Permanente educatie is belangrijker dan diploma’s
Hieronder volgen 7 praktische tips om ervoor te zorgen dat je je slim kunt onderscheiden van anderen door aan permanente educatie te doen als je bij een grote organisatie werkt of als je die binnenkort gaat verlaten.
Door Tony de Bree
Een van de positieve gevolgen van de introductie van nieuwe technologie is dat ze vaak voor de klant nieuwe mogelijkheden bieden. Disruptie is voor grote spelers een probleem en dat geldt ook voor opleidingen & trainingen, maar voor jou als manager of medewerker in en rond Finance biedt nieuwe ICT dus juist veel nieuwe mogelijkheden om je interne inzetbaarheid te vergroten en om de kans op werk als je je vaste baan onverhoopt kwijt mocht raken ook toe te laten nemen.
Het toverwoord daarbij was en is ‘permanente educatie’, ook wel ‘life-long-learning’ genoemd. Daarbij spelen verschillende leervormen, klassikaal en individueel, een grote rol. We kennen e-learning al binnen de financiële sector sinds het begin van de jaren ’80 met dure apparatuur tijdens de eerste automatiseringsgolf voor o.a. e-skills maar door het internet en mobiele telefoons is nu bijna alles mogelijk tegen lage kosten.
Hieronder volgen 7 praktische tips om je te helpen je met behulp van permanente educatie je jezelf om- en bij te scholen.
1. Leer zoveel mogelijk individueel
Je kunt veel geld en tijd besparen door goed te kijken naar de inhoud van cursussen en workshops. Veel van de duur betaalde opleidingen en trainingen bestaan grotendeels uit het overbrengen van basiskennis. Zonde van je tijd en je geld dus. Dus niet doen.
2. Lees e-books
In Nederland loopt de verkoop van e-books nog niet zo goed, maar in het buitenland zijn e-books en e-reports in het engels al in sinds het begin van 2001. Toen ben ik er ook mee begonnen terwijl ik nog een vaste baan bij ABN AMRO had. Dat betekent dat je goede e-books in het engels kunt kopen of vaak zelfs gratis kunt downloaden over bijna ieder onderwerp wat je maar wilt leren.
3. Luister naar audiolessen of podcasts
Een van de voordelen van audiolessen of podcasts is dat je ze overal kunt beluisteren. In de auto, terwijl je aan het wandelen bent of als je rustig in je stoel zit. Je kunt tegenwoordig op veel verschillende plekken audiolessen volgen of podcasts beluisteren over de meest uiteenlopende onderwerpen en thema’s. Inclusief bij universiteiten in het buitenland.
____________________________________________________________________________________________
Met het online aanbod bij Alex van Groningen kunt u modules van telkens twee uur volgen in de belangrijkste actuele onderwerpen voor financials. Wilt u modules van topkwaliteit volgen en tegelijk efficiënt studeren? Heeft u behoefte aan een korte cursus die aansluit op de praktijk? Wilt u leren waar en wanneer u wilt? Met het online aanbod kunt u actuele modules van telkens twee uur volgen. Ga direct naar AlexVanGroningen.nl/Elearning
____________________________________________________________________________________________
4. Bekijk video tutorials
In de jaren ’80 toen we met video en e-learning begonnen, was video nog behoorlijk duur. Je had er namelijk dure opnameapparatuur voor nodig. Een van de vormen van e-learning was de zogenaamde ‘tutorial’. Iemand houdt een presentatie of geeft een college dat is opgenomen op video en jij luistert en kijkt. Dat is tegenwoordig heel anders. Je kunt over de meest uiteenlopende onderwerpen video tutorials op bijvoorbeeld YouTube bekijken of op betaalde sites wereldwijd. Dat scheelt je veel tijd en geld en je kunt ze volgen waar en wanneer je maar wilt. De jongere generatie noemt ze ‘tuto’s’ trouwens.
5. Neem deel aan gratis webinars
Webinar software is in verschillende vormen en maten te krijgen tegenwoordig. Dus dat betekent dat nu ook in Nederland veel mensen webinars geven. En dat is mooi. In principe kun je dus veel gratis leren. Maar pas op. Het gaat niet om het kanaal, maar om te inhoud. Als het weer opnieuw alleen basiskennis is, doe het dan niet. Ga zorgvuldig met je tijd om. Je kunt ook nog andere soorten webinars volgen: gratis webinars van softwareleveranciers bijvoorbeeld.
6. Neem deel aan betaalde webinars
Ik volg ook regelmatig betaalde webinars. Zo heb ik enige tijd geleden een webinar gevolgd van diegene die het YouTube-kanaal van Britney Spears heeft gemaakt met zijn team. Een echt ‘doe-webinar’ dus en die moet je opzoeken. Vaak ben je met 2500 mensen in zo’n webinar en daardoor zijn de kosten per persoon laag. Je moet er vaak wel vroeg voor opstaan of laat voor op blijven vanwege het tijdsverschil. Ook deze webinars bevatten meestal demonstraties en concrete voorbeelden en daar leer je dus veel van.
7. Klassikale trainingen en workshops
Bestaat permanente educatie dan alleen maar uit zelfstudieactiviteiten? Nee, natuurlijk niet. Er zijn veel verschillende leerdoelen waaronder verschillende soorten sociale vaardigheden die je wel degelijk in groepsverband moet leren. De ervaring leert dat vaak een groot gedeelte van wat er in een groep behandeld wordt prima individueel in je eigen tijd en in je eigen tempo geleerd kan worden. Dus waarom zou je dat dan niet iedere dag 1-2 uur doen of in het weekend als je dan wat meer tijd hebt?
Tot slot
De meeste individuele leeractiviteiten die hierboven zijn weergegeven zijn in het engels, maar dat is voor de meeste mensen in en rond financieel management geen probleem. Dus begin daar nu alvast vandaag mee, met bijvoorbeeld e-skills, en zorg er zo voor dat je anderen voor blijft door je permanent om – en bij te scholen. Want permanente educatie is veel belangrijker dan diploma’s.
Tony de Bree is management consultant, online marketing ondernemer, gastdocent, ex-bankier en auteur van een aantal boeken waaronder ‘Geld verdienen met jezelf‘. Begin voor jezelf, doe waar je goed in bent en bepaal je eigen toekomst’. Een boek met aparte hoofdstukken over wat je moet doen bij reorganisaties en over ‘Van werknemer tot ondernemer’. Lees hier de review van Rienke Vingerling van financieel-management.nl.