Radboud Vlaar, Jurylid Dutch Fintech Awards: “Een fantastische klantervaring voor lage kosten, daar gaat het om”
Radboud Vlaar is mede-oprichter van Orange Growth Capital, een investeringsfonds dat zich exclusief richt op fintech-bedrijven. "Er is een scala aan ontwikkelingen als het gaat om technologiegedreven innovaties in finance."
Vlaar, jurylid voor de Dutch Fintech Awards, werkte bij TPG, was voorheen partner bij McKinsey en heeft ervaring op het gebied van overnames en digital financial services. Gezien de trends in beide branches kwam hij op het idee om Orange Growth Capital samen met Reinier Musters op te zetten. Het bedrijf heeft vijf fintech-startups in het portfolio: Bux en Komparu uit Nederland, Zopa en Moni uit Engeland en het Zwitserse Knip.
Wat zijn volgens jou de laatste technologiegedreven innovaties in finance? In Nederland en daarbuiten?
“Er is een scala aan ontwikkelingen als het gaat om technologiegedreven innovaties in finance. Denk aan alles rondom mobiel betalen, maar ook als het gaat om bijvoorbeeld loyalty of security ontstaan veel initiatieven. Enerzijds helpt dit om diensten tegen lagere kosten aan te bieden of de kosten van financiële instellingen te reduceren. De kosten van deze organisaties zijn vrij hoog en hier kan een digitaliseringsslag een belangrijke rol in spelen of alternatief bieden.
__________________________________________________________________________
De Dutch FinTech Awards 2015 is hét platform voor toonaangevende FinTech-bedrijven. Duizenden banen in de bankwereld verdwijnen binnen enkele jaren door talloze ‘FinTech- startups’. Innovatieve bedrijven staan te popelen om talloze gefrustreerde klanten van financiële instellingen van dienst te zijn. Wereldwijd wordt er meer en meer geïnvesteerd in techbedrijven die de gevestigde orde graag omver willen werpen. Neem deel. Word lid van de FinTech Community, bezoek de FinTech Events, meld u aan voor de Dutch Fintech Awards 2015.
__________________________________________________________________________
Anderzijds zijn veel innovaties erop gericht om de klantervaring te verbeteren. Google en Apple leveren een fantastische ervaring, en dat willen consumenten ook als ze financiële diensten afnemen. Met het gebruik van alle data kun je ook meer voordelen en toepassingen voor de klant verzorgen. Een fantastische klantervaring voor lage kosten, daar gaat het om.”
Wat zijn de kansen van morgen? Welke bedrijven of diensten komen juist in de problemen, en waarom?
“Banken en verzekeraars zelf kunnen in de problemen komen, want die gaan marges missen. Of het nou gaat om vreemde valuta, sparen, beleggen of om lenen. De druk neemt toe om mee te gaan in het reduceren van kosten. Als de druk op marges toeneemt bij financiële instellingen, dan kunnen ze ook volume gaan verliezen. Maar weet wel dat we nog in een beginstadium zitten. Bij het grootste alternatieve leenplatform in Europa gaat het om een kapitaal van 1 tot 2 miljard, dat is peanuts vergeleken bij de grote banken.
De bedreiging voor de grote banken valt op het moment dus nog wel mee. Daarnaast kunnen banken wel degelijk meekomen in die trend. Ze zijn allemaal kosten aan het reduceren en de experience aan het verbeteren met fintech. Dat is waar veel startups op inspringen, zowel geïntegreerd in bestaande financiële instellingen als losstaand.”
Welke fintech-bedrijven zijn veelbelovend en zouden moeten worden genomineerd?
“Wij hebben geïnvesteerd in Komparu en Bux, en beiden zijn genomineerd. Reinier Musters, de andere mede-oprichter van Orange Growth Capital, lichtte al wat toe over Bux. Komparu maakt software voor allerlei soorten vergelijkers, bijvoorbeeld als het gaat om parkeren of telefoons. Hun klanten hebben heel veel bezoekers volume, maar hoe kun je een diepere relatie krijgen met je klant en er meer geld mee verdienen? Komparu levert hier software voor.
Er is weinig concurrentie op dit gebied en de trend waarbij mensen willen vergelijken en willen weten of ze voor de juiste prijs een bepaald product kunnen kopen, neemt alleen maar toe. Daar springt het bedrijf op in en het is een internationale markt met weinig alternatieven. De lijst met genomineerden bevat verschillende typen bedrijven die zich in verschillende stadia bevinden. Dat maakt het kiezen van een winnaar natuurlijk lastig, maar wel interessant.”
Wat zijn volgens jou de grootste uitdagingen voor fintech-bedrijven?
“Een internationaal leider maken van een Nederlands bedrijf, dat is vaak een uitdaging. We hebben in Nederland de juiste ingrediënten om bedrijven internationale leiders te laten worden. Denk bij de banken alleen al aan ABN Amro, ING of de Rabobank. Maar ook bedrijven als Payvision of Adyen. Het ene bedrijf slaagt hier beter in dan het andere, maar de payments-hoek heeft het al goed gedaan. En voor de succesvolle bedrijven geldt natuurlijk dat de cijfers als vanzelf de marketing voor je doen.”