Ronald Latenstein, SNS Reaal: Zelfstandigheid geen doel op zich

SNS REAAL ontpopt zich als een geoliede overnamemachine, maar ziet zich daar - onder andere vanwege de kredietcrisis - nog niet voor beloond op de beurs. Van chronische onderwaardering wil CFO Ronald Latenstein nog niet spreken. "De ingrediënten voor toekomstige winstgroei zijn aanwezig."

Het rijtje overnames de laatste zeven jaren is lang en hevig. Hield SNS REAAL het eerder nog bij kralen rijgen, zoals delen van Zürich, Univé en het Nieuwe Hollandse Lloyd, nu is het al grote vissen, zoals Bouwfonds Property Finance, AXA Nederland/Winterthur en onlangs nog Zwitserleven, wat de klok slaat.

Gemakshalve laten we dan nog even Regiobank, Route Mobiel, en DBV Holding buiten beschouwing. Menig beursfonds wordt afgestraft als het zo veel overnames aankondigt, maar SNS REAAL op de een of andere manier niet. Dat de koers lager staat, is eerder te wijten aan de kredietcrisis, waardoor de belegger aandelen van financials uitspuugt.

Dat zakenbanken in de Verenigde Staten moord en brand schreeuwen over de economische ontwikkeling, doet aandelen van financiële instellingen ook geen goed. Los daarvan staat het trackrecord van SNS REAAL in overnames fier overeind. Hoewel analisten enige bedenkingen hadden bij de vangst van de laatste grote vis, Zwitserleven.

Zou SNS REAAL de integratie daarvan wel aankunnen, zo vlak na de aanschaf van AXA? Latenstein is duidelijk over het succes van zijn acquisitiestrategie. “Zorg dat je één platform hebt, één backoffice met één standaard van waaruit je opereert.

Doe daar geen concessies aan. Dat uitgangspunt maakt het gemakkelijker om nieuwe partijen te integreren. We hebben dan ook één systeem voor hypotheken en er komt er één voor pensioenen. Veel bankverzekeraars krijgen dat niet voor elkaar. Wij hebben door die standaard snelheid weten te creëren.”

Vers twee van zijn acquisitiebijbel draait om het woord focus. “Ga geen exotische dingen doen. Wij richten ons al jaren op Nederland, op terreinen met een niche. Je zult ons niet ineens een acquisitie in Turkije zien doen. Onze focus is in Nederland en hier zien we nog genoeg mogelijkheden voor groei.”

Retail en het midden- en kleinbedrijf zijn in die benadering heilig verklaard. Begon SNS REAAL eerst nog als underdog, nu mag het met de aanschaf van AXA en Zwitserleven in pensioen- en levensverzekeringen tot de top van de Nederlandse markt worden gerekend. Met die deal kwamen er bij analisten zoals gezegd zorgen over de integratie, maar Latenstein is niet van zijn stuk te brengen.

“Ten opzichte van het geheel van de groep heb je het over 15 procent, dus deze transactie is te doen wat betreft management. Daarnaast hebben we AXA drie maanden na de officiële closing op 5 september financieel al weten te integreren.” Het was lange tijd onzeker of SNS REAAL de Zwitserlevendeal, een onvervalste controlled auction, zou binnenslepen.

Volgens ingewijden had de Utrechtse bankverzekeraar bij lange na niet het hoogste bod, maar kon zijn insteek het Zwitserse management wel bekoren. De raad van bestuur met Latenstein in de gelederen zet het merk Zwitserleven voorop. Dat betekent dat de pensioenactiviteiten die SNS REAAL al had, onder de vlag van Zwitserleven verder gaan.

Sterker nog, de managers van de Nederlandse tak van Swiss Life mogen de integratie gaan leiden. Latenstein: “Die zijn in de lead.” Inmiddels wil de bankverzekeraar het Belgische onderdeel van Swiss Life aan Delta Lloyd verkopen. In het veilingproces om Zwitserleven troefde SNS REAAL eerder, bijzonder genoeg, eerst Delta Lloyd, maar ook Eureko en Aegon af.

De bankverzekeraar betaalde naar zeggen van Het Financieele Dagblad 150 miljoen euro minder dan Delta Lloyd. In totaal legden Latenstein en zijn medebestuurders 1,535 miljard euro op tafel. Een analist van Rabo Securities vond dat bedrag veel te hoog.

Latenstein reageert: “Het ligt in lijn met wat we voor AXA hebben betaald en over die prijs heeft niemand wat opgemerkt. Bovendien vond men het slim gefinancierd. Zwitserleven is gespecialiseerd, het groeit en zit in een markt waar wij ook willen zijn. Kortom, we hebben een faire prijs betaald voor beide bedrijven.”

OGEN OPEN
Voor de financiering van AXA hanteerde SNS REAAL een mix van de uitgifte van vreemd vermogen en aandelen. De bankverzekeraar zette zijn aandelenemissie uit vlak voor het tot volle uitbarsting komen van de kredietcrisis, maar moest de obligatie- emissie wel tegen gunstiger voorwaarden voor beleggers in de markt zetten.

Bij de aandelenemissie is dividend het sleutelwoord. Een voorspelbaar dividend is immers dé manier om een degelijk imago uit te stralen. De Stichting SNS REAAL herplaatste 250 miljoen euro aandelen uit eigen bezit om de liquiditeit te vergroten en SNS REAAL zelf emitteerde 350 miljoen euro aan nieuwe aandelen.

Daarmee is het belang van de stichting, van oudsher eigenaar van SNS REAAL, gedaald van 65 naar 54 procent. De stichting kan ook worden gezien als een beschermingsconstructie. Latenstein verwerpt die suggestie. “De stichting heeft tot doel het beste voor SNS REAAL te doen. Mocht er een buitenlandse bieder zijn die een goed plan heeft voor ons bedrijf, dan kijkt men daar serieus naar.

Zelfstandigheid is geen doel op zich.” Die buitenlandse belangstelling is, hoewel de sector van banken en verzekeraars in Europa nog volop in een consolidatieslag verkeert, tot nu toe vooral een hypothese. De werkelijkheid voor nu is dat SNS REAAL prioriteit geeft aan de integratie van AXA en Zwitserleven.

Op het gebied van verzekeren worden dan ook op korte termijn geen overnames verwacht. Op bankgebied houden Latenstein en zijn collega’s wel de ogen open. Groei alleen door acquisities verkrijgen is overigens niet tot norm verheven, haast Latenstein zich te zeggen.

In 2006 realiseerde SNS REAAL 14 procent nettowinstgroei, voornamelijk autonome groei. Een ander doel is een jaarlijkse winststijging van gemiddeld 10 procent per aandeel tot 2009. Daarbij is efficiëntie het toverwoord, net zoals SNS REAAL die realiseert bij zijn overnames. Straight through processing is de norm.

Latenstein: “Als één partij acteren, dat is de bedoeling. Ook al is de frontoffice in niches zoals ASN Bank, onze duurzame bank, anders.” Beleggers waarderen die insteek. Lezers van het zakenblad Fem Business en managersonline.nl kozen CEO Sjoerd van Keulen onlangs tot topman van het jaar.

Van Keulen laat Harold Goddijn van TomTom, Harrie Noy van Arcadis en Hans Wijers van Akzo Nobel achter zich. De jury concludeert uit de stemmen dat ‘alle ingrediënten voor een stijgende beurskoers in de komende jaren volop aanwezig zijn’. Voor nu wordt die stelling gelogenstraft, vooral omdat de kredietcrisis zich laat gelden.

Toch toont Latenstein zich niet teleurgesteld in de beursnotering. “We hebben er de flexibiliteit vandaan gehaald die nodig was voor het doorvoeren van onze strategie. Het zou wel mooi zijn als we een betere beloning in de beurskoers zien voor het consistent doorvoeren van die strategie.”

• Ronald Latenstein van Voorst (1964) is sinds 2002 chief financial officer in de raad van bestuur van SNS REAAL. Na de heaoopleiding bedrijfseconomie, behaalde hij zijn MBA met finance & accounting als specialisatie. Ook volgde hij verschillende executive programma’s op Harvard University en Insead.

Na diverse nationale en internationale financiële managementfuncties, onder andere bij Randstad Dienstengroep en Thomas Cook, trad Latenstein in 1995 in dienst bij SNS REAAL. Naast CFO was hij lid van de hoofddirectie van SNS Bank. In 2001 stapte Latenstein over naar Bank Insinger de Beaufort, waar hij ruim anderhalf jaar CFO was binnen de raad van bestuur. Eind 2002 keerde hij terug bij SNS REAAL.

Naam Ronald Latenstein van Voorst
Geboortejaar 1964
Burgerlijke staat gehuwd
Bedrijf SNS REAAL
Nettowinst 2006 371 miljoen euro
Balanstotaal 2006 bijna 80 miljard euro
Aantal medewerkers circa 7.000
In dienst sinds 2002
Belangrijkste leermeester Ian Kantor van Insinger de Beaufort, Bono van U2
Financiële systemen SNS REAAL-systemen, BlackBerry
Auto Audi
Muziek U2
Literatuur moet al zoveel lezen
Vakantie Azië
Internet www.snsfundcoach.nl

Gerelateerde artikelen