen in hun strategische planning en rapportageprocessen.

Voor wie geldt de CSRD? Welke verplichtingen vallen er onder de CSRD? Hoe bereid jij jouw bedrijf voor en hoe zorg je ervoor dat je snel compliant bent en blijft? In deze praktijkgerichte training gaan wij in op deze belangrijke vragen. Na afloop ga jij goed voorbereid aan de slag met CSRD.

Gerelateerde artikelen