Overleeft de Bitcoin 2018?

De Bitcoin staat in een kwaad daglicht. Van de overige cryptocurrency hoort de gemiddelde financial maar weinig. Halen de Bitcoin en andere digitale munten het volgende jaar?

De Bitcoin kampt met een wisselend imago. Aan de ene kant belegt iedereen die van een gokje houdt in de Bitcoin. Aan de andere kant staat het bekend als de munt van de criminelen. ‘Criminelen omarmen de Bitcoin’, koppen Nederlandse kranten. En nu zijn wereldwijd zelfs dictaturen vol in beeld als het om cryptocurrency – en dan met name het graaien naar bitcoins – gaat, is de media-beer helemaal los. Zo melden Westerse denktanks met veel tromgeroffel dat hackende Noord-Koreaanse geheim agenten voor 6 miljoen euro aan Bitcoins hebben weten weg te sluizen.

Die door de waardestijging van de cryptomunt inmiddels voor ruim 70 miljoen euro in de boeken van het regime in Pyongyang staan. En tijdens ‘s werelds grootste cryrtobeurs Bithumb worden door diezelfde agenten van Kim Jong-Un 36000 accounts van beursbezoekers gekraakt. In ruil voor ‘gegijzelde’ data hengelen de Noord-Koreanen zo nog eens voor 4,5 miljoen euro aan Bitcoins binnen. Hetzelfde gebeurt volgens beveiligingsbedrijven als FireFly ook met de Ethereum, een andere cryptocurrency.

Lees ook: 5 cryptocurrencies belicht

Het lijkt erop dat wat begonnen is als sympathiek digitaal betaalmiddel, geworden is tot een technologie met een zwart imago. Zo erg dat de mede-oprichter al zijn valuta in december van de hand deed. Is dit het einde van Bitcoins of zelfs cryptocurrency?

Negatieve koppen, diefstal en internationale schandalen ten spijt; trendwatcher Jarno Duursma is ervan overtuigd dat de Bitcoin 2018 en de jaren daarna moeiteloos gaat overleven. In 2013 kocht hij zijn eerste Bitcoins, twee jaar later schreef hij het boek ‘Bitcoin Blockchain; a Gamechanger’. “Ik ben financieel behoudend opgevoed, dus ik kocht niet al te groot in. Achteraf wel jammer”, vertelt Duursma. “Ik sta nu eenmaal graag in de frontlinie van nieuwe technologie. Blockchain en cryptocurrency maken daar net zo goed deel van uit als kunstmatige intelligentie. Verschil qua publieke opinie is alleen dat er destijds al meteen een zweem van twijfel en criminaliteit rondom de Bitcoin hing.”

Eendagsvliegen

Twijfel die altijd is gebleven. De winst die Duursma maakte van zijn eerste Bitcoin-deal gebruikte hij om recent in andere cryptocurrency te investeren. Nu heeft hij een helder beeld van virtueel geld. En denkt eendagsvliegen van blijvertjes te kunnen onderscheiden. “Toch zit er veel onlogica in de markt”, zegt hij. “Met bijvoorbeeld handel in Ripples kon je tot voor kort veel geld verdienen. Mensen geloofden opeens in die cryptomunt, omdat het gerucht ging dat banken massaal de techniek erachter zouden omarmen. Dit ten koste van hun eigen methoden, van hun eigen technologie. Niets bleek minder waar. Maar de koers steeg stevig, waardoor het zogenaamde nieuws toch even waarheid leek te zijn.”

Het aantal cryptocurrency wordt op dit moment geschat op meer dan 1300, maar kenner-van-het-eerste-uur Jarno Duursma vindt er maar een paar relevant. Naast de Bitcoin – “Geen twijfel mogelijk, die blijft” – is dat bijvoorbeeld de Litecoin, geschikt voor betalingen. Veel enthousiasme is er wereldwijd ook voor de Ethereum, al kent het platform nog kinderziektes. De Ethereum schoot eerder deze maand als een raket door de 1000 euro grens en bivakkeert nu op een koers van rond de 1200 euro. De Rus Vitalik Buterin is de programmeur achter de blockchain technologie van Ethereum en stelt dat  voortdurend nieuwe toepassingen kunnen worden ingebouwd. Bijvoorbeeld het afsluiten van slimme contracten, waardoor tussenpersonen als notarissen en makelaars overbodig worden.

Dat de munt afgelopen maanden zo’n waarde genereert, is gevolg van een juichend rapport over de prestaties van het netwerk. De totale marktwaarde schommelt rond 116 miljard dollar, een slordige 15 procent van de gehele cryptomarkt. Met stip op nummer 2  na good old Bitcoin.

Dr. Jan-Willem Burgers van Capgemini in Utrecht geldt als een van dé cryptocurrency experts van ons land. Hij schat de kans nu hoger in dan ooit dat Bitcoin blijft doorgroeien. Maar niet als betaalmiddel. 'De Bitcoin is in eerste instantie geen betaalmiddel, zoals een pinpas. Je kunt er wel een betaalnetwerk bovenop bouwen. Dat gebeurt nu met Lightning Network, maar het is niet de primaire waardepropositie.' Wat de Bitcoin dan wel is geworden? 'Digitaal goud! Van een enorme schaarste. Tweede sterke punt: Bitcoin biedt gebruikers financiële soevereiniteit en kan niet zomaar in beslag worden genomen door bijvoorbeeld een bank of de politie.'

Geheime eenheid
De successtory begint al in 2010, onmiddellijk nadat Wikileaks wereldnieuws wordt. Eerst als de klokkenluiderssite ‘Collateral Murder’ op internet plaatst. De video toont genadeloos hoe bij een Amerikaanse helikopteraanval in Bagdad twaalf burgers, onder wie twee medewerkers van Associated Press, worden gedood. De inlichtingenanalist Bradley Edward Manning wordt gearresteerd en geboeid naar Koeweit overgebracht. Drie maanden later staat Wikileaks opnieuw toe, met het publiceren van 92201 Pentagon-documenten over de oorlog in Afghanistan.
Vooral de stukken over Task Force 373, geheime eenheid van special forces belast met het doden van moslimextremisten, doen de Amerikanen pijn. Pentagon en CIA beginnen een klopjacht op Wikileaks oprichter Julian Assange en zorgen ervoor dat alle kanalen voor financiële steun aan Wikileaks hermetisch worden afgesloten. Maar op Bitcoins, noviteit, hebben de inlichtingendiensten geen vat.

Cryptocurrency-kenner Jan-Willem Burgers van Capgemini: “Ik geloof in de toekomst. Voor miljoenen in landen met monetaire problemen, denk nu bijvoorbeeld aan Venezuela en Zimbabwe, is de cryptomunt een uitkomst, een zekerheid in een onzekere wereld. Als de Bitcoin community zich aan de kernproposities houdt – een gedecentraliseerd netwerk van een gemeenschap, niet van een bepaalde partij – redt de munt het. En vergeet de achterban niet; miljoenen cliënten met ongelooflijk veel kennis in huis. Zeker ook bij ons.”

Over alternatieven als Ethereum is Jan-Willem Burgers van Capgemini een stuk minder enthousiast. “Digitaal goud kun je maar één keer uitvinden en die uitvinding staat op conto van Bitcoin”, zegt hij. “Daarnaast is de Bitcoin beter beveiligd dan de andere munten, staat de technologische ontwikkeling op hoog niveau en is de munt voortdurend in beweging. Ook met de wettelijke status zit het goed.”