Producentenprijzen blijven stijgen

Impact rente-onzekerheid op finance

De prijzen die Nederlandse industriebedrijven vragen voor hun goederen waren in juli 0,9 procent hoger dan in dezelfde maand vorig jaar, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Deze prijsstijging volgt op een stijging van 0,7 procent in juni, waarmee de trend van toenemende producentenprijzen zich voortzet. De stijgende kosten in de toeleveringsketen kunnen de winstmarges kunnen verkleinen.

  • producentenprijzen juli 0,9% hoger dan vorig jaar.
  • olieprijzen stijgen, drijven productiekosten op.
  • hogere kosten drukken bedrijfsfinanciering in de eu.

De prijsontwikkelingen van producenten in Nederland hangen nauw samen met de prijzen van ruwe aardolie. In juli kostte een vat ruwe North Sea Brent bijna 7 procent meer dan een jaar eerder. Hoewel dit een lichte daling is ten opzichte van de 11 procent prijsstijging in juni, kan dit gevolgen hebben voor de  producenten. De stijgende olieprijzen vertalen zich namelijk in hogere productiekosten, met name voor energie-intensieve industrieën, wat bijdraagt aan de bredere prijsstijgingen. [Artikel gaat verder na de volgende advertentie]

Bepaal jij wat AI voor je doet, of bepaalt AI straks wat jij zult doen? Kom hierover in gesprek op 7 november met 300 vakgenoten en experts tijdens Leadership in Finance Summit 2024 in Amersfoort. Meld je nu gratis aan en ontdek hoe AI jouw rol van finance leader herdefinieert.

Aardolie en chemie onder de loep

Ondanks de hogere olieprijzen waren producten van de aardolie-industrie in juli 4 procent goedkoper dan in dezelfde maand in 2023. Dit markeert een ommekeer, aangezien de prijzen in juni nog met 0,3 procent stegen. Daarentegen vertoonden de afzetprijzen van de chemische industrie een stijging van 1,6 procent in juli, na een daling van 1,2 procent in juni. Deze schommelingen onderstrepen de volatiliteit in de sectoren, wat belangrijk is voor financiële planning en risicomanagement.

Impact op inflatie: risico op versnelling

Stijgende producentenprijzen kunnen leiden tot een versnelde inflatie, doordat bedrijven deze hogere kosten mogelijk doorberekenen aan consumenten. Dit zou de Europese Centrale Bank (ECB) onder druk kunnen zetten om haar monetaire beleid aan te passen. Als de inflatie sneller stijgt dan verwacht, kan dit resulteren in hogere rentetarieven, wat de kosten van bedrijfsfinanciering in de EU kan verhogen.[Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Vermoedt u dat dit artikel interessant is voor anderen binnen uw organisatie of netwerk, wijs anderen hier dan op door dit bericht te delen via uw whatsapp, email, Linkedin of Twitter (bovenaan dit artikel).

Effect op bedrijfsfinanciering in de EU

Voor bedrijven in de EU kunnen stijgende producentenprijzen en inflatie leiden tot hogere financieringskosten. Hogere inflatie gaat vaak gepaard met hogere rentevoeten, waardoor leningen duurder worden. Dit kan de investeringscapaciteit van bedrijven beperken. Bovendien kan de kredietwaardigheid van bedrijven verslechteren als hun winstmarges krimpen door toenemende kosten en dalende vraag, wat de toegang tot krediet kan bemoeilijken.

Internationale invloed: mondiale factoren van belang

Wereldwijde factoren spelen ook een rol in de huidige inflatoe-ontwikkelingen. De OPEC+ heeft namelijk recent aangekondigd de olieproductie verder te beperken, wat de olieprijzen waarschijnlijk hoog zal houden. Dit zou de productiekosten voor Europese industrieën verder kunnen opdrijven en de inflatiedruk verhogen. De recente beslissing van de Federal Reserve om de rente in de Verenigde Staten voorlopig ongewijzigd te laten, zorgt wel voor enige stabiliteit op de wereldwijde financiële markten, wat verlichting kan bieden aan bedrijven die afhankelijk zijn van internationale financiering.

Voorbereid zijn op ‘rente-onzekerheid’

Financiële managers moeten alert blijven op verdere prijsontwikkelingen en hun impact op inflatie en rentevoeten op bedrijfsfinancieringen. Het aanpassen van financiële strategie aan de rente op de markt voor bedrijfsfinancieringen vraagt doorgaans focus op kostenbeheersing en zoeken naar lagere financieringskosten. Daarnaast kan het beheren van valutarisico’s en het vastzetten van leningen tegen gunstige tarieven, strategieën zijn om de onzekerheid over de rente te mitigeren.

[kader]Als toonaangevende bron voor financieel nieuws, financiële strategieën en inzichten in finance, helpt FM.nl financieel directeuren, hoger financieel management en CFO’s om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de FM-nieuwsbrief met al het relevante nieuws en unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en volg ons op Linkedin.[/kader]

Gerelateerde artikelen