Recordgroei werkgelegenheid in duurzame energiesector

Explosieve groei duurzame energiesector creëert miljoenen banen wereldwijd

De wereldwijde werkgelegenheid in de duurzame energiesector is in 2023 explosief gegroeid tot 16,2 miljoen banen, een stijging van 18% ten opzichte van 2022. Dit heeft grote financiële gevolgen voor bedrijven in de sector, die hun personeelsbestand flink moeten uitbreiden. De groei was het sterkst in de zonne-energiesector, die goed is voor 7,2 miljoen banen wereldwijd. Dat schrijft onder meer het ANP op basis van cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek.

• Wereldwijde werkgelegenheid duurzame energie stijgt 18% in 2023
• Zonne-energiesector goed voor 7,2 miljoen banen wereldwijd
• China domineert met 46% van totale werkgelegenheid sector

China is de onbetwiste koploper met 7,4 miljoen banen in de duurzame energiesector, wat neerkomt op 46% van het wereldwijde totaal. Het land was in 2023 verantwoordelijk voor bijna twee derde van alle nieuwe installaties van zonnepanelen en windmolens wereldwijd. Volgens de website solar365 heeft deze dominantie geleid tot een significante prijsdaling van zonnepanelen, wat de groei in andere landen verder stimuleert. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Bent u financieel manager, business controller of heeft u te maken met (bedrijfs)financiering, financeprocessen en IT rondom finance en wilt u reageren op dit artikel of heeft u een visie op dossiers, issues en (praktische) zaken die relevant zijn, informeer dan de redactie middels redactie@sijthoffmedia.nl voor een mogelijke publicatie, blog, analyse of een interviewgesprek.

Europese unie volgt op afstand

De Europese Unie neemt de tweede plaats in met 1,8 miljoen banen in de duurzame energiesector. Duitsland is binnen de EU koploper met 154.700 banen in de zonne-energiesector, een stijging van 54% ten opzichte van het voorgaande jaar. Ook in Italië verdubbelde de werkgelegenheid in deze sector tot 76.400 banen.

Ook in Nederland is de duurzame energiesector gegroeid. Volgens energiebericht zijn er momenteel duizenden bedrijven actief in de opwekking van duurzame energie, waaronder zonne- en windenergie. Deze sector biedt werk aan ongeveer 1,1% van de totale werkgelegenheid in Nederland. Wat betreft de omvang van duurzame energie, komt meer dan de helft van de elektriciteitsproductie in Nederland nu uit hernieuwbare bronnen, met een aandeel van 53% in de eerste helft van 2024. Dit toont aan dat Nederland goed op weg is naar een duurzamere toekomst.

Zonne-energie als drijvende kracht

De zonne-energiesector was de belangrijkste motor achter de groei, met een wereldwijde capaciteitstoename van 87% in 2023. Er werd 447 gigawatt aan nieuwe zonnecapaciteit geïnstalleerd, goed voor 78% van alle nieuwe hernieuwbare energiecapaciteit. Deze explosieve groei heeft geleid tot een recordaantal van 7,2 miljoen banen in de sector.[Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Lees ook:

Investeringen en beleidsdoelstellingen

In 2023 werd wereldwijd 200 miljard dollar geïnvesteerd in de productiesector voor schone energie, waarvan 40% (80 miljard dollar) naar de zonne-energiesector ging. Tijdens de klimaatconferentie COP28 in december 2023 werd afgesproken om de wereldwijde capaciteit voor hernieuwbare energie tegen 2030 te verdrievoudigen tot ten minste 11 terawatt. Dit biedt enorme groeikansen voor de sector en de werkgelegenheid.

Uitdagingen en kansen

Ondanks de indrukwekkende groei staat de sector voor uitdagingen. Er is een toenemende vraag naar gekwalificeerd personeel, wat investeringen in onderwijs en training noodzakelijk maakt. Daarnaast is er behoefte aan beleidsmaatregelen die de uitrol van duurzame energie ondersteunen en belemmeringen wegnemen.

Diversiteit in de sector

Vrouwen vertegenwoordigen momenteel 32% van de totale beroepsbevolking in de duurzame energiesector. Er is echter nog steeds sprake van ongelijkheid, zelfs nu het aantal banen blijft stijgen. Het is essentieel dat onderwijs en opleidingen leiden tot diverse kansen voor vrouwen, jongeren en leden van minderheids- en kansarme groepen.

De groei in de duurzame energiesector zal naar verwachting doorzetten, gedreven door internationale klimaatdoelstellingen en dalende kosten van technologieën. Dit biedt kansen voor bedrijven en werknemers, maar vereist ook aanpassingen in beleid en opleiding om aan de groeiende vraag te voldoen.

Vermoedt u dat dit artikel interessant is voor anderen binnen uw organisatie of netwerk, wijs anderen hier dan op door dit bericht te delen via uw whatsapp, email, Linkedin of Twitter (bovenaan dit artikel).

Gerelateerde artikelen