Rob Scholte, Jurylid Dutch Fintech Awards: “Spelers die zich niet met data bezighouden, moeten zich zorgen maken”

Aegon is altijd op zoek naar externe bedrijven om samenwerkingen mee aan te gaan. Rob Scholte, innovatiemanager bij Aegon, is medeverantwoordelijk voor het uitvoeren van deze strategie. "We zijn altijd op zoek naar deelnemingen in bedrijven die iets doen wat wij zelf (nog) niet kunnen." Knab en EyeOpen zijn daar sprekende voorbeelden van.

Wat zijn volgens u de laatste technologiegedreven innovaties in finance, in Nederland en het buitenland?
“Wat ik veel zie, zijn innovaties rondom betalingen en betalingsverkeer. En dan zijn het met name technologiegedreven innovaties zoals contactloos betalen met NFC. Verder worden er tal van tools in de markt gezet om de zelfwerkzaamheid en zelfraadzaamheid van de financiële consument te vergroten. Klanten gaan meer zelf doen en ontdekken. 
Op de ontwikkelingen in het buitenland heb ik iets minder zicht, maar in de Verenigde Staten lopen ze duidelijk voorop wat betreft toepassingen rondom The Internet of Things en zijn ze druk aan het experimenteren met zelfrijdende auto’s. Verder roeren partijen als Google met de Google Wallet en Apple met Apple Pay zich natuurlijk steeds meer in het speelveld van banken.” 
Waar liggen de kansen in de nabije toekomst? Welke bedrijven of diensten zullen in problemen komen? Waarom?
“Big data en The Internet of Things gaan ervoor zorgen dat er steeds meer data beschikbaar komt. Ik verwacht dat daaromheen veel nieuwe businessmodellen ontstaan. Zo wordt het voor levensverzekeraars steeds interessanter om allerlei data rondom de gezondheid van klanten te verzamelen. Banken zullen big data in toenemende mate inzetten voor transacties. Schadeverzekeraars zien dankzij slimme oplossingen de schades afnemen. Denk aan de wasmachine die laat weten wanneer er lekkage is of de elektronica in auto’s die piepjes afgeven zodra de afstand tot een andere auto te klein wordt. 
__________________________________________________________________________
De Dutch FinTech Awards 2015 is hét platform voor toonaangevende FinTech-bedrijven. Duizenden banen in de bankwereld verdwijnen binnen enkele jaren door talloze ‘FinTech- startups’. Innovatieve bedrijven staan te popelen om talloze gefrustreerde klanten van financiële instellingen van dienst te zijn. Wereldwijd wordt er meer en meer geïnvesteerd in techbedrijven die de gevestigde orde graag omver willen werpen. Neem deel. Word lid van de FinTech Community, bezoek de FinTech Events, meld u aan voor de Dutch Fintech Awards 2015
__________________________________________________________________________         
 
De vernieuwing komt op de korte termijn dus uit de datahoek. Iedere grote bank of verzekeraar die zich daar niet mee bezig houdt of onvoldoende vernieuwt, moet zich zorgen maken. Het hele systeem gaat op zijn kop. Er ontstaan daardoor heel andere vraagstukken. Terugkomend op de slimme auto: wie is straks aansprakelijk als de automatische piloot het laat afweten en er een ongeluk ontstaat? De softwarebouwer, de producent van de auto of toch de automobilist?”
Welke fintech-bedrijven vallen op en zouden op de longlist van de Dutch Fintech Awards moeten komen te staan? En waarom juist deze bedrijven?
“De lijst geeft een mooi gevarieerd beeld van jonge bedrijven. Zowel wat grotere als nog wat kleinere bedrijven. Wat mij betreft zouden er nog wel wat meer bedrijven op mogen die zich bezighouden met data en data-analyse De lijst bestaat nu met name uit B2B-bedrijven. Ik denk dat B2C-bedrijven daar ook prima tussen passen.”
Wat zijn volgens u de belangrijkste uitdagingen en obstakels voor fintech-bedrijven?
“Veel fintechbedrijven, met name de start-ups, hebben grote partijen nodig om tot een rendabel businessmodel te komen. Voor hen is het vaak lastig die koppeling te maken, omdat veel grote bedrijven traditioneel de voorkeur geven aan andere grote bedrijven om mee op te trekken. Dat hiaat maakt het voor start-ups soms wel lastig om de stap naar schaalbaarheid te maken. 
Overigens loopt het grootbedrijf tegen precies hetzelfde probleem aan. Uit angst om de boot te missen, gaan ze op zoek naar deelnemingen maar daarbij ondervinden ze dikwijls hinder van hun legacy-systemen. De interesse in start-ups en fintechbedrijven zal naar mijn idee dan ook toenemen. Het is alleen de vraag of de ‘kleintjes’ dan nog wel samen willen werken de groten. Ze zijn vrijheid gewend en willen kunnen groeien zonder aan de bureaucratie mee te moeten doen. Daarin moeten we elkaar leren vinden.” 

Gerelateerde artikelen