Patrick Lemmens, Jurylid Dutch Fintech Awards: “Genoeg Nederlandse startups, maar ze vertrekken vaak naar buitenland”

Patrick Lemmens is portfoliomanager bij Robeco en jurylid bij de Fintech Awards. Als investeerder houdt hij de laatste trends in de financiële sector nauwlettend in de gaten en zoekt hij jonge, succesvolle bedrijven. "Op het gebied van mobiel en innovatieve betaalmiddelen gebeurt veel. Ik geloof niet dat het de hele financiële sector ontwricht, maar de financiële wereld verandert wel door deze innovatieve startups."

Wat is uw ervaring met fintech?
“Als portfoliomanager beheer ik het beleggingsfonds Robeco New World Financials waarmee we investeren in de financiële sector. We zoeken naar de wereldwijde trends op financieel gebied en bedrijven die daar het best bij passen. De drie belangrijkste ontwikkelingen op dit moment zijn volgens ons: aging – we worden ouder waardoor het belang van pensioenen toeneemt, we zoeken bedrijven die dat kunnen plannen; in de tweede plaats emerging finance – de middenklasse groeit waardoor er vraag is naar oplossingen voor betaalmogelijkheden; en ten derde digital finance – de financiële sector digitaliseert steeds meer, met als belangrijkste trends mobiel betalen, online beleggen en financiële IT-systemen bij onder meer banken en verzekeraars. Wij beleggen nu sinds vier jaar actief in fintech.”
Wat zijn volgens u de laatste innovaties in finance die door technologie worden gedreven?
“Er kan steeds meer mobiel. Er worden apps gemaakt die meer bieden dan de website en alleen geschikt zijn voor mobiel. Daarnaast gebeurt er veel op het gebied van betalen. De meest recente dienst is Apple Pay. Ook introduceren steeds meer banken contactloos betalen, waarbij de pinpas gescand wordt en niet meer in het pinapparaat hoeft te worden gestopt. Verder zijn er veel verschillende initiatieven, waar nog geen dominante speler is. Van die initiatieven zullen er een aantal mislukken en een aantal succesvol worden, het is daarom nog te riskant om daarin te investeren. Het is leuk om te zien dat er veel innovatie is, maar als belegger kun je daar nog weinig mee. Wij richten ons op spelers waarbij het verhaal zo goed is, dat je zo goed als zeker weet dat de winst gaat groeien.”
__________________________________________________________________________
De Dutch FinTech Awards 2015 is hét platform voor toonaangevende FinTech-bedrijven. Duizenden banen in de bankwereld verdwijnen binnen enkele jaren door talloze ‘FinTech- startups’. Innovatieve bedrijven staan te popelen om talloze gefrustreerde klanten van financiële instellingen van dienst te zijn. Wereldwijd wordt er meer en meer geïnvesteerd in techbedrijven die de gevestigde orde graag omver willen werpen. Neem deel. Word lid van de FinTech Community, bezoek de FinTech Events, meld u aan voor de Dutch Fintech Awards 2015
__________________________________________________________________________    
 
Waar liggen de kansen in de nabije toekomst? En welke bedrijven of diensten zullen in de problemen komen?
“Er gebeurt veel op het gebied van nieuwe vormen van betalen. Bedrijven met dit soort producten komen naar de beurs. Dat kan heel hard gaan, maar er liggen ook teleurstellingen op de loer. Van sommige bedrijven zijn de verwachtingen hoog, maar kan het ook een jaar langer duren voordat er omzet wordt gehaald. Dat wordt dan keihard afgestraft door de markt. Bedrijven die problemen kunnen krijgen, zijn degene die ingehaald worden door innovatie of te duur worden. Sommige grote creditcardmaatschappijen zijn bijvoorbeeld aan de verliezende hand. Ze zijn relatief te duur geworden als creditcard, waardoor ze grote klanten verliezen. Maar een mooi voorbeeld van een bedrijf dat eerst niet succesvol was en nu wel, is Temenos. Zij verzorgen software voor banken; eerst waren dat ingewikkelde pakketten, maar sinds ze standaard pakketten verkopen, hebben ze weer succes.”
Welke fintech-bedrijven vallen op en zouden op de longlist van de Dutch Fintech Awards moeten komen staan? 
“De lijst is al behoorlijk compleet. Bedrijven als Adyen – een internationale betaalservice – en Symbid – een crowdfunding-platform – staan er al op. Adyen wil nog niet de beurs op, omdat ze dan hun vrijheid kwijtraken. Ze kunnen nu nog in hun bedrijf investeren en nieuwe markten aanboren, in plaats van elk kwartaal met cijfers komen. Een nadeel van Nederland is dat de markt voor startups lastig is. Het opstarten van een bedrijf – de eerste ronde – kan meestal wel gefinancierd worden. Maar daarna – de tweede en derde ronde – is dat lastiger, omdat private equity hier een negatief imago heeft. De Nederlandse startup Quiver vertrok daarom naar Boston, omdat daar hun investeerder zit. Neelie Kroes wil daar verandering in brengen door het voor startups aantrekkelijker te maken om naar Nederland te komen. Om te weten hoe je dat doet, hoef je alleen maar naar Silicon Valley te kijken.”
Wat zijn de belangrijkste uitdagingen voor fintech-bedrijven?
“De belangrijkste uitdaging is als je als bedrijf groter wordt. Dan krijg je te maken met regelgevers, bureaucratie wordt een beperkende factor en je management-skills worden op de proef gesteld. Er wordt nu regelmatig geschreven dat de hele financiële sector wordt weggevaagd door innoverende, financiële technologiebedrijven. Ik geloof dat niet; de financiële markt verandert wel, maar wordt niet totaal ontwricht. Kijk naar Apple Pay. Daarvan werd gezegd dat het banken overbodig zou maken, maar dat is niet gebeurd. Apple gaat samenwerken met banken en kan door Apple Pay weer meer iPhones en watches verkopen. Daar kunnen ze meer geld mee verdienen dan door een bank te worden.”
 
 

Gerelateerde artikelen