Sollicitatiekleding
Zou je vaker moeten doen. Jouw verpakking verraadt al veel over je. In ieder geval, zo wordt het geïnterpreteerd. Jouw kleding en lichaamstaal bepalen grotendeels de eerste indruk. En natuurlijk of je woorden sympathiek uit je mond rollen.
En kleding, zelfvertrouwen (in dit geval door je lichaamstaal) en bovenal je kleding kun je zelf beïnvloeden. Of je sympathiek klinkt overigens ook, door met een glimlach te praten en communiceert (twee richtingen dus; maak contact). Maak dus die vertrouwenswekkende indruk zodat je op je capaciteiten wordt gekozen. Maar wat is nu een geschikte outfit? Die ook nog eens niet te veel afleidt omdat het over jou en jouw capaciteiten gaat.
Het is per bedrijf en per functie verschillend. Jij moet er alleen wel tussen passen. Dat is de psychologie achter elke sollicitatie. Doe dus research of kom langs bij New Tailor. Zij helpen graag analyseren en adviseren. Niet alleen wat bij jouw huid, haarkleur en karakter past maar ook bij het bedrijf. Wil je solliciteren bij een leuk trainingsbureau als Alex van Groningen, dan kun je iets creatiever met je outfit omgaan dan wanneer je solliciteert bij een advocatenkantoor. Neem jezelf wel serieus en kies kleding die echt past. En dat is niet altijd een pak. De vraag is of jij als persoon ook wel echt past in een bedrijf waar de kledingmores nog echt een pak is. Want daar wordt er waarschijnlijk wel hard gewerkt en gaat het echt ok je kwaliteiten. Het pak is daar een uniform om erbij te horen. Niet echt om je te onderscheiden.
Maar natuurlijk wil je ook met je kleding jezelf juist wel onderscheiden en dat kan eenvoudig. Laat zien dat je er aandacht aan besteed. Dat straalt ook af op je verhaal en dus werk. Laat zien dat je voor kwaliteit gaat. Zorg dat het past; sommigen winkels stoppen je tegenwoordig in een te klein pak. Kies weinig schoudervulling voor een ‘zachtere’ verschijning. Het maakt het silhouet ronder en daarmee minder hard. De sluitknoop moet vooral niet te hoog zijn en het liefst rond je navel komen. Draag het jasje dicht bij de kennismaking. Zorg dat je shirt/topje niet doorschijnt en dus dik genoeg is.
Voor formele, zakelijke ontmoetingen, zoals sollicitaties zijn blauwe en witte tinten aan te raden. Er is voor iedereen wel een kleur blauw die past, dat is voor grijs of beige al heel veel lastiger omdat je daar al snel flets door kan ogen. Het is belangrijk dat je gezicht kleur houdt door de kleding die je kiest, dan worden je woorden ook warmer ontvangen en straal je meer kracht uit. Andere rustige warmere kleuren zijn bruin, taupe en bijvoorbeeld mosgroen. Deze kleuren zijn vrouwelijker en geven een warmer gevoel, terwijl ze toch een zakelijke uitstraling hebben. Kies materialen die passen bij je (beoogde) functie en je karakter.
Aaibare materialen als flannel zijn super hip en gaaf en stralen uit dat je een genieter bent en kan communiceren. Gladde stoffen met ook nog eens veel glans zijn chiquer maar scheppen ook meer afstand. Veel (regerings)leiders dragen zo’n donkerblauw pak met een wit hemd en donkere das. Enerzijds is het contrast hoog en dat straalt autoriteit uit, anderzijds is het zo ingetogen saai dat de boodschap belangrijker wordt. Voorkom zwart bij een sollicitatiegesprek of heel donkergrijs. Tenzij je solliciteert bij de Raad van State en dus Piet Hein Donner. Kies juist voor opvallender kleuren als jouw verhaal ook bijzonder is. Houd het wel zakelijk. Een groen of bordeaux pak/jasje kan heel goed, mits het past bij jou en het bedrijf waar je gaat solliciteren.
Wat algemene tips:
? Kies voor goed passende kleding passend kleding; ga dus langs bij je kleermaker
? Kies iets wat bij jou past, anders moet je je sollicitatie misschien intrekken.
? Laat je sieraden voor het weekend thuis
? Een sportief horloge doet vermoeden dat je dat ook bent; heb dus een gaaf duikverhaal paraat
? Te veel make up of parfum leidt af; te korte rokjes of broeken ook
? Zorg voor goede lichamelijke verzorging
? Nette gepoetste schoenen zijn een pré; hele panty’s ook
? Maak de outfit af met een opvallende accessoires waardoor je makkelijk herinnerd wordt
? Hoewel een rugtas erg functioneel is, past deze niet bij een zakelijke outfit. Grow up
? Kies ook een zakelijke tas en doe daar niet te veel in
? Laat je overjas achter bij de receptie/garderobe zodat je daar tijdens kennismaking geen last van hebt
Maak nu een afspraak via www.newtailor.nl/ en we helpen jou te bepalen welk type pak en welke kleur het beste bij jou past.