Sake Bosch, Jurylid Dutch Fintech Awards: “Op internet gebeurt het tegenwoordig”
Sinds begin jaren '90 is Sake Bosch investeerder in snelgroeiende techbedrijven. In 1999 heeft hij Prime Ventures opgericht, de investeringsmaatschappij waar hij nog altijd managing partner is. Fintech is volgens Bosch een enorme groeimarkt. "Men belt niet meer en gaat al helemaal niet meer langs om een product aan te schaffen. Financiële producten vormen daarop geen uitzondering."
Prime Ventures investeerde in het verleden met veel succes in bekende fintech-bedrijven als MarketXS, inmiddels overgenomen door Markit en Global Collect, recent overgenomen door Ingenico. Recent investeerde Prime Ventures in Digital Origin, een internet bedrijf in Barcelona dat unieke credit scoring technologie heeft ontwikkeld en daarmee actief is op de markt voor consumenten leningen en op afbetaalproducten voor e-commerce bedrijven.
In hoeverre investeert u in innovaties in finance?
“Prime Ventures investeert met name in bedrijven gericht op internetbedrijven gericht op de consument, ontwikkelaars van enterprise software en ondernemingen die disruptive technologieën in de markt zetten. Daarbij investeren we bedragen van 5 tot 25 miljoen euro in bedrijven die al wat proof points of succes hebben. Niet zelden richten de softwarebedrijven waar wij in investeren zich voor een aanzienlijk deel op de financiële sector. In eerste instantie gaat het dan om algemene technologie, die dan wordt gefinetuned op de financiële sector.
__________________________________________________________________________
De Dutch FinTech Awards 2015 is hét platform voor toonaangevende FinTech-bedrijven. Duizenden banen in de bankwereld verdwijnen binnen enkele jaren door talloze ‘FinTech- startups’. Innovatieve bedrijven staan te popelen om talloze gefrustreerde klanten van financiële instellingen van dienst te zijn. Wereldwijd wordt er meer en meer geïnvesteerd in techbedrijven die de gevestigde orde graag omver willen werpen. Neem deel. Word lid van de FinTech Community, bezoek de FinTech Events, meld u aan voor de Dutch Fintech Awards 2015.
__________________________________________________________________________
Bedrijven die actief zijn in deze sector waren vorig jaar ook goed voor 30 tot 40 procent van onze omzet. De ondernemers van de bedrijven waar wij in investeren zijn gedreven, optimistisch en innovatief. Je kunt je voorstellen dat we ons werk hartstikke leuk vinden. We kijken naar de lange termijn. We willen gemiddeld vijf jaar in een bedrijf zitten, dat is de horizon. Daarbij gaat het niet alleen om een financiële investering. We helpen de bedrijven actief, met ons netwerk en ervaring. We werven bijvoorbeeld ook mensen die bij een start-up willen werken.”
Waar liggen de kansen in de nabije toekomst?
“Internettechnologie is zó geavanceerd en consumenten staan meer dan ooit open voor hele nieuwe bedrijfsmodellen, dat ik het meeste verwacht van bedrijven die technologie gebruiken om hele bedrijfsmodellen te disrupten. Met andere woorden: technologie gedreven startups hebben grote kansen. De consument is er inmiddels aan gewend dat alles via internet beschikbaar is. Men belt niet meer en gaat al helemaal niet meer langs om een product aan te schaffen. Financiële producten vormen daarop geen uitzondering. Het feit dat banken en verzekeraars hun betrouwbare imago gedeeltelijk zijn kwijtgeraakt, maakt dat de consument meer open staat voor alternatieven. Big data is ook een trend die een grote rol zal gaan spelen in de financiële wereld.”
Welke bedrijven of diensten zullen in problemen komen?
“Het zijn dan ook de traditionele partijen die mijns inziens in de problemen kunnen komen. Financiële diensten zaten in verticaal geïntegreerde zuilen die we banken noemen. Maar dat kan ook anders. Dat hebben we wel met de reiswereld gezien. Het ouderwetse reisbureau is echt voorbij. Op internet gebeurt het tegenwoordig. Ik twijfel er niet aan dat het met de financiële wereld ook die kant op gaat.”
Wat zijn volgens u de belangrijkste uitdagingen en obstakels voor fintech-bedrijven?
“Fintech-startups hebben enerzijds te maken met obstakels die generiek zijn voor start-ups. Dat zijn de problemen die je tegenkomt om een groot bedrijf neer te zetten. De executie van hard groeien: hoe kom je van niets naar iets? Anderzijds hebben fintech-bedrijven te maken met regulering die nog gericht is op het verleden. Je loopt daarom als bedrijf in deze industrie altijd een beetje achter de feiten aan. Daarbij heb je te maken met nationale regelgeving terwijl initiatieven waar wij naar kijken de potentie en ambitie moeten hebben om internationaal uitgerold te worden.”