‘Nationale innovatiebank van 10 miljard nodig’

Nederland heeft een nationale investerings- en innovatiebank nodig om de energietransitie, de defensie-industrie en de landbouwtransitie te financieren. Die oproep doen vijftig prominenten.
Waarom een nationale investeringsbank?
De bedoeling is om een slagvaardige nationale investeringsbank op te richten, vergelijkbaar met het Duitse KfW en het Franse Bpifrance. Daarmee moet het mogelijk worden om grootschalige initiatieven te financieren.
Wat is het probleem van wat er nu is?
Pensioenfondsen en andere private investeerders missen een aanspreekpunt bij de overheid dat op een zakelijke manier grootschalige cofinanciering kan mobiliseren. Er zijn weliswaar meerdere Nederlandse financieringsinstellingen van diverse overheden, maar die zorgen voor versnippering van de nationale investeringen. Die verspreiding over diverse investeringsvehikels leidt tot gebrekkige expertise en slagkracht. Meerdere kleine investeringsinitiatieven missen directe toegang tot de internationale geld- en kapitaalmarkt. Nederland mist zo de boot bij het aantrekken van Europese gelden die via de Europese Investeringsbank (EIB) worden verdeeld.
Welke investeringsvehikels heeft de Nederlandse overheid nu?
Onder andere de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), Invest.NL, het Nationaal Groeifonds, Dutch Good Growth Fund (DGGF), de Bank Nederlandse Gemeenten (BNG) en de Waterschapsbank (NWB Bank).
Hoe moet een nationale investeringsbank eruitzien?
Die overheidsbank zou dan een professionele bank moeten worden met een door de politiek bepaald mandaat, maar in uitvoering wel op afstand van de politiek.
Hoeveel geld moet er in zo’n investeringbank zitten?
Gedacht wordt aan 10 miljard euro aan eigen vermogen. Die kan ruimte creëren voor financiering van in totaal meer dan 100 miljard euro.
Wie zijn de pleitbezorgers van dit idee?
Onder andere Jeroen Dijsselbloem (burgemeester van innovatiestad Eindhoven), Bunq-topman Ali Niknam, prins Constantijn en VNO-NCW-voorzitter Ingrid Thijssen. Tot de initiatiefnemers behoren ook oud-eurocommissaris Neelie Kroes en oud-ASML-baas Peter Wennink.