Tipping Point: Revenue-Based Financing geschikt voor specifieke sectoren
De groeiende zorgen onder verstrekkers van bedrijfsfinancieringen over de groeiende schuldproblemen in de Eurozone, kan leiden veranderingen in de markt voor bedrijfsfinancieringen, waarbij omzetgebaseerde financiering (Revenue-Based Financing) aan terrein wint. Deze vorm van financiering, waarbij bedrijven financiering kunnen verkrijgen op basis van toekomstige omzetprognoses, lijkt in de EU terrein te winnen.
- Omzetgebaseerde financiering wint terrein in Europa en biedt flexibel kapitaal voor groeibedrijven
- De markt voor gesyndiceerde leningen in Europa vertoont tekenen van heropleving, waarbij meer dan 70% van de marktdeelnemers stabiele of toegenomen volumes verwacht
- Middelgrote investeringsbanken in Europa ondergaan snelle consolidatie, wat het landschap van bedrijfsfinanciering hervormt.
De opkomst van Revenue-Based Financing (RBF) komt op een moment dat traditionele kredietpraktijken evolueren en de Europese financiële sector zich aan lijkt te passen aan veranderingen in de markt van bedrijfsfinanciering. Volgens een onderzoek van de Amerikaanse koepel voor verstrekkers van bedrijfslening (Loan Market Association) verwacht voor 2024 meer dan 70% van de marktdeelnemers dat de volumes van leningen in 2024 stabiel zullen zijn gebleven of een stijging zullen laten zien. Dat meldt een britse website. Deze trend wordt grotendeels gedreven door herfinancieringen, die dit jaar de belangrijkste aanjager van marktactiviteit lijken te zijn. Het is echter cruciaal op te merken dat RBF mogelijk niet geschikt is voor alle bedrijfsmodellen en groeifasen. [Artikel gaat verder na de volgende advertentie]
Op dinsdag 15 april nemen we je tijdens FM Dag 2025 mee op ontdekkingsreis door de kleine veranderingen die zorgen voor grote impact. Geïnspireerd door The Tipping Point van Malcolm Gladwell, verkennen we onder andere het integreren van laagdrempelige automatisering tot het herkennen van early warning signs in financiële patronen om het verschil in jouw organisatie maken. Reserveer nu je ticket met early-bird korting.
Bedrijven met terugkerende inkomsten
Het RBF-model trekt de meeste aandacht. Deze financieringsoptie is namelijk vooral aantrekkelijk voor bedrijven met een abonnementsmodel, e-commerce of software-as-a-service (SaaS), die doorgaans terugkerende inkomsten genereren met ruime brutomarges. De aantrekkingskracht ligt in de flexibiliteit en het feit dat er geen verwatering van het aandelenkapitaal of traditioneel onderpand nodig is. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]
Afbetaling gekoppeld aan omzet
Het RBF-model werkt door fondsen voor te schieten aan een bedrijf op basis van de overeenkomst dat het bedrijf investeerders een bepaald percentage van de omzet zal terugbetalen totdat een vooraf bepaald bedrag is afbetaald. Een e-commercebedrijf zou bijvoorbeeld kunnen overeenkomen om 4% van zijn maandelijkse omzet te betalen totdat de kredietverstrekker 1,5 keer het geïnvesteerde bedrag heeft ontvangen.
Levenue, een ander Europees RBF-platform, benadrukt het niet-verwaterende karakter van dit financieringsmodel. Ze verstrekken namelijk kapitaal aan bedrijven met terugkerende inkomstenstromen, waardoor bedrijven een deel van hun toekomstige jaaromzet kunnen inruilen voor een onmiddellijke kapitaalinjectie zonder hun toevlucht te nemen tot leningen of verwatering van het aandelenkapitaal.
Financieringsinnovaties
Terwijl RBF aan momentum wint, evolueren ook traditionele vormen van bedrijfsfinanciering. De Europese Centrale Bank meldt dat de trend van aanscherping van de kredietvoorwaarden en dalende leningvraag, die kenmerkend was voor een groot deel van 2023 en begin 2024, gestaag afneemt. Banken volgens berichten in de media minder streng te worden in hun kredietvoorwaarden en de vooruitzichten voor de vraag naar leningen verbeteren sinds medio 2023.
Brede bedrijfsfinancieringslandschap
In het bredere financiële landschap merkt de European Securities and Markets Authority (ESMA) in een bericht op de website op, dat de beschikbaarheid van kapitaal voor Europese bedrijven via de kapitaalmarkten in 2024 over het algemeen stabiel is gebleven. Hoewel de marktomgeving voor aandelenuitgiften uitdagend blijft, waren er begin dit jaar tekenen van verbetering in de IPO-activiteit. De uitgifte van bedrijfsobligaties was hoog in het eerste kwartaal van 2024, maar daalde in het tweede kwartaal. Over de tweede helft van dit jaar zijn nog geen cijfers openbaar gemaakt. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]
Financiering moet aansluiten bij data
De opkomst van RBF en de evolutie van traditionele kredietpraktijken weerspiegelen een bredere trend in Europese bedrijfsfinanciering: het toenemende belang van flexibele, datagestuurde financieringsoplossingen. Naarmate bedrijven blijven digitaliseren en zich aanpassen aan snel veranderende marktomstandigheden, moeten CFO’s op de hoogte blijven van deze nieuwe financieringsopties en hoe ze kunnen worden ingezet om groeistrategieën te ondersteunen.