Phishing vaker via appdiensten
Betaalvereniging Nederland en de Nederlandse Vereniging van Banken melden dat bankklanten als gevolg van phishing naar beveiligingscodes de eerste zes maanden van 2019 voor zo'n 3,1 miljoen euro het schip ingingen, van een kleine 2,4 miljoen euro in de zes maanden ervoor. In verreweg de meeste gevallen krijgen mensen de schade door hun banken vergoed. Alleen als ze “grof nalatig” zijn geweest weigeren banken dit doorgaans.
Er zijn de laatste tijd bijna twee keer zoveel meldingen binnengekomen over phishing via mobiele berichtendiensten als over phishing via e-mail. Vaak begint de poging tot fraude op een online handelsplatform. Vervolgens proberen de criminelen om mensen met een smoes en een hyperlink via bijvoorbeeld Whatsapp naar een valse website te lokken. Die valse website lijkt als twee druppels water op de website van de eigen bank of van een bekende mobiele betaaldienst. Daar wordt het slachtoffer gevraagd om zijn of haar beveiligingscodes voor internetbankieren in te vullen.
De schade door fraude met opgestuurde, gestolen of verloren bankpassen is in de eerste helft van het jaar tot 2,6 miljoen euro opgelopen, waar het in de tweede helft van vorig jaar nog ging om 2 miljoen euro. Hierbij maken fraudeurs ook steeds vaker misbruik van sms. Met grote aantallen valse sms-berichten worden pashouders bijvoorbeeld misleid om hun bankpas op te sturen naar een zogenaamd recyclebedrijf en hun pincode in te tikken op een valse website die zogenaamd van hun bank is. Ook deze schade wordt vaak door banken vergoed.
(bron: ANP)
Meld je aan voor de nieuwsbrief
Meld je aan voor de nieuwsbrief
Ontvang waardevolle artikelen, checklists, interviews en whitepapers in je mailbox.
Vacatures
Markt Update
Personalia
Whitepapers
Vragen over adverteren?
Kan ik je van dienst zijn met een toelichting of advies? Bel of mail gerust. Ik neem graag de tijd voor je.
Daan Commandeur
Partner Manager