PwC Heatmap onthult afzwakking Nederlands ondernemersklimaat

Update economische verwachting Nederland

PwC Nederland heeft recentelijk een ‘heatmap’ gelanceerd die het Nederlandse ondernemingsklimaat sinds 2018 analyseert. Dit instrument geeft momenteel een verontrustend beeld voor CFO’s en finance-afdelingen; Nederland heeft namelijk terrein verloren ten opzichte van landen als Denemarken en Zwitserland. Volgens het rapport van PwC kleurt de kaart roder, wat betekent dat ons concurrentievermogen daalt in vergelijking met andere Europese landen. Dat meldt het ANP.

  • PwC heatmap toont verslechtering Nederlands ondernemingsklimaat.
  • Nederland zakt in World Competitiveness Ranking.
  • Urgentie voor nieuw beleid kabinet benadrukt.

De heatmap, genaamd ‘Business Climate Heatmap: Measuring Dutch Business Climate Trends’, volgt 60 indicatoren verdeeld over zes categorieën, waaronder Menselijk Kapitaal, Infrastructuur, en Macro-economie. Hoewel Nederland tussen 2013 en 2018 een stijgende lijn vertoonde, is het klimaat de afgelopen vijf jaar verslechterd, met name op gebieden zoals politieke stabiliteit en regulering. Dit is zorgwekkend, aangezien deze factoren essentieel zijn voor het aantrekken en behouden van buitenlandse investeringen.[Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Als toonaangevende bron voor financieel nieuws, financiële strategieën en inzichten in finance, helpt FM.nl financieel directeuren, hoger financieel management en CFO’s om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de FM-nieuwsbrief met al het relevante nieuws en unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en volg ons op Linkedin.

Vergelijking met andere Europese landen

Vergeleken met landen als Denemarken en Zwitserland, die vaak hoog scoren op internationale ranglijsten zoals de World Competitiveness Ranking, heeft Nederland sinds 2018 significant terrein verloren. Terwijl Zwitserland in deze ranglijst zijn positie wist te handhaven, is Nederland van de vijfde naar de negende plaats gezakt. Dit verlies in concurrentievermogen kan deels worden toegeschreven aan stijgende kosten en verminderde politieke stabiliteit, factoren die bedrijven afschrikken om zich in Nederland te vestigen of uit te breiden.

Belgie, Duitsland en Frankrijk

Nederland is wél een betere vestigingsplaats voor internationale bedrijven dan buurlanden België, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland. Dit meldt accountants- en advieskantoor PwC in een nieuw onderzoek over het ondernemingsklimaat tussen 2013 en 2023.

Infrastructuur blijft sterk, maar uitdagingen blijven

Ondanks de algehele neerwaartse trend, laat de heatmap ook zien dat het onderdeel ‘infrastructuur’ positief scoort. Dit is te danken aan een sterke vermindering van broeikasgasemissies per hoofd van de bevolking en goed ontwikkelde fysieke ruimte. Echter, de stijgende huizenprijzen vormen een belangrijke uitdaging binnen deze categorie. Dit geeft aan dat hoewel er positieve ontwikkelingen zijn, de negatieve trends zwaarder wegen, wat resulteert in een algemene verslechtering van het ondernemersklimaat. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Vermoedt u dat dit artikel interessant is voor anderen binnen uw organisatie of netwerk, wijs anderen hier dan op door dit bericht te delen via uw whatsapp, email, Linkedin of Twitter (bovenaan dit artikel).

Arbeidsmarkt en menselijk kapitaal onder druk

Een andere zorgelijke ontwikkeling is de druk op de arbeidsmarkt. Hoewel er verbeteringen zijn op het gebied van onderwijs en innovatie, zoals blijkt uit de ondersteuning van levenslang leren door de Nederlandse overheid, blijven vergrijzing en arbeidstekorten een probleem. Deze factoren ondermijnen het potentieel van Nederland om talent aan te trekken en te behouden, wat cruciaal is voor de lange termijn economische groei en stabiliteit.

[Lees ook:

Noodzaak tot actie voor nieuw kabinet

Het recente coalitieakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB benadrukt dat Nederland in de top 5 van landen met een goede concurrentiepositie moet staan. De daling in de World Competitiveness Ranking onderstreept de urgentie voor het nieuwe kabinet om beleid te ontwikkelen dat het ondernemersklimaat versterkt. Dit zal waarschijnlijk een combinatie vereisen van fiscale hervormingen, investeringen in menselijk kapitaal, en het verbeteren van de politieke en juridische stabiliteit. [Artikel gaat verder na de volgende advertentie]

Bepaal jij wat AI voor je doet, of bepaalt AI straks wat jij zult doen? Kom hierover in gesprek op 7 november met 300 vakgenoten en experts tijdens Leadership in Finance Summit 2024 in Amersfoort. Meld je nu gratis aan en ontdek hoe AI jouw rol van finance leader herdefinieert.

Actuele maatregelen en toekomstige trends

De Nederlandse regering heeft reeds initiatieven gelanceerd om het negatieve tij te keren, zoals aanzienlijke investeringen in onderwijs en digitalisering. Deze investeringen zijn bedoeld om Nederland te positioneren als leider op het gebied van innovatie, met name in sectoren zoals kunstmatige intelligentie en e-health. Echter, zonder aanvullende maatregelen om de arbeidsmarkt te stabiliseren en de regelgevende omgeving te verbeteren, blijft het risico bestaan dat Nederland verder terrein verliest op internationaal niveau.

Gerelateerde artikelen