3 tips voor risicobeheersing stroomverbruik bedrijven
Hoogspanningsnetbeheerder TenneT verplicht grote elektriciteitsverbruikers in Nederland tot spitsmijden op het overvolle stroomnet. Dit heeft financiële gevolgen voor bedrijven en vereist aandacht van financieel management. Tijdens piekdrukte moeten bedrijven minder elektriciteit verbruiken of terugleveren. In Utrecht worden ook middelgrote verbruikers benaderd door TenneT en Stedin. Dat meldt het ANP.
• Verplicht spitsmijden voor grote stroomverbruikers.
• Financiële gevolgen door aanpassingen in energieverbruik.
• Mogelijke investeringen in flexibele energiesystemen.
De verplichting tot spitsmijden geldt in eerste instantie voor organisaties die tot 60 megawatt aan stroom afnemen. Deze maatregel is vastgelegd in de Netcode Elektriciteit en betreft zowel afnemers als producenten, binnen en buiten gesloten distributiesystemen (GDS’en). TenneT neemt contact op met grootverbruikers die nog niet deelnemen om de maatregel uit te leggen en afspraken te maken over flexibel vermogen. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]
Regionale verschillen in aanpak
In de provincie Utrecht wordt scherper ingegrepen vanwege de snelle groei van het elektriciteitsverbruik. TenneT en Stedin benaderen daar ongeveer twintig partijen met een aansluiting groter dan 3 megawatt. Warmold ten Zijthoff, regiodirecteur Utrecht bij Stedin, erkent de impact: “We vinden het enorm vervelend dat dit nodig is en we begrijpen dat we veel vragen. Voor veel bedrijven is dit nieuwe materie”.
Adviezen
1. Prioriteer noodplanning en scenario-modellering
CFO’s moeten verstoringen in de energievoorziening opnemen in hun scenario-modellering en noodplanningsprocessen. Dit omvat het analyseren van potentiële impacts, het vaststellen van opties, het plannen van de implementatie en het testen van het plan. Noodplanning moet zowel directe als indirecte gevolgen in overweging nemen, zoals verminderd kapitaal, vertragingen in transport en verstoringen in communicatie. Door proactief deze kwesties aan te pakken, kunnen CFO’s de energieweerbaarheid van hun organisatie verbeteren en risico’s beperken die voortvloeien uit veranderingen in de mondiale energiemarkt.
2. Investeer in energiezekerheid en diversificatie
Financieel management moet energiezekerheid serieus nemen en proactief zijn in hun aanpak. Dit kan inhouden dat ze opties verkennen om de afhankelijkheid van het elektriciteitsnet te verminderen, zoals investeren in hernieuwbare energiebronnen of het aangaan van stroomafnameovereenkomsten met externe leveranciers. Het diversifiëren van energiebronnen en het overstappen naar flexibeler verhandelde energiecontracten kan helpen prijzen te stabiliseren en de potentiële gevolgen van stroomuitval te minimaliseren.
3. Werk samen tussen afdelingen en prioriteer vraagvermindering
Het is cruciaal voor de financiële afdeling om silo’s binnen hun organisaties te doorbreken en samenwerking te bevorderen tussen de afdelingen duurzaamheid, financiën en inkoop. Deze geïntegreerde aanpak kan helpen bij het identificeren van strategische mogelijkheden om energieverbruik te verminderen, duurzaamheidsdoelen te halen en de impact van energietekorten te beperken. Daarnaast moeten CFO’s de nadruk leggen op vraagvermindering als een belangrijke strategie, zoals benadrukt in het voorstel van de Europese Commissie, dat maatregelen omvat voor elektriciteitsvraagreductie en ondersteuning van consumenten.
Doel: efficiënter gebruik van het net
Het doel van deze maatregel is om de ruimte op het elektriciteitsnet beter te verdelen en de betrouwbaarheid te waarborgen. Door congestiemanagement wordt de druk op het net meer gespreid, wat helpt om overbelasting en storingen te voorkomen. Ondertussen blijven netbeheerders werken aan de verzwaring en uitbreiding van het elektriciteitsnet.
Marktwerking en prijsvorming
De netbeheerders streven naar marktwerking om een competitieve prijs voor flexibiliteit te creëren. Bij dreigende overbelasting kunnen zij producenten vragen om tijdelijk meer of minder elektriciteit terug te leveren aan het net. De netbeheerders vergelijken vervolgens de biedingen en bepalen of deze inzetbaar zijn.
Toekomstige uitbreiding van de verplichting
Naast de huidige focus op grote producenten, verwachten netbeheerders de verplichting later dit jaar ook in te voeren voor grootschalige afnemers van elektriciteit. Bovendien werken ze aan een verplichting voor deelname aan congestiemanagement voor zowel afnemers als producenten in congestiegebieden met een aansluiting van groter dan 1 megawatt. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]
Veranderend energiesysteem vraagt om aanpassing
Het veranderende energiesysteem vereist gedragsverandering bij energiegebruikers om het elektriciteitsnet toegankelijk te houden. Elektriciteit is niet meer onbeperkt beschikbaar, wat leidt tot nieuwe afspraken over flexibel gebruik van vermogen bij klanten met een grootverbruikaansluiting.
Samenwerking voor slimmer netgebruik
Netbeheerders streven naar een slimmer gebruik van het net, naast de uitbreiding ervan. Ze overwegen het net zwaarder te belasten waar mogelijk en maken congestiemanagement financieel aantrekkelijker en minder vrijblijvend. Belangenorganisaties, overheden, ACM en netbeheerders werken samen via het Landelijke Actieprogramma Netcongestie (LAN) aan sneller bouwen, slimmer netgebruik en flexibeler elektriciteitsafname.
Internationale context
De problematiek van netcongestie is niet uniek voor Nederland. In Duitsland heeft netbeheerder TenneT onlangs aangekondigd 30 miljard euro te investeren in de uitbreiding van het hoogspanningsnet om de energietransitie te faciliteren, zo zegt persbureau Reuters. In het Verenigd Koninkrijk werkt National Grid aan innovatieve oplossingen zoals vehicle-to-grid technologie om netcongestie te verminderen.
Financiële implicaties voor bedrijven
Voor bedrijven betekent deze verplichting mogelijk extra investeringen in flexibele energiesystemen en slimme meters. Financieel managers moeten rekening houden met potentiële kosten voor aanpassingen in energieverbruik en mogelijke opbrengsten uit het aanbieden van flexibiliteit. Het is raadzaam om een kosten-batenanalyse uit te voeren en budgetten aan te passen voor energiemanagement.