President-commissaris ING erkent fouten
Wijers deed dat over de ophef rond de loonsverhoging van topman Ralph Hamers. Ook de megaschikking in een grote witwaszaak noemt hij spijtig. Verder meldt het jaarverslag dat de topbestuurders van de bank geen bonus hebben gehad.
Wijers stelt dat de raad van commissarissen “serieuze fouten'' heeft gemaakt rond het voorstel voor meer loonsverhoging van Hamers. Onder meer vanuit de politiek kwam er kritiek op dat voorstel, dat daarna werd ingetrokken. Volgens Wijers had de toezichtsraad meer met belanghebbenden in gesprek moeten gaan.
Ook over de schikking is Wijers berouwvol. “Dit is iets dat ons zeer spijt en dat we heel serieus nemen.'' Volgens de president-commissaris zijn zowel het bestuur als de commissarissen toegewijd bezig om de cultuur bij de bank rond risico te veranderen. Topman Hamers zegt “volledige verantwoordelijkheid'' te nemen voor de schikking.
De top van ING kreeg geen bonussen bovenop zijn basissalaris. Dat hadden ze ook beloofd na de schikking. Het basisloon van Hamers ging wel met tienduizenden euro's omhoog naar 1,75 miljoen euro. Het voorstel om zijn loon te verhogen naar 3 miljoen euro, viel zowel maatschappelijk als politiek niet in goede aarde. De salarisverhoging werd na vijf tumultueuze dagen teruggedraaid.
Financieel directeur Koos Timmermans, die werd geslachtofferd vanwege de witwaskwestie, was vorig jaar goed voor ruim 1,2 miljoen euro basisloon. Een jaar eerder was dat nog 781.000 euro. Timmermans vertrok formeel begin februari. Risicodirecteur Steven van Rijswijk kende eenzelfde loonstijging als Timmermans. Er waren buiten het bestuur zeven werknemers bij de bank met een totale beloning van meer dan 1 miljoen euro. De variabele bonuspot voor al het personeel ging met een kwart omlaag van 403 miljoen naar 303 miljoen euro.