Topman Ricardo Nederland: ‘Digitalisering alleen met menselijke input mogelijk’

Menselijke input blijft cruciaal bij digitalisering.

Jacco Schonewille en Robert Visscher schreven samen het boek ‘Digitaal in het DNA’. Voor FM.nl interviewde co-auteur Jacco Schonewille de manager finance & IT Richard Laan bij Ricardo Nederland, dat opereert binnen de spoorwegindustrie, met klanten zoals NS en ProRail.

1. Jacco Schonewille: Kun je iets vertellen over Ricardo Nederland?

Richard Laan: “Wij zijn Ricardo Nederland, met een team van 150 medewerkers waarvan 120 ingenieurs, en richten ons op de aanschaf en het onderhoud van materieel en de certificering van treinen. Ik ben binnen deze context verantwoordelijk voor zowel IT als Finance, een combinatie die vaak voorkomt in moderne organisaties.”

2. Jacco Schonewille: Wat is de staat van de IT van Ricardo? Is er veel uitbesteed omdat het standaard is of staat er nog specifieke IT on-premise?

Richard Laan: De IT-afdeling van Ricardo Nederland is nog traditioneel ingericht. Echter, technologische ontwikkelingen dwingen ons om IT-functies uit te besteden, met een toenemend gebruik van SaaS-oplossingen en cloudopslag.”

Ricardo Nederland is onderdeel van het beursgenoteerde (spoor-, automotive-, energie- en milieu- bedrijf) Ricardo plc, een wereldwijd ingenieurs- & milieutechnologieconcern met hoofdkantoor in het Verenigd Koninkrijk. Ricardo Nederland richt zich op de spoorwegindustrie. Het Utrechtse bedrijf biedt consultancy diensten aan op het gebied van rollend materieel (zoals treinen, trams en metro’s) en spoorinfrastructuur. Hun expertise omvat onder andere de aanschaf, het onderhoud en de certificering van treinen. Het bedrijf heeft een team van ongeveer 150 medewerkers, waarvan 120 ingenieurs, en werkt samen met klanten zoals NS en ProRail.

3. Jacco Schonewille: Wordt technologie steeds meer een commodity?

Richard Laan: “Ja. Ik verwacht dat IT-afdelingen zullen blijven krimpen en dat de CEO steeds vaker de rol van CIO op zich neemt, vooral in sectoren waar IT cruciaal is. De verschuiving naar IT-gedreven bedrijfsmodellen is duidelijk zichtbaar bij Ricardo Nederland.  Treinen zijn eigenlijk ‘reizende computers’ en het belang van IT en cybersecurity in de railindustrie is van steeds groter belang. De integratie van technologieën is volgens hem essentieel om complexe klantproblemen op te lossen. Ondanks de uitbesteding van veel IT-diensten, hecht ik als Finance Manager veel waarde aan het persoonlijke element van een lokale IT-afdeling voor werkplekondersteuning. In ons business model is samenwerking cruciaal. De problemen van onze klanten zijn zo complex dat je ze vaak in je eentje niet op kunt lossen.” [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Bent u financieel manager, business controller of heeft u te maken met (bedrijfs)financiering, financeprocessen en IT rondom finance en wilt u reageren op dit artikel of heeft u een visie op dossiers, issues en (praktische) zaken die relevant zijn, informeer dan de redactie middels redactie@sijthoffmedia.nl voor een mogelijke publicatie, blog, analyse of een interviewgesprek.

4. Jacco Schonewille: Hoe belangrijk is de menselijke factor in…?

Richard Laan: “Technologie speelt een steeds grotere rol, maar ook menselijk talent in bedrijven wordt steeds belangrijker om onderscheidend te blijven.  Hoewel technologie integratievraagstukken kan oplossen, blijft menselijke input cruciaal. Dit benadrukt de onmisbare rol van professionals binnen onze en andere organisaties.”

5 Jacco Schonewille: Wat missen jullie nog in jullie team?

Richard Laan: “Een gemis binnen Ricardo Nederland is de afwezigheid van een architect met een holistische blik op IT-architectuur. Dit leidt soms tot suboptimale keuzes en een gebrek aan samenhang in de IT-oplossingen. Er is een rol nodig die de complexiteit en integratie van technologieën beter kan beheren.” [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Vermoedt u dat dit artikel interessant is voor anderen binnen uw organisatie of netwerk, wijs anderen hier dan op door dit bericht te delen via uw whatsapp, email, Linkedin of Twitter (bovenaan dit artikel).

6. Jacco Schonewille: Onder welke begroting zouden IT-kosten moeten worden weggeboekt?

Richard Laan: ”Ik zeg bij de business te beleggen: “Net zoals mensen op de payroll staan, heb je ook technologie en licenties nodig die onder operationele kosten vallen. Door IT-kosten aan de business te relateren, is het mogelijk om de ROI (Return on IT) te bepalen. Dit creëert een positieve kijk op IT-investeringen in plaats van IT-kosten als een afzonderlijke kostenpost te zien.”

7. Jacco Schonewille: Waaraan moet een modern ERP systeem aan voldoen?

Richard Laan: “Zeker voor globaal opererende en beursgenoteerde bedrijven zoals Ricardo, dienen moderne ERP-systemen lokaal configureerbaar zijn, zonder dat dit ten koste gaat van betrouwbaar en snel centraal consolideren.”[Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Als toonaangevende bron voor financieel nieuws, financiële strategieën en inzichten in finance, helpt FM.nl financieel directeuren, hoger financieel management en CFO’s om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de FM-nieuwsbrief met al het relevante nieuws en unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en volg ons op Linkedin.

8. Jacco Schonewille: Wij verwachten dat documentatie in de toekomst mogelijk overbodig wordt door AI en automatische registratie …

Richard Laan: “Dat vind ik een nogal vergaande stelling, ik denk dat voor onze organisatie de juridische en kennisdelingsaspecten van documentatie noodzakelijk blijven. Documentatie blijft een integraal onderdeel van kennismanagement en juridische vastlegging, maar we gaan zien hoe de ontwikkelingen op dit gebied zullen zijn.”

Gerelateerde artikelen