Plasterk: “Ondernemen dwingt tot eerlijke keuzes en minimaliseren van zijpaden”

Plasterk over investeren en ondernemen in biotech

Voormalig minister van Binnenlandse Zaken, medisch wetenschapper, columnist en biotech-ondernemer Ronald Plasterk, wordt mogelijk de premier van het komende kabinet. Volgens critici moet wel rekening worden gehouden met het onderzoek dat gestart is naar de wijze waarop hij zijn onderneming financieel heeft opgebouwd en heeft verkocht.

Plasterk: Ik ben achteraf blij dat ik aanbiedingen heb kunnen afhouden, maar toegegeven: dat kan alleen als je andere investeerders kan vinden

De website voor overnames, fusies en deelnemingen in ondernemingen www.Mena.nl, (“Je moet niet bang zijn om risico’s te nemen“) sprak Plasterk in de herfst van 2023 op een evenement over zijn ervaringen als ondernemer en investeerder. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Lees ook:

Europese Innovatieparadox

Op de bijeenkomst sprak Plasterk onder meer over de Europese paradox; ondanks hoge wetenschappelijke output, blijft het verzilveren van wetenschappelijke kennis en techniek achter in vergelijking met andere economische blokken. Hij legde uit dat wetenschappelijke ontdekkingen niet altijd leiden tot commerciële bedrijvigheid, in tegenstelling tot de situatie in de Verenigde Staten.

Het Amerikaanse zakenblad Forbes meldde onlangs dat de wereldwijde biotechmarkt naar verwachting een aanzienlijke groei zal doormaken, aangedreven door nieuwe technologieën en verhoogde investeringen in onderzoek en ontwikkeling. Daarnaast meldde internationaal persbureau Reuters dat de Europese Commissie een nieuw fonds heeft aangekondigd ter ondersteuning van biotechnologische innovaties, wat extra financieringsmogelijkheden biedt voor Europese start-ups.

Ondernemen

In het artikel geeft de mogelijk beoogd premier verder aan dat het ondernemen ‘hem zeer goed bevallen is.’ “Je geeft je eigen geld uit, of dat van mensen die vanuit vertrouwen in jou hun eigen geld er insteken, dus je bent gemotiveerd om het heel selectief en zuinig te besteden. Dat dwingt tot eerlijke keuzes en tot het minimaliseren van zijpaden.”, aldus Plasterk aan MenA.nl

Zo min mogelijk voorwaarden

Hij wijst er op dat aan startende bedrijven in de medische wetenschap zo min mogelijk voorwaarden moeten worden gesteld: “Ik heb gemerkt dat in vervolgstadia het voor potentiële partners of investeerders heel plezierig is dat als ze met de CEO praten, ze met het bedrijf praten, en dat er dan niet een slag om de arm hoeft te zijn dat de Technology Transfer Office of het College van Bestuur van de universiteit nog een akkoord moet geven.”


Vermoed u dat dit artikel interessant is voor anderen binnen uw organisatie of netwerk, wijs anderen hier dan op door dit bericht te delen via uw whatsapp, email, Linkedin of Twitter (bovenaan dit artikel).


Startsubsidie is verleidelijk …

In het artikel waarschuwt hij er verder voor dat het voor een beginnende ondernemer weliswaar verleidelijk is om een startsubsidie van de academische partij te ontvangen maar dat dát later kan leiden tot ongewenste verwatering van het aandelen-eigendom of andere tot andere voorwaarden. “Ik ben achteraf blij dat ik aanbiedingen in die richting heb kunnen afhouden, maar toegegeven: dat kan alleen als je andere investeerders kan vinden.’’, aldus Plasterk.

De waardeketen is zo sterk als de zwakste schakel. Hoe reageert jouw bedrijf op onzekerheid? Ontdek het in de rondetafelsessie ‘Hoe sterk is jouw waardeketen?’ tijdens CFO Day 2024 op 30 mei. Verken strategieën om risico’s te beheersen en je voor te bereiden op onverwachte gebeurtenissen. Meld je nu aan voor CFO Day en bezoek de sessie.

Gerelateerde artikelen