Minister Hermans: ‘Bedrijven moeten rol spelen bij energietransitie’
De vijf grootste Nederlandse pensioenfondsen hebben aangekondigd miljarden euro’s te willen investeren in de energietransitie. Dit blijkt uit een voorstel dat ze hebben gestuurd aan de informateurs. De fondsen, die gezamenlijk bijna 900 miljard euro aan pensioengeld beheren, willen vooral meer geld steken in de uitbreiding van warmte- en elektriciteitsnetten. Dat meldt het ANP.
- Pensioenfondsen willen miljarden investeren in energietransitie
- Klimaatminister pleit voor meer marktbetrokkenheid bij klimaatfinanciering
- DNB roept op tot betere integratie van ESG-risico’s
De pensioenfondsen stellen wel voorwaarden aan hun aanbod. Ze willen een langetermijnpartnerschap met het nieuwe kabinet om te voorkomen dat toekomstige regeringen de plannen wijzigen. Ook vragen ze om een eerlijke risicoverdeling, waarbij de staat een deel van eventuele verliezen op zich neemt. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]
Huidige investeringen nog grotendeels fossiel
Ondanks de ambitieuze plannen, blijkt uit recent onderzoek van de Eerlijke Geldwijzer dat momenteel nog 84% van de investeringen in de energiesector door banken, verzekeraars en pensioenfondsen naar fossiele brandstoffen gaat. Slechts 16% wordt geïnvesteerd in duurzame energie.
Verschil tussen pensioenfondsen
Er zijn aanzienlijke verschillen tussen de pensioenfondsen wat betreft hun investeringen in fossiele en duurzame energie. ABP, het grootste pensioenfonds, had eind 2023 69% (2,5 miljard euro) van haar energiebeleggingen in fossiel en 31% in duurzame energie. PFZW investeerde 61% in fossiel en 39% in duurzame energie.
Klimaatminister pleit voor marktbetrokkenheid
Op de recente klimaattop in Bakoe heeft de Nederlandse klimaatminister Sophie Hermans gepleit voor meer betrokkenheid van de markt bij klimaatfinanciering. Ze noemde de investeringen van Nederlandse pensioenfondsen als een goed voorbeeld van hoe het moet. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]
Uitfasering fossiele subsidies
Hermans nodigde landen uit om zich aan te sluiten bij een internationaal initiatief om subsidies op fossiele brandstoffen uit te faseren. Nederland nam vorig jaar op de klimaattop in Dubai de leiding in dit initiatief.
Toezegging aan klimaatafspraken
De minister benadrukte dat Nederland zich aan zijn klimaatafspraken zal houden, zelfs als dat moeilijk is. Ze erkende de alarmerende toestand van het klimaat, maar toonde zich hoopvol dat de wereld klimaatverandering het hoofd kan bieden.
ESG-risico’s in kaart brengen
De Nederlandsche Bank (DNB) roept pensioenfondsen op om ESG-risico’s (Environmental, Social, Governance) beter in kaart te brengen. Veel fondsen hebben al stappen gezet, maar er is nog ruimte voor verbetering in de integratie van deze risico’s in hun risicobeheersing.
Internationale context
De Nederlandse aanpak past in een bredere internationale trend. Volgens een recent rapport van Bloomberg verhogen pensioenfondsen wereldwijd hun investeringen in klimaatvriendelijke projecten. Dit komt voort uit een groeiend bewustzijn van de financiële risico’s van klimaatverandering en de kansen die de energietransitie biedt.
Implementatie
Ondanks de positieve signalen, blijven er uitdagingen voor de implementatie van deze ambitieuze plannen. De complexiteit van de energietransitie, de noodzaak voor stabiel overheidsbeleid en de balans tussen rendement en duurzaamheid blijven aandachtspunten voor pensioenfondsen en beleidsmakers.