Rabobank: ‘Economische krimp bedreigt industriële regio’s’

Rabobank steunt aan misbruik gelinkt instituut
Regionale economische verschillen vragen om gerichte strategieën

Industriële regio’s en landbouwgebieden krijgen te maken met beperkte groei of zelfs krimp, terwijl dienstensectoren juist groeien. Voor bedrijven betekent dit dat ze alert moeten zijn op sectorspecifieke ontwikkelingen en regionale verschillen bij investeringsbeslissingen en risicomanagement. Dat schrijft de Rabobank in een rapport over economische ontwikkelingen. Dat schrijft het ANP.

  • Industriële regio’s verwachten krimp, dienstensectoren groeien
  • Groot-Amsterdam koploper met 2% groei verwacht
  • Landelijke groei 0,6%, gedragen door zorg en ICT

Volgens het recente rapport van Rabobank krijgen regio’s met veel industrie en landbouw dit jaar te maken met economische tegenwind. De bank verwacht krimp in sectoren als landbouw, logistiek, industrie en vooral de bouw. Productieregio’s zoals Zuidwest-Friesland, Delfzijl, Zeeuws-Vlaanderen en de Achterhoek zullen hier het meest onder lijden. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Bent u financieel manager, business controller of heeft u te maken met (bedrijfs)financiering, financeprocessen en IT rondom finance en wilt u reageren op dit artikel of heeft u een visie op dossiers, issues en (praktische) zaken die relevant zijn, informeer dan de redactie middels redactie@sijthoffmedia.nl voor een mogelijke publicatie, blog, analyse of een interviewgesprek.

Onzekere vooruitzichten voor technologieregio’s

Ook de groeivooruitzichten voor technologieregio’s als Brainport Eindhoven zijn onzeker. Door de verwachte krimp in de machinebouw staat de economische groei in dit gebied, met belangrijke techbedrijven als ASML en Philips, onder druk. Dit illustreert de kwetsbaarheid van regio’s die sterk afhankelijk zijn van specifieke industrieën.

Dienstensectoren als groeimotor

In schril contrast met de industriële regio’s staan gebieden met een sterke dienstensector. Regio’s met veel ICT- en specialistische zakelijke dienstverlening kunnen volgens Rabobank juist een groei-impuls verwachten. Den Haag, Utrecht en vooral Groot-Amsterdam springen er in dit opzicht positief uit. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Vermoedt u dat dit artikel interessant is voor anderen binnen uw organisatie of netwerk, wijs anderen hier dan op door dit bericht te delen via uw whatsapp, email, Linkedin of Twitter (bovenaan dit artikel).

Amsterdam als economische koploper

Groot-Amsterdam laat dit jaar naar verwachting de sterkste groei zien met ruim 2 procent. De hoofdstedelijke regio profiteert van de nabijheid van Schiphol, de vele onderwijsinstellingen en de hoge dichtheid van kennisnetwerken. De sterke aanwezigheid van ICT en specialistische zakelijke dienstverlening, goed voor een kwart van de regionale economie, draagt hier in belangrijke mate aan bij.

Bescheiden landelijke groei verwacht

Voor Nederland als geheel verwacht Rabobank een bescheiden economische groei van 0,6 procent in 2024. Deze groei wordt vooral gedragen door de sectoren zorg, ICT en specialistische zakelijke dienstverlening. Het illustreert de transitie van de Nederlandse economie naar een meer dienstengeoriënteerd model.

Internationale context blijft uitdagend

De Nederlandse economie opereert niet in een vacuüm. Recente internationale ontwikkelingen blijven van invloed op de economische prestaties. Zo waarschuwde het Internationaal Monetair Fonds (IMF) deze week voor aanhoudende economische onzekerheid door geopolitieke spanningen en klimaatverandering[bron: Reuters]. Dit kan de Nederlandse export en investeringen beïnvloeden. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Als toonaangevende bron voor financieel nieuws, financiële strategieën en inzichten in finance, helpt FM.nl financieel directeuren, hoger financieel management en CFO’s om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de FM-nieuwsbrief met al het relevante nieuws en unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en volg ons op Linkedin.

Implicaties voor financieel management

Voor financieel managers in het bedrijfsleven brengt deze economische situatie zowel uitdagingen als kansen met zich mee. In industriële sectoren zal de focus moeten liggen op kostenbeheersing en efficiëntieverbeteringen. In groeisectoren zoals ICT en zakelijke dienstverlening liggen er juist kansen voor expansie en investeringen.

Regionale strategie heroverwegen

Bedrijven met vestigingen in verschillende regio’s doen er goed aan hun regionale strategie te heroverwegen. Het kan lonend zijn om activiteiten te verschuiven naar regio’s met betere economische vooruitzichten, zoals de Randstad. Tegelijkertijd bieden krimpende regio’s mogelijk kansen voor kostenbesparingen of overnames.

Focus op innovatie en digitalisering

Gezien de sterke prestaties van de ICT-sector is het voor alle bedrijven van belang te blijven investeren in digitalisering en innovatie. Dit kan helpen om concurrerend te blijven, ook in sectoren die onder druk staan. Financieel managers spelen een cruciale rol bij het alloceren van middelen voor dergelijke investeringen.

Risicomanagement aanscherpen

De grote regionale en sectorale verschillen in economische prestaties onderstrepen het belang van gedegen risicomanagement. Financieel managers doen er goed aan hun risicoportefeuille te diversifiëren over verschillende regio’s en sectoren. Ook het monitoren van geopolitieke risico’s en klimaatrisico’s wordt steeds belangrijker.

Arbeidsmarktuitdagingen blijven

Ondanks de economische tegenwind in sommige sectoren blijft de arbeidsmarkt krap. Het CBS meldde onlangs dat de werkloosheid in augustus is gedaald naar 3,3 procent. Voor financieel managers betekent dit dat ze creatief moeten zijn in het aantrekken en behouden van talent, ook in economisch uitdagende tijden.

Duurzaamheid als kans

De transitie naar een duurzamere economie biedt kansen, ook in regio’s die nu nog sterk leunen op traditionele industrie. Financieel managers kunnen een sleutelrol spelen bij het identificeren en financieren van duurzame investeringen die op termijn kunnen bijdragen aan economische groei en werkgelegenheid.

Gerelateerde artikelen