Slechts 1,3 procent overheidsuitgaven te relateren aan digitalisering
Slechts 1,3 procent (1,8 miljard euro) van de totale uitgaven van de overheid is te relateren aan digitalisering.
Dit blijkt uit onderzoek van Dicitas Consulting naar de overheidsuitgaven, zoals opgenomen in de Rijksbegroting. Departementen die wel investeren in digitalisering doen dit nog heel voorzichtig.
“De Rijksoverheid heeft vorig jaar een Nationale Commissaris Digitale Overheid (NDCO) aangesteld”, zegt Samuel Pronk, manager strategy and analytics bij Dicitas Consulting. “Je zou dan ook verwachten dat digitalisering een belangrijk onderwerp is in de Rijksbegroting van 2016, maar niets is minder waar.”
Van de in totaal 2.215 begrotingsregels gaan er slechts 54 regels over digitalisering. “Een verontrustend gegeven. Zeker wanneer je ziet dat het bedrijfsleven jaarlijks blijft investeren in digital om bij te blijven.”
Verschillen tussen departementen
Er zitten grote verschillen tussen de departementen. De percentages van bedragen die aan digitalisering te relateren zijn, variëren van nul procent bij het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) tot twintig procent bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BKZ). “In de beleidsagenda heeft SZW het enkel over banenverlies veroorzaakt door de robotisering, maar zij gaat niet in op hoe dit probleem opgelost moet worden”, aldus Pronk.
Digitalisering niet in het DNA
Dat de overheid digitalisering niet serieus neemt, blijkt ook uit de algemene bewoordingen waarmee er over gesproken wordt. De meeste departementen spreken over digital als ‘toepassing van technologie op publieke middelen’. Sommige departementen gaan al een stap verder en spreken over digital als ‘inzet van gedigitaliseerde publieke middelen voor het generen van maatschappelijke baten’. “Het lijkt alsof digitalisering er aan de haren wordt bijgesleept”, zegt Pronk. “De overheid voelt ook wel dat ze er iets over moet zeggen, maar het probleem is dat het nog niet in haar DNA zit. Hierdoor blijven zij op dit gebied enorm achterlopen.”
Onderzochte departementen
Door middel van close reading is de Rijksbegroting van 2016 onderzocht op woorden als Digital, Social, Mobile, Analytics, Cloud, Internet of Things en Cyber Security (DSMACITCS). Voor alle onderzochte begrotingen geldt dat ‘ICT’ het meest voorkomt in de Rijksbegroting van 2016, namelijk 420 keer. Deze wordt opgevolgd door digital/digitaal (270), cyber (141) en data (79). Onderzochte departementen zijn Veiligheid en Justitie (VenJ), Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BKZ), Buitenlandse Zaken (BuZa), Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking (BH + OS), Infrastructuur en Milieu (IenM), Defensie (DEF), Financiën en Nationale Schuld (FIN + NS), Verkeer en Waterstaat (VWS), Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW), Wonen en Rijksdienst (WenRD), Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) en Economische Zaken (EZ).
Bron: Dicitas Consulting