Rik van Schie (Manager BC bij Velder / FrieslandCampina): ‘Energie van verbeteren en vooruitkijken.’

Al tijdens zijn studie rolde Rik van Schie (31) in het Financevak in. Tijdens zijn bijbaan bij een administratiekantoor deed hij niet alleen waardevolle ervaring op met het verwerken van financiële administraties, maar zat hij al vroeg met ondernemers aan tafel.
Inmiddels is hij Manager Business Control bij Velder (onderdeel van FrieslandCampina) en kijkt hij terug op zijn ontwikkeling, keuzes en ambitie richting de toekomst.
Meer dan cijfers: ontdekken, groeien en richting kiezen
Rik ontdekte al snel dat zijn interesse verder ging dan alleen het verwerken van cijfers. “Tijdens mijn studie werkte ik bij een administratiekantoor. Aanvankelijk hield ik me vooral bezig met administratieve taken, maar na verloop van tijd begonnen klanten ook te vragen: ‘Hoe sta ik er financieel voor?’ Voor ik het wist, zat ik met ondernemers aan tafel om hun cijfers te bespreken.”
Juist dat soort gesprekken bleek waardevol. “Ik vond het leuk om ondernemers inzicht te geven in hun cijfers: hoe winstgevend hun onderneming was, waar het geld naartoe ging, welke risico’s er speelden en waarom bepaalde onderdelen financieel onder druk stonden. Niet alleen de cijfers opleveren, maar het verhaal erachter begrijpen.”
Na zijn studie koos hij bewust voor afwisseling. Door interim-opdrachten bij Hilti en Schiphol leerde hij welke omgevingen goed bij hem pasten. Hij kwam tot de conclusie dat hij gedijt in organisaties die ruimte geven voor initiatief en eigenaarschap. “Ik ben niet iemand die alles op de automatische piloot doet, dan raak ik verveeld. Ik wil weten waarom iets zo werkt – en vooral hoe het beter kan.”
Finance als schakel in verandering
“Ik kreeg het vertrouwen om mijn werk zelfstandig vorm te geven. Tegelijkertijd kreeg ik begeleiding van de Group CFO van Caldic, die als mentor fungeerde en me hielp om breder te kijken – naar de organisatie als geheel en naar mijn eigen rol daarin. Van hem leerde ik niet alleen over de inhoud, maar vooral over mindset: een CFO kijkt vooruit, zoals bij M&A-trajecten en herstructureringen, en maakt scherpe keuzes onder druk, maar durft ook nee te zeggen. Zijn lessen neem ik dagelijks mee in mijn werk.”
Die bredere blik kwam goed van pas, vooral in zijn huidige rol. Velder is onderdeel van FrieslandCampina – een internationaal concern in een dynamische zuivelbranche. Slimmer werken, automatiseren met behulp van AI en het ontwikkelen van inzichtvolle rapportages om de organisatie toekomstbestendig te maken: het is dagelijkse realiteit. Finance zit daarbij steeds vaker aan het stuur.
“De basis moet op orde zijn – een betrouwbare maandafsluiting, heldere rapportages en een realistische forecast. De échte toegevoegde waarde zit daarbovenop. Juist in de ruimte om stuurinformatie te verbeteren en commerciële besluiten te nemen, de organisatie te helpen herstructureren en meer lean in te richten en kritisch advies te geven over wat beter kan of moet – ook als het lastige beslissingen zijn. Dáár zit voor mij de impact en dáár krijg ik energie van.”
Van verbeteren naar leiderschap
Zijn proactieve houding en focus op het leveren van toegevoegde waarde bleven niet onopgemerkt: onlangs groeide hij door naar een leidinggevende rol: “Er speelde veel binnen de organisatie. Toen ik begon, was de positie van manager nog vacant. Ik had één duidelijk doel voor ogen: als ze iemand zoeken, wil ik laten zien dat ik daar klaar voor ben.”
Nu geeft hij leiding aan het team. De lessen die hij zelf leerde, past hij toe in zijn stijl als manager. “Voor de een is doorgroeien belangrijk, voor de ander juist stabiliteit. Als manager moet je aanvoelen wat iemand nodig heeft – en dat verandert per fase. Een goede manager weet wat er speelt binnen zijn team, ook zonder dat zij het aangeven.”
Tegelijk neemt hij zijn rol als business partner serieus. “Binnen een grote organisatie moet je scherp blijven: wat zijn de strategische pijlers van het moederbedrijf? Wat speelt er lokaal? Welke inzichten hebben afdelingen nodig om betere beslissingen te nemen? Hoe worden we als organisatie winstgevender en toekomstbestendiger? Als financial zorg je dat de financiële basis klopt, maar je moet vooral meedenken over de volgende stap: zoals investeringsbesluiten van nieuwe verpakkingslijnen, het verduurzamen van de kaasstromen en scherper aan de wind varen met tenders. Dat vind ik het leukste aan mijn werk.”
Zijn ambitie om CFO te worden sprak hij al vroeg uit – niet als einddoel op korte termijn, maar als richtinggevende stip op de horizon: “Mijn ambitie is helder. Die ambitie bepaalt hoe ik keuzes maak en mijzelf ontwikkel. Het is niet zo dat ik morgen CFO moet zijn. Maar mijn ambitie is wél mijn drijfveer. Door dat uit te spreken en ernaar te handelen, merk je dat mensen je sneller betrekken bij strategische vraagstukken. Je leert waar zij mee bezig zijn en je input wordt gewaardeerd.”
Blijf in beweging – en maak ruimte voor ontwikkeling
Aan CFO’s en leidinggevenden geeft hij het volgende mee: “Maak zichtbaar welke doorgroeimogelijkheden er zijn en hoe het traject eruitziet. Voer het gesprek – ook als daar geen directe aanleiding voor is. Vraag waar iemand naartoe wil, en denk mee over mogelijke routes, binnen of buiten de afdeling. Dat kan veel opleveren.”
En aan jonge financials: “Gun jezelf de tijd om te groeien, maar blijf in beweging. Spreek uit wat je ambities zijn, leer van de mensen om je heen en durf af en toe gewoon het diepe in te springen – ook als je kunt vallen. Juist op glad ijs ontstaat groei.”
Wat hem drijft? “Uitdaging, ambitie en eigenaarschap. Als elke dag hetzelfde is, haak ik af. Maar geef mij de ruimte om initiatief te nemen en écht bij te dragen, en dan haal je het beste in mij naar boven. De beste resultaten ontstaan als mensen durven denken in mogelijkheden. Die mentaliteit probeer ik elke dag na te leven.”