‘Ruim 250 miljoen euro financiering via crowdfunding in 2015’
Sinds de kredietcrisis in 2008 begon, is het aanbod aan kredieten tot 250.000 euro voor startende ondernemingen en het MKB steeds verder afgenomen. Deze bedrijven zijn een belangrijke motor voor de economie. Het is daarom van belang om voor deze bedrijven de toegang tot kapitaal te verbeteren. Crowdfinance (financiering van startende ondernemingen en het MKB) kan hier een rol in spelen.
Status en ontwikkelingen
In 2012 hebben in Nederland 118 ondernemingen voor in totaal 11,4 miljoen euro succesvol financiering opgehaald middels crowdfinance. De onderneming Windcentrale haalde 7 miljoen euro op voor de aanschaf van twee windmolens. Op basis van de groei van de afgelopen jaren en voorspellingen over de internationale groei, verwachten we dat in 2015 ruim 250 miljoen euro via crowdfinance gefinancierd zal worden in Nederland.
1. Bekendheid
Hoewel crowdfinance voor ondernemingen een alternatief kan zijn voor bankfinanciering, zijn veel ondernemers nog niet bekend met crowdfinance. Daarnaast is het voor veel ondernemers onduidelijk hoe crowdfinance werkt. Hierdoor hebben nog weinig ondernemingen de stap genomen om voor crowdfinance te kiezen. Middels voorlichting en educatie richting ondernemers en adviseurs kan crowdfinance meer bekendheid krijgen en kan de adoptie gestimuleerd worden.
__________________________________________________________________________________
Rekent u nog op bancaire financiering? | Volg de masterclass Alternatieve Financieringen
Voorziet u een (her)financieringsbehoefte? Is de bank ook uw belangrijkste bron van financiering? Dan is de Masterclass Alternatieve Financieringsvormen voor u onmisbaar. Het is nu tijd om de alternatieven te onderzoeken en de groei van uw onderneming veilig te stellen. Haal miljoenen op voor uw organisatie in korte tijd. Meld u hier direct aan.
____________________________________________________________________________________
2. Vertrouwen
Vertrouwen is van belang om crowdfinance verder te laten groeien. Regelgeving speelt een belangrijke rol. AFM en DNB hebben hier tijdens het onderzoek al op ingespeeld door een stappenplan voor crowdfunding te publiceren. Daarnaast is er ruimte voor professionalisering van crowdfinance platforms door het stellen van kwaliteitseisen aan de eigen operatie. We werken momenteel met de crowdfinance platforms aan een zogenaamde Code of Conduct voor crowdfinance in Nederland.
3. Groei
De crowdfinance platforms zijn allen relatief klein van omvang en de potentiële markt die zij bedienen is groot. Vanwege de beperkte slagkracht blijft de groei van crowdfinance nu nog achter bij de potentie. Een financiële stimulans kan crowdfinance platforms in staat stellen een substantiële bijdrage te leveren aan financiering voor startende ondernemingen en het MKB. Een uitgebreid rapport over het onderzoek kunt u terugvinden op de website van de Rijksoverheid.
Bron: Douw & Koren – Crowdfunding Consultancy