Rapport: ‘Versterk EU-economie met hervorming financieringsmogelijkheden’
Het langverwachte rapport van voormalig ECB-president Mario Draghi over het EU-concurrentievermogen, vandaag gepubliceerd, roept op tot miljarden investeringen om de Europese industrie nieuw leven in te blazen. Het rapport stelt dat jaarlijkse investeringen van 750-800 miljard euro nodig zijn om de kloof met de VS en China te dichten. Dat meldt onder meer het ANP.
Draghi stelt ingrijpende hervormingen voor, waaronder uniforme regelgeving voor effectenmarkten en een nieuwe industriële strategie. Belangrijke aandachtsgebieden zijn
- het verlagen van energiekosten
- het verhogen van defensie-uitgaven
- het aanpakken van het innovatietekort in de EU.
Het rapport benadrukt de noodzaak van een echt ‘buitenlands economisch beleid’ om kritieke toeleveringsketens veilig te stellen en kwetsbaarheden te verminderen. Uitdagingen bij de implementatie blijven bestaan, waarbij politieke complexiteit tussen lidstaten de voortgang waarschijnlijk zal vertragen.
Om private investeringen aan te trekken, stelt het rapport voor om de European Securities Markets Authority (ESMA) om te vormen tot een uniforme toezichthouder voor alle EU-effectenmarkten, vergelijkbaar met de Amerikaanse SEC.
Financiering
Volgens het Draghi-rapport over het concurrentievermogen van de EU vereist de financiering van investeringen en bedrijven in de EU aanzienlijke veranderingen en verhoogde financiering. De belangrijkste punten zijn:
1. Enorme investeringsbehoeften: Het rapport roept op tot een verhoging van de investeringen met ongeveer 5 procentpunten van het BBP van de EU per jaar, een niveau dat in meer dan 50 jaar niet is gezien. Dit vertaalt zich naar extra investeringen van €750-800 miljard per jaar.
2. Publiek-private financieringsmix: Hoewel de noodzaak van het bevorderen van de Kapitaalmarktenunie wordt benadrukt, erkent het rapport dat de private sector niet alleen het grootste deel van de financiering kan dragen zonder steun van de publieke sector.
3. Gemeenschappelijke EU-financiering: Het rapport suggereert dat enige gezamenlijke financiering voor investeringen in belangrijke Europese publieke goederen, zoals baanbrekende innovatie, noodzakelijk zal zijn om de productiviteit te maximaliseren.
4. Potentieel voor gemeenschappelijke veilige activa: Als aan politieke en institutionele voorwaarden wordt voldaan, geeft het rapport aan dat gemeenschappelijke financiering kan worden gebruikt voor projecten zoals defensieaankopen of grensoverschrijdende netwerken.
5. Hervorming kapitaalmarkten: Om private investeringen aan te trekken, stelt het rapport voor om de European Securities Markets Authority (ESMA) om te vormen tot een uniforme toezichthouder voor alle EU-effectenmarkten, vergelijkbaar met de Amerikaanse SEC.
6. Koppeling productiviteit en fiscale ruimte: Het rapport benadrukt dat het verhogen van de productiviteit meer fiscale ruimte zal creëren, waardoor het voor de publieke sector gemakkelijker wordt om investeringen te ondersteunen.
7. Clean Industrial Deal: Het rapport benadrukt de noodzaak van een EU Clean Industrial Deal om Europa te helpen decarboniseren en tegelijkertijd concurrerend te blijven.
Over het algemeen benadrukt het Draghi-rapport de noodzaak van een gecoördineerde en substantiële toename van investeringen, waarbij private en publieke financieringsbronnen worden gecombineerd, om het concurrentievermogen van de EU te versterken en uitdagingen in belangrijke strategische sectoren aan te pakken.