Opschalen Groningse gasveld is onontkoombaar
Ondanks veel discussie en sympathie voor de Groningers lijkt het opschalen van het gasveld in Groningen onontkoombaar te zijn. Waarom dat zo is? Daar is een aantal redenen voor:
- De winsten van Gazprom en dus van Poetin blijven maar stijgen. Dus de financiering van de oorlog in Oekraïne komt voorlopig niet in gevaar.
- Het aantal mensen en bedrijven in Nederland en Europa dat hun energierekeningen niet meer kan betalen, zal explosief blijven groeien.
- Er is een grens aan wat de politiek financieel gezien kan ‘compenseren’.
- De druk van de andere Europese landen op Nederland om dat te doen zal snel toenemen.
- Het is duidelijk dat Poetin ook bijvoorbeeld de pijpleiding via Oekraïne zal gaan afsluiten.
- En de belangrijkste reden: dit is geen tijdelijke situatie, dit is een fundamenteel onderdeel van de nieuwe normaal-economie. Er is geen keus.
Echt leiderschap in crisistijd
Het is een kwestie van echt leiderschap in crisistijd volgens ‘de wet van de relatieve ellende’. Zorg ervoor dat alle huidige en nieuwe getroffenen van aardbevingen in en rond Groningen snel direct geld overgemaakt krijgen. Doe dit op basis van een realistische quick scan en/of taxatie, zodat mensen zelf hun huis kunnen laten verstevigen of snel een ander huis kunnen kopen. Schakel daarbij gestructureerd kennis en ervaring (‘handjes’) in uit andere landen in de Europese Unie.
En haal vooral de overheid en alle ‘mee-eters’ er tussenuit, uit de ‘ketens’. Kijk maar eens naar het rapport van de Algemene Rekenkamer over de uitvoeringskosten van de ‘steun’ aan de getroffenen in Groningen.
Het Nederlandse aardgas moet gewoon direct aan Nederlandse huishoudens en aan Nederlandse bedrijven geleverd worden tegen een gemaximaliseerde prijs en zonder dat daar btw over berekend wordt. Als de EU dat niet goed vindt, so what? We zijn in oorlog, hoewel politiek Den Haag en ‘De Haagse journalisten’ dat nog niet willen erkennen.
Maatregelen voor energietransitie
Voer dit uit in combinatie met verplichte maatregelen om het energiegebruik structureel te beperken en de transitie naar een nieuwe normaal-economie echt in gang te zetten, in plaats van het bestaande verbruik naar andere aanbieders te verplaatsen.
Voorbeelden van maatregelen om de energietransitie structureel in te zetten:
- Door net als tijdens de coronacrisis de mobiliteit te beperken.
- Door een tot twee dagen per week thuiswerken verplicht te stellen.
- Door onderwijsinstellingen te verplichten om hun onderwijsprogramma’s snel om te werken tot hybride leeromgevingen en programma’s op basis van leerdoelen.
- Door verschillende onderdelen van het MKB gericht te ondersteunen om te pivoten in plaats van grote bedrijven eindeloos te sponseren om op de ‘oude manier’ verder te gaan.
- Door de miljarden aan oude normaal-innovaties toe te kennen aan bewezen technologie en bewezen manieren om anders te bouwen en anders aan landbouw te doen.
- Door te stoppen met het financieren van het oude normaal-onderwijs met programma’s als het STAP-Budget.
- Door grootbanken te dwingen mee te betalen aan de financiering van biologische landbouw, duurzaam bouwen in plaats van het in stand houden en zelfs uitbreiden van de oude normaal-economie. Stoppen met het financieren van de oude normaal-intensieve landbouw en het oude normaal-bouwen door de grote partijen in het bouw-oligopolie.
Solidariteit met de Groningers is mooi, maar dit kan niet lang meer ten koste gaan van alle andere Nederlanders, Van alle andere inwoners van de Europese Unie en niet te vergeten van de mensen in Oekraïne. Zeker niet als er mogelijkheden zijn om voor iedereen de beste maatregelen te nemen.
Door Tony de Bree. Hij is auteur van ‘Groeien zonder te groeien. Succesvol ondernemen in de betekeniseconomie‘, ‘Overlevingsstrategie voor startups‘ en ‘De scale-up blueprint’. Sinds 1997 spot hij succesvol bedrijven als Amazon, Bol, ASML, IKEA en PayPal. Hij is ICT-lid in RvC’s en werkte bij ABN AMRO, als Dragon bij corporate venturing en als global splitsingsmanager KYC.