Scholingssubsidie overheid belandt bij de verkeerde sector

De bouw, het onderwijs of de zorg grijpen mis. maar de nagelstyliste heeft wel beet.

De scholingssubsidie van de overheid gaat vaak niet naar sectoren met de grootste tekorten. Cursussen tot coach of nagelstyliste zijn meer in trek dan opleidingen voor een baan in de bouw, verpleegkunde of het onderwijs. Dat blijkt uit een inventarisatie die BNR maakte van de laatste aanvraagronde voor deze subsidie. “Voor de economie en samenleving is het juist belangrijk dat mensen naar kraptesectoren stromen”, zegt hoogleraar Ton Wilthagen.

Wie een cursus of opleiding wil volgen, kan daar van de overheid tot 1000 euro voor krijgen, het zogeheten Stap-budget. Het doel is dat mensen zich blijven ontwikkelen om hun positie op de arbeidsmarkt te versterken. “Kijk je naar de aanvragen dan ligt de nadruk sterk op coaching en uiterlijke verzorging”, concludeert hoogleraar arbeidsmarkt Ton Wilthagen na het zien van de cijfers, “terwijl de krapte vooral in onderwijs, zorg, techniek en IT zit.”

“Voor een cursus nagelstyliste krijg je evenveel geld als voor opleidingen in kraptesectoren.” Dat moet anders, vindt hij. “Je kunt het budget voor opleidingen in kraptesectoren verhogen.” Andere opleidingen uitsluiten werkt niet, denkt hij. “Iemand die een nagelstudio wil beginnen, wordt niet opeens warmtepompinstallateur.”

(ANP)