Rouwverlof tot tien dagen bij steeds meer bedrijven

Rouw is nu ook kostbaar voor bedrijven door een hoog ziekteverzuim.

Steeds meer cao’s bevatten afspraken over rouwverlof. De kosten zijn grotendeels voor de werkgever. Ook is er een wettelijke regeling in de maak. Het aantal verlofdagen voor rouw zal tussen de vijf en de tien schommelen.

Hoe omvangrijk is de opkomst van rouwverlof?
Volgens de vakbond is in zeker tachtig cao’s een regeling afgesproken zodat werknemers een aantal dagen vrij krijgen na overlijden van een dierbare. De vakbond streeft ernaar dat over vijf jaar in elke cao een afspraak over rouwverlof staat.

Hoeveel verlof kan er opgenomen worden?
CNV zet in op de een flexibel opneembaar rouwverlof van tien dagen. Een eerder wetsvoorstel van vijf dagen wettelijk rouwverlof, is nog niet behandeld door de Tweede Kamer en werd kritisch bezien door de Raad van State. In dit wetsvoorstel is sprake van doorbetaling gedurende het rouwverlof?

Wat kost dit de werkgevers?
De kosten die rouwverlof met zich meebrengt voor een werkgever variëren , afhankelijk van de afspraken binnen een organisatie of sector zijn gemaakt. In de timmerindustrie bijvoorbeeld betaalt de werkgever het rouwverlof gedurende maximaal tien kalenderdagen aan de werknemer. Het gaat hier om 85 procent doorbetaling van het loon.

Waarom stemmen werkgevers hier mee in?
De gedachte is dat de kosten die werkgevers voor het rouwverlof maken, in de praktijk nu ook al gemaakt worden door werkgevers, maar dan in de vorm van ziekteverzuim. Volgens onderzoek krijgt een op de tien rouwende werknemers een burn-out. Het idee achter deze wet is dat werknemers die na een rouwperiode terugkeren op de werkvloer aan het werk blijven. Een regeling voor rouwverlof moet langdurig verzuim voorkomen en verzuimkosten voor werknemers laag houden.

 

 

 

Gerelateerde artikelen